Seniortestet plus 50

Seniortestet är för dig som är äldre och som vill upptäcka eventuella besvär i ett så tidigt skede som möjligt. För kvinnor ingår fritt T3 och vitamin B9 (folat) och för män ingår PSA och testosteron. Följande ingår i Seniortestet:

  • 33 st analyser inkl. bl.a. kortisol, d-vitamin, vitamin B12/kobalamin, magnesium, kalcium, järn, blodfetter och blodstatus
  • T3 (fritt) & B9 (folat) ingår för kvinnor, PSA & testosteron för män
  • Blodprovstagning på Karolinska, Unilabs eller SYNLAB drop-in (tidsbokning på ett fåtal orter)
  • Ett läkarkommenterat provsvar online i ”Min Journal” som du loggar in med via Bank-ID och kommer åt via mobil, surfplatta och dator (du behöver inte skapa ett konto)
  • En analys som konstaterar normala eller avvikande blodvärden jämfört med referensvärden
  • Ett telefonsamtal från ansvarig läkare vid gravt avvikande provsvar
  • Du kan ta blodprovet direkt efter beställning

Provtagningsanvisning: Du behöver ta blodprovet innan kl. 10 på dagen. Du behöver också fasta minst 12 timmar innan provtagning. Drick gärna vatten, då det förenklar blodprovstagningen. Du kan även dricka kaffe eller te, men då utan mjölk, socker eller sötningsmedel.

Om PSA-prov

Är du intresserad av att testa PSA rekommenderar vi dig att ta del av denna information innan du bestämmer dig: Om PSA via blodprov på 1177.se Här kan du läsa om de fördelar och nackdelar som finns med PSA-prov och få ett underlag för en personlig värdering av dessa.

Följande blodmarkörer ingår i Seniortestet

Analysgrupp Analys
Stress

Kortisol

Blodstatus

Hemoglobin (Hb)

Leukocyter (LPK)

Trombocyter (TPK)

MCH

Erytrocyter (EPK)

Hematokrit (EVF)

Medel cell volym (MCV)

Diabetes

Glukos

HbA1C

Hjärta/kärl

Kolesterol - total

HDL - kolesterol

LDL - kolesterol

LDL/HDL Kvot

Non-HDL kolesterol

Triglycerider

Apolipoprotein A

Apolipoprotein B

Apo kvot

Njurfunktion

Kreatinin

eGFR (Krea) rel

Natrium

Kalium

Kalcium

Leverfunktion

ASAT

ALAT

Vitaminer

Kobalamin - B12

D-vitamin

Mineraler

Järn

Magnesium

Folat (bara för kvinnor)

Sköldkörtelrubbning

TSH

T4 (fritt)

T3 (fritt) (bara för kvinnor)

Prostata/Testosteron

PSA (bara för män)

Testosteron (bara för män)

Beställ Seniortestet

Du kan ta blodprovet redan minuter efter beställning på drop-in. Tidsbokning på ett fåtal orter. Provtagningen håller hög klinisk standard genom samarbete med Karolinska Universitetslaboratoriet, Unilabs och SYNLAB. Du får ett läkarkommenterat svar i “Min Journal” som du hittar här på Medisera.se inom två till sex bankdagar från den tidpunkt blodprovet tas.

Frågor och svar

Om provet

För vilka passar Seniortestet?

Seniortestet passar för dig som är 50+. Testet kan användas för att tidigt upptäcka avvikande värden som kan påvisa förhöjd risk för vissa sjukdomar eller fysiska problem.

Vad är skillnaden mot exempelvis Hälsokontroll Stor?

Vid en högre ålder är exempelvis risken större för hjärt- och kärlsjukdomar, diabetes m.m. Seniortestet består därför av analyser utifrån de vanligare åldersrelaterade sjukdomarna.

Vilka analyser ingår i seniortestet?

I Seniortestet ingår 33 olika analyser som ger en detaljerad inblick i hur din hälsa ser ut.

Fyra biomarkörer fritt T3, folat, testosteron och PSA skiljer sig åt beroende på om du är en man eller en kvinna som tar provet. De resterande biomarkörerna ingår oavsett vilket kön du har.

Folat och T3 för kvinnor
För kvinnor över 50 år kan det vara bra att ta blodprov för att kontrollera nivåerna av folat och fritt T3. Folat är viktigt eftersom det stödjer produktionen av bland annat röda blodkroppar, vilket kan hjälpa till att förebygga anemi. Dessutom kan tillräckliga folatnivåer bidra till bättre mental hälsa genom att minska risken för depression och kognitiva problem.

Fritt T3, en aktiv form av sköldkörtelhormon, är viktig för att reglera ämnesomsättningen. Onormala nivåer kan påvisa sköldkörtelsjukdomar som hypotyreos eller hypertyreos, vilka kan leda till trötthet, viktförändringar och humörsvängningar. Eftersom sköldkörtelhormoner också påverkar benhälsa, kan obalanser öka risken för osteoporos, en särskild oro för kvinnor efter klimakteriet.

PSA och testosteron för män

Ett PSA-prov mäter värden på ett ämne som prostatan producerar. Man använder detta prov för att hitta avvikelser i värdena som kan indikera olika prostatasjukdomar.

Regelbundna PSA-prov ger goda möjligheter att tidigt upptäcka sjukdom, vilket ofta gör det möjligt att behandla sjukdomen. Dock finns det nackdelar med att lämna PSA-prov om du är symtomfri. PSA-prov kan leda till överdiagnostik och behandling för prostatacancer som kanske aldrig skulle ha utvecklats till en allvarlig sjukdom. Behandling av prostatacancer kan påverka livskvaliteten genom att orsaka problem som nedsatt förmåga att få erektion eller urinläckage.

Testosteron utsöndras i testiklarna hos män som generellt har högre nivåer av hormonet än kvinnor. Hormonet har betydelse hos både män och kvinnor, genom sin påverkan på bland annat könsdrift, muskelfunktion och skelett.

Vid vilken ålder börjar testosteron minska?

Under pubertet och tonår ökar testosteron betydligt för att vara som högst mellan 20 och 30 årsålder. Testosteronet fortsätter dock att bildas i mindre mängd under hela livet för att minska från ca 40 års ålder.

Om provtagningen

Behöver jag tänka på något inför provtagning?

Efter beställning av ett blodprov skickas ett bekräftelsemail ut med all information om provtagningen. Det enda som behöver tas med till provtagningen är ID-handling då remissen automatiskt skickats dit digitalt. Tänk på att tidsbokning gäller på ett fåtal orter.

Går det att ge bort presentkort?

Ja, det går att beställa presentkort på specifika blodprov. När presentkortet aktiveras väljs på vilket provtagningsställe som provtagning önskas genomföras.

Går det att beställa årlig hälsokontroll?

Många väljer att genomföra en hälsokontroll varje år. Detta för att tidigt upptäcka avvikande värden. Medisera erbjuder enbart prenumerationstjänst på ”Hälsokontroll Stor”, men självklart går det att manuellt köpa Seniortestet varje år.

Om resultatet

Vad visar provresultatet?

Varje analys presenteras utifrån referensvärde samt med en kort kommentar från läkare. Är däremot resultaten gravt avvikande kommer läkaren att kontakta dig via telefon.

Kan provresultaten påvisa orsak till avvikande värden?

Nej, ett enskilt blodprov kan inte avgöra orsaken till avvikande värden. Medisera kan alltså inte ställa diagnos. Om du är orolig över avvikande värden bör tid bokas hos hälsocentral för samtal med läkare.

Kan jag se tidigare provresultat?

Ja, alla analyssvar som beställts via Medisera finns tillgängliga under ”Min Journal”. Många väljer därför att göra en årlig hälsokontroll för att kunna jämföra och följa utvecklingen av olika värden över tid.

Beställ Seniortestet - 1440 kr

Så fungerar Min Journal