T3 (fritt)
T3 (trijodtyronin) är en av de två huvudsakliga sköldkörtelhormonerna, där den andra är T4 (tyroxin). Både T3 och T4 produceras i sköldkörteln, ett organ i halsen. T3 är oftast bundet till ett protein i blodet, men förekommer även som ett obundet fritt hormon, vilket är det hormon man mäter via blodprov.
Vad är T3, fritt?
T3 (fritt), eller trijodtyronin, är en aktiv form av sköldkörtelhormon som är viktig för kroppens ämnesomsättning. Fritt T3 refererar specifikt till den del av T3 som inte är bundet till proteiner i blodet, vilket gör det biologiskt aktivt och tillgängligt för cellerna att använda. Tillsammans med tyroxin (T4) bestämmer T3 bland annat hur mycket energi kroppen använder.
Namnet kommer av att molekylen innehåller tre jodatomer, vilket skiljer det från tyroxin (T4), som har fyra jodatomer. Trijodotyronin bildas huvudsakligen genom att en jodatom avlägsnas från tyroxin, en process som sker i levern och andra vävnader.
Sköldkörteln som producerar dessa hormon styrs i sin tur av hypofysen genom hormonet TSH, tyreotropin. Ju mer TSH som utsöndras, desto mer sköldkörtelhormon bildas. Hypofysen styrs i sin tur av hypotalamus genom hormonet TRH (tyrotropin-releasing hormone).
Varför är fritt T3 viktigt?
T3 spelar en viktig roll i kroppens ämnesomsättning genom att öka hastigheten på metaboliska processer, vilket påverkar hur snabbt kroppen använder energi, producerar värme och bryter ner näringsämnen. T3 har även en viktig inverkan på flera kroppsfunktioner, inklusive hjärtfrekvens, kolesterolnivåer, tillväxt och utveckling. Det är också viktigt för normal funktion av nervsystemet.
T3 bidrar också till att reglera kroppstemperaturen genom att påverka hur mycket energi kroppen producerar och hur snabbt den använder den.
Varför tas blodprov för analys av fritt T3?
Analys av fritt T3 är ett av flera test man utför när man misstänker att något är fel med sköldkörteln. Genom att även kontrollera T4 och TSH och TRH kan man se vilken typ av fel det handlar om samt ifall det egentligen handlar om en obalans hos hypofysen eller hypotalamus istället för problem med just sköldkörteln.
Fritt T3 analyseras speciellt om läkaren misstänker hypotyreos, det vill säga för lite sköldkörtelhormoner, eller giftstruma. Ibland undersöker man även totala T3-koncentrationen i blodet, det vill säga även det T3 som är bundet till proteiner.
Vid högt värde
Har du ett högt värde av fritt T3 i blodet kan detta tyda på hypertyreos. Det finns många orsaker som kan ligga bakom hypertyreos, från problem med hypotalamus eller hypofysen till inflammation i sköldkörteln och vissa mediciner. Vid hypertyreos går kroppen på högvarv, trots att den egentligen inte gör något speciellt. Det leder till flera besvär, exempelvis svårigheter att somna, svettningar och darrningar.
Vid lågt värde
Lågt T3-värde i blodet kan, men behöver inte, tyda på hypotyreos. Symptomen vid hypotyreos är på många sätt motsatta till hypertyreos. Istället för att kroppen går på högvarv går den på sparlåga. Man kan till exempel få besvär med trötthet, förstoppning och minnet.