PSA prov
Blodprovet för PSA mäter nivån av prostataspecifikt antigen (PSA) i blodet och kan ge en indikation på eventuella förändringar i prostatan och används för att bedöma risken för prostatarelaterade sjukdomar. Följande ingår i provet:
- Analys av PSA (total). P-PSA (plasma) analyseras av Karolinska och Unilabs, och S-PSA (serum) av SYNLAB.
- Blodprovstagning på Karolinska, Unilabs eller SYNLAB drop-in (tidsbokning på ett fåtal orter)
- Ett läkarkommenterat provsvar online i ”Min Journal” som du loggar in med via Bank-ID och kommer åt via mobil, surfplatta och dator (du behöver inte skapa ett konto)
- En analys som konstaterar normala eller avvikande blodvärden jämfört med referensvärden
- Ett telefonsamtal från ansvarig läkare vid gravt avvikande provsvar
- Du kan ta blodprovet direkt efter beställning
Provtagningsanvisning: Behandling med 5-alfareduktashämmare, som finasterid eller dutasterid, kan sänka PSA-värdena betydligt, vilket kräver särskild hänsyn vid tolkning av resultaten. Även intag av höga doser av biotin (biotindos >5 mg/dag) för behandling av neurologiska sjukdomar eller genom kosttillskott kan påverka provresultaten. Konsultera med din läkare innan du tar blodprov för PSA om du behandlas/tar dessa mediciner eller tillskott.
Vad är PSA total?
PSA total, eller prostataspecifikt antigen, är ett enzym som produceras av prostatakörteln och finns i hög koncentration i mannens sädesvätska. En del av PSA kan läcka ut i blodet, där det normalt förekommer i mycket låga nivåer. Förhöjda PSA-nivåer i blodet kan indikera förändringar i prostatan, men ett förhöjt värde betyder inte nödvändigtvis att man har en sjukdom. Många faktorer, både godartade och maligna, kan påverka PSA-värdet.
PSA som riskbedömningsmarkör
Att ha ett lågt PSA-värde i blodet är normalt och innebär generellt en mycket låg risk för allvarliga sjukdomar. PSA-analysen är dock inte en exakt diagnostisk metod utan snarare en riskbedömningsmarkör.
PSA nivåerna varierar beroende på faktorer som ålder, prostataförändringar och andra individuella egenskaper. För att tolka PSA-värden krävs en helhetsbedömning som inkluderar sjukdomshistoria och eventuellt kompletterande undersökningar. PSA-värdet är en del av en större diagnostisk process som syftar till att förstå prostatanhälsan mer grundligt.
Varför behövs PSA analysen?
Blodprov för PSA används för att undersöka om det finns sjukdom eller risk för sjukdom i prostatan och används för diagnostik och uppföljning av behandlingseffekt vid prostatacancer.
Om PSA-prov
Är du intresserad av att testa PSA rekommenderar vi dig att ta del av denna information innan du bestämmer dig: Om PSA via blodprov på 1177.se Här kan du läsa om de fördelar och nackdelar som finns med PSA-prov och få ett underlag för en personlig värdering av dessa.
Behandling med 5-alfa-reduktashämmare, som finasterid och dutasterid, kan sänka PSA-nivåerna i blodet. Höga doser biotin (>5 mg/dag) kan också påverka provresultaten, varför provtagning bör ske tidigast 24 timmar efter senaste intaget.