PSA prov

Blodprovet för PSA mäter nivån av prostataspecifikt antigen (PSA) i blodet och kan ge en indikation på eventuella förändringar i prostatan och används för att bedöma risken för prostatarelaterade sjukdomar. Följande ingår i provet:

  • Analys av PSA (total). P-PSA (plasma) analyseras av Karolinska och Unilabs, och S-PSA (serum) av SYNLAB.
  • Blodprovstagning på Karolinska, Unilabs eller SYNLAB drop-in (tidsbokning på ett fåtal orter)
  • Ett läkarkommenterat provsvar online i ”Min Journal” som du loggar in med via Bank-ID och kommer åt via mobil, surfplatta och dator (du behöver inte skapa ett konto)
  • En analys som konstaterar normala eller avvikande blodvärden jämfört med referensvärden
  • Ett telefonsamtal från ansvarig läkare vid gravt avvikande provsvar
  • Du kan ta blodprovet direkt efter beställning

Provtagningsanvisning: Behandling med 5-alfareduktashämmare, som finasterid eller dutasterid, kan sänka PSA-värdena betydligt, vilket kräver särskild hänsyn vid tolkning av resultaten. Även intag av höga doser av biotin (biotindos >5 mg/dag) för behandling av neurologiska sjukdomar eller genom kosttillskott kan påverka provresultaten. Konsultera med din läkare innan du tar blodprov för PSA om du behandlas/tar dessa mediciner eller tillskott.

Vad är PSA total?

PSA total, eller prostataspecifikt antigen, är ett enzym som produceras av prostatakörteln och finns i hög koncentration i mannens sädesvätska. En del av PSA kan läcka ut i blodet, där det normalt förekommer i mycket låga nivåer. Förhöjda PSA-nivåer i blodet kan indikera förändringar i prostatan, men ett förhöjt värde betyder inte nödvändigtvis att man har en sjukdom. Många faktorer, både godartade och maligna, kan påverka PSA-värdet.

PSA som riskbedömningsmarkör

Att ha ett lågt PSA-värde i blodet är normalt och innebär generellt en mycket låg risk för allvarliga sjukdomar. PSA-analysen är dock inte en exakt diagnostisk metod utan snarare en riskbedömningsmarkör.

PSA nivåerna varierar beroende på faktorer som ålder, prostataförändringar och andra individuella egenskaper. För att tolka PSA-värden krävs en helhetsbedömning som inkluderar sjukdomshistoria och eventuellt kompletterande undersökningar. PSA-värdet är en del av en större diagnostisk process som syftar till att förstå prostatanhälsan mer grundligt.

Varför behövs PSA analysen?

Blodprov för PSA används för att undersöka om det finns sjukdom eller risk för sjukdom i prostatan och används för diagnostik och uppföljning av behandlingseffekt vid prostatacancer.

Om PSA-prov

Är du intresserad av att testa PSA rekommenderar vi dig att ta del av denna information innan du bestämmer dig: Om PSA via blodprov på 1177.se Här kan du läsa om de fördelar och nackdelar som finns med PSA-prov och få ett underlag för en personlig värdering av dessa.

Behandling med 5-alfa-reduktashämmare, som finasterid och dutasterid, kan sänka PSA-nivåerna i blodet. Höga doser biotin (>5 mg/dag) kan också påverka provresultaten, varför provtagning bör ske tidigast 24 timmar efter senaste intaget.

Följande ingår

Analysgrupp Analys
Prostata

PSA total

Beställ blodprov för PSA

Du kan ta blodprovet för PSA redan minuter efter beställning på valt provtagningsställe drop-in. Tidsbokning på ett fåtal orter. Provtagningen håller hög klinisk standard genom samarbete med Karolinska Universitetslaboratoriet, Unilabs och SYNLAB. Du får ett läkarkommenterat svar i ”Min Journal” som du hittar här på Medisera.se inom två till sex bankdagar från den tidpunkt blodprovet tas.

Vi erbjuder även PSA (total och kvot).

Frågor och svar

Om Provet

Hur många män drabbas av prostatacancer?

I Sverige diagnostiseras cirka 10 000 män årligen med prostatacancer, som främst drabbar äldre män. Hälften av fallen är hos män över 70 år, och sjukdomen är sällsynt före 50 års ålder. Risken att avlida av prostatacancer beror på dess utbredning och aggressivitet, men den relativa 5-årsöverlevnaden är över 90 procent.

Hur ser risken ut om man drabbas?

Prostatacancer delas in i fyra riskgrupper. Lågrisk (26 %), mellanrisk (34 %), högrisk (28 %) och fjärrmetastaserad (12 %). PSA-testning kan minska dödligheten, men riskerar att leda till överbehandling, vilket kan påverka livskvaliteten negativt. Aktiv monitorering, där män med lågrisktumörer följs och endast behandlas vid sjukdomsprogression, blir allt vanligare och är standard vid lågrisktumörer.

Vem bör ta ett PSA-test?

PSA-testet rekommenderas för män över 50 år eller tidigare om det finns en familjehistorik av prostatacancer eller symtom som svårigheter att kissa.

Vid vilken ålder är PSA-prov berättigat?

Om du inte har symptom är det främst mellan 50 och 75 års ålder som det är mest aktuellt att ta PSA prov. Det är aktuellt tidigare, från 40 års ålder, om du har en ärftlig risk för prostatacancer. Cancer i prostatan är inte vanligt före 50 års ålder. Hos äldre män över 75 år är det sällan som en mindre cancer i prostatan utvecklas till en allvarlig sjukdom.

Hur ofta borde jag testa mig om jag har en ökad risk för prostatacancer?

Du rekommenderas PSA-prov med ett till två års mellanrum om du har en ärftligt ökad risk för cancer. Läs mer om detta här.

Är det allmän PSA screening för män i Sverige?

Nej. Socialstyrelsen har bestämt att inte införa allmän screening med PSA-prov i Sverige.

Kan PSA-testet förebygga prostatacancer?

Nej, men det kan hjälpa till att upptäcka sjukdomen, vilket ökar chanserna för en framgångsrik behandling.

Är det bara cancer som ökar halten av PSA i blodet?

Nej. Alla prostatasjukdomar kan leda till att halten av PSA ökar i blodet. Förhöjda värden av PSA i blodet behöver inte betyda att man har cancer.

Vad är P-PSA och S-PSA?

P-PSA och S-PSA är olika benämningar på mätningar av prostataspecifikt antigen (PSA) i blodet. P-PSA mäts i plasma, vilket är blodets vätskedel som återstår efter att blodkropparna avlägsnats genom centrifugering. S-PSA mäts i serum, som är blodets vätskedel efter att blodet fått koagulera och celler samt koagulationsfaktorer avlägsnats.

Skillnaden mellan P-PSA och S-PSA ligger i vilket provmaterial som används, men mätresultaten är i praktiken ofta jämförbara. Båda används för att ge en bild av prostatas hälsa och för att upptäcka eller följa upp eventuella sjukdomsförändringar.

Produceras PSA hos kvinnor?

Kvinnor har en liten produktion av PSA, som utsöndras från bröstvävnad, hudkörtlar och periuretrala körtlar nära urinröret. Kvinnors PSA-nivåer är vanligtvis låga och analyseras endast i specifika situationer, exempelvis vid misstanke om hormonberoende sjukdomar eller tumörer.

Om Provtagningen

Hur tas PSA-provet?

PSA-testet utförs genom ett vanligt blodprov, där en nål sätts in i en ven i armen för att samla en liten mängd blod. Detta skickas sedan till ett laboratorium för analys.

Behöver jag förbereda mig inför provtagningen?

Normalt behövs ingen särskild förberedelse.

Finns det några risker med att ta PSA-provet?

Själva blodprovet innebär minimal risk. Du kan känna ett litet stick när nålen sätts in, och ett mindre blåmärke kan uppstå vid punkteringsstället, men detta är vanligtvis tillfälligt och ofarligt. Det är en enkel och snabb procedur som i sig inte medför några större risker.

Om Resultatet

Vad är ett normalt PSA-värde?

Normala PSA värden för män under 70 är ett värde mindre än 3 µg/L enligt Unilabs. För män mellan 70 och 80 år är ett normalt PSA värde mindre än 5 µg/L, och för män över 80 år ett värde på mindre än 7 µg/L.

Ett PSA-värde inom normalintervallet tyder på låg risk för prostatacancer, men utesluter inte helt möjligheten.

Normala värden kan variera beroende på andra faktorer som storleken på prostatan.

Läs mer om referensintervall för PSA.

Vad betyder ett förhöjt PSA-värde?

Förhöjda nivåer av PSA total kan indikera problem med prostatan, men är inte specifikt för en viss sjukdom. PSA-nivåer kan öka av både godartade tillstånd som benign prostatahyperplasi (BPH), urinvägsinfektion och prostatit, och av maligniteter som prostatacancer. Även akuta tillstånd, som urinretention eller medicinska ingrepp som biopsi, kan tillfälligt höja PSA.

Efter behandling för prostatacancer, som kirurgi eller strålning, kan stigande PSA-värden tyda på återfall eller spridning av sjukdomen, vilket gör regelbunden uppföljning avgörande.

PSA-produktionen är testosteronberoende, och män med låga testosteronnivåer (hypogonadism) kan ha prostatacancer trots låga PSA-värden.

Kan PSA-nivåerna påverkas av andra faktorer?

Ja. Aktiviteter som cykling och nylig ejakulation kan påverka värdena. Det är därför viktigt att beakta dessa faktorer när testresultaten tolkas. Även inflammationer i kroppen kan tillfälligt höja PSA-värdena.

Kan nivåerna av PSA påverkas av medicinering?

Ja, behandling med 5-alfareduktashämmare, som finasterid eller dutasterid, kan sänka PSA-värdena betydligt, vilket kräver särskild hänsyn vid tolkning av resultaten.

Även intag av höga doser av biotin för behandling av neurologiska sjukdomar eller genom kosttillskott kan påverka provresultaten.

Vad händer om PSA-nivåerna är förhöjda?

Om PSA-nivåerna är förhöjda kan ytterligare tester behöva utföras. I vissa fall kan rekommendationen bli att man väntar och upprepar testet efter några månader för att se om värdena förändras. Om prostatit eller BPH är orsaken, kan medicinsk behandling behövas för att hantera dessa tillstånd.

Vad kan låga PSA värden bero på?

Låga PSA-nivåer är oftast normala och indikerar en frisk prostata, särskilt hos yngre män eller personer med liten prostata. De kan dock förekomma vid låga testosteronnivåer (hypogonadism), efter behandling med 5-alfareduktashämmare eller hos äldre män med atrofisk prostata. Vanligtvis kräver låga PSA-värden ingen vidare utredning om de inte uppträder i samband med andra riskfaktorer.

Är Stockholm3 provet ett alternativ till PSA provet?

Ja. Sthlm3 är ett blodprov som undersöker flera proteiner där PSA ingå samt många (över 100) genetiska markörer. Klinisk information som ålder, familjehistorik och tidigare prostataundersökningar fångas också upp i analysen.

Sthlm3 är därför mer omfattande och noggrant än PSA-provet och minskar risken för att män skickas vidare till onödiga undersökningar eller ges behandling som kan ge bestående biverkningar. Sthlm3 har också möjlighet att upptäcka fler män som har behov av behandling för prostatacancer men som har ett lågt eller endast något förhöjt PSA-värde. Läs mer om Stockholm3.

Läs mer

Cancercentrum.se handlar om prostatacancer och riktar sig till vårdgivare och drabbade. Den beskriver riskfaktorer, diagnostiska metoder, PSA-testning och behandlingsstrategier för olika stadier av sjukdomen. Se också:

Beställ PSA (total) - 345 kr

Så fungerar Min Journal