Testosteron bildas av hormonerna progesteron och DHEA, och är en av de viktigaste androgenerna. Testosteron kallas även för det manliga hormonet eftersom det bidrar till att kroppen utvecklar manliga drag och egenskaper. Hos män utsöndras testosteron i testiklarna och hos kvinnor i äggstockarna. Hormonet påverkar bland annat sexdriften, muskelfunktionen och skelettet. Under puberteten är det bland annat testosteronet som ser till att pojkar får större muskler, djupare röst och ett utvecklat kön.
Se alla blodprov inom kategori man.
Testosteronets effekt på män och kvinnor
Testosteron är viktigt både hos kvinnor och hos män. Hos kvinnor används testosteronet som ett prohormon, det vill säga att andra hormoner bildas med hjälp av testosteronet. Testosteron har samma effekt på kvinnor som hos män, det vill säga att hormonet ökar t.ex. sexlust, muskelmassa och muskelstyrka. Alltför höga nivåer av könshormonet kan leda till att kvinnor börjar utveckla manliga drag, exempelvis ökad behåring på kropp och ansikte, förstorad klitoris och håravfall. För låga nivåer av könshormonet leder till andra problem, exempelvis infertilitet och minskad sexlust.
Testosteronbrist
Testosteronet är en del av det endokrina systemet i kroppen som är ett system som styr kroppens funktioner. Dessa hormoner produceras i olika delar av kroppen och de kan inte bara styra kroppsfunktionerna som exempelvis ämnesomsättning och muskelproduktion, utan även reglera varandra. Om det finns för mycket eller för lite av ett hormon påverkar det alla andra hormoner.
Anledning till testosteronbrist
Anledningen bakom testosteronbrist är att testiklarnas testosteronproduktion har påverkats, antingen direkt eller indirekt. Övervikt kan exempelvis vara en anledning bakom minskad produktion av testosteron. Det kan även bero på t.ex. hypofystumör, kardiovaskulär sjukdom, njursjukdom och vissa läkemedel.
Konsekvenser av testosteronbrist
Om du har testosteronbrist kan det leda till ett flertal olika problem, speciellt om det sker i ung ålder då puberteten ska sätta igång och börja utveckla kroppen. Testosteronbrist kan leda till att puberteten blir försenad hos pojkar. Motsatsen, det vill säga för mycket testosteron, kan leda till att puberteten kommer för tidigt. Rent allmänt ger testosteronbrist symptom som t.ex. trötthet, minskad sexlust, minskad energi, depression, nedstämdhet, små eller krympande testiklar, minskad muskelmassa och skörare skelett.
För mycket testosteron
För mycket testosteron leder också till problem. Hos män kan det visa sig genom att t.ex. håravfall förekommer i tidig ålder, att akne utvecklas, kraftiga humörsvängningar, ökad förmåga att bygga muskler och impotens. Kvinnor med för mycket testosteron börjar utveckla manliga drag. Tydligast är utvecklingen av skägg och mustasch samt grövre hår på resten av kroppen. Det leder även till ökad risk för håravfall, personlighetsförändring, akne eller hudirritation.
Testosteronrubbning, behandling och undersökning
Det finns flera behandlingar för både högt och lågt testosteron. Testosteronbrist kan bland annat behandlas med injektion eller gel. Upptäcker man onormalt höga nivåer av testosteron görs undersökningar för att komma fram till källan bakom den ökade produktionen.