Östrogentest via blodprov

Östrogen är en viktig grupp av steroidhormoner som finns hos både kvinnor och män (i högre koncentration hos kvinnor). Hormonet påverkar stora delar av kroppen, bland annat humöret, livmoder, bröst och hjärta. Det har även visat sig ha bra egenskaper mot hjärtinfarkt, depression och tandlossning. Östrogen tillverkas i hög grad i äggstockarna och hos gravida kvinnor tillverkas hormonet även i moderkakan. Det finns tre former av östrogen; östradiol, östron och östriol. När man mäter östrogen mäter man vanligtvis östradiol.

Läs om Mediseras östrogentest. Det kombinerade testet hittar du här: Progesteron & Östrogentest.

Varför behövs test och analys av östrogen?

Många medelålders kvinnor lider av klimakteriesymptom och kan bland annat uppleva problem med humöret eller lida av värmevallningar. Genom att utföra en analys av östrogenet i kroppen kan du undersöka om dina värden ser normala ut. Östrogenanalys utförs även vid misstanke av förhöjt eller för lågt värde av östrogen i kroppen. Hos kvinnor kan värdet bero på var i menstruationscykeln de är under provtagningen och “normalt värde” kan ha stor variation. Oftast när man utför en analys av östrogen undersöker man även hur andra hormoner ser ut, exempelvis progesteron. Det är viktigt att undersöka hur balansen mellan olika hormon ser ut och inte enbart ett av dem. Exempelvis kan det hända att en person har östrogendominans om östrogen ligger mycket högre i förhållande till progesteronet.

Förhöjt värde av östrogen

När du mår bra och kroppen känns i balans är det oftast ett bra tecken på att dina östrogenvärden ligger som de ska. Men flera faktorer kan göra att östrogenet hamnar på för höga nivåer. Problem som orsakar förhöjda värden av östrogen kan vara allt från p-piller som inte fungerar som de ska för din kropp, matsmältningsproblem och dålig kost till kardiovaskulära sjukdomar, medicin som har östrogen i sig och testikeltumörer. Om du har ett för högt värde av östrogen kan det hända att du upplever något eller flera av följande symptom; viktuppgång, minskad sexlust, svullnad i kroppen, ömma bröst, humörsvängningar eller dålig blodcirkulation.

Lågt värde av östrogen

Det finns flera anledningar till varför man kan ha brist på östrogen, en vanlig orsak är klimakteriet. När man kommer i klimakteriet rubbas hormonbalansen och många får brist på östrogen. Symptomen kan vara olika, vissa upplever huvudvärk, torr hud och återkommande urinvägsinfektioner.

Beställ östrogentest via blodprov här

Texterna under kunskapsbanken skall betraktas som populärvetenskapliga och skall ej ses som vetenskapligt säkerställda avseende råd eller rekommendationer. Medisera kan inte garantera att texterna baseras på den allra senaste forskningen.