Vegan & Vegetarian

Medisera erbjuder vegan och vegetariantest för dig som misstänker att du har brist på vissa vitaminer eller mineraler.

Hälsokontroll och blodprov för veganer och vegetarianer

Med en vegansk eller vegetarianskt diet är det bra att säkerställ att man får i sig alla viktiga vitaminer och mineraler som krävs för att må bra. Det är vanligare att personer som följer en vegetarisk eller vegansk diet får brist på bland annat järn, d-vitamin och B12 samt zink jämfört med den övriga populationen. I vissa fall kan vegan och vegetariandieter även leda till brist på protein i kroppen.

Vid en hälsokontroll via blodprov kontrolleras blodvärden för att kunna avgöra om du har brist på vissa ämnen.

Vegan och vegetariantestet

Medisera erbjuder ett vegan och vegetariantest för dig som misstänker att du har brist på vissa vitaminer eller mineraler. I vegan och vegetariantestet undersöks 13 st blodmarkörer inkl. kalcium, d-vitamin, vitamin B12/kobalamin, zink, magnesium, järn och blodstatus.

Viktiga näringsämnen

Vitaminer, mineraler och spårämnen är alla livsviktiga för vår kropp. När du väljer en vegetarisk eller vegansk livsstil är det viktigt att du skaffar dig kunskap om din förändrade livsstil, ditt näringsintag och om du eventuellt behöver komplettera din kosthållning med vitamin- och mineraltillskott. När du gör en hälsokontroll hjälper vi dig att analysera och ge klarhet i hur dina värden ser ut.

Järn, magnesium och protein

Vissa mineraler och proteiner är starkt förknippade med intag av kött och mjölkprodukter, som är några av våra mest proteinrika födoämnen. När du gör en hälsokontroll via blodprov får du en bild av hur din kropps behov av vitaminer och mineraler ser ut. Dock undersöker vi inte proteiner. Här gäller det att hitta bra och näringsrika ersättningar och att du får kunskap om de växtbaserade källorna som ger dig samma goda nivåer av protein.

Vitamin och mineralbrist

Vitamin  och mineralbrister visar sig oftast som trötthet och en matt känsla i kroppen. Hår och naglar är även de bra hälsoavläsare. Som vegan eller vegetarian bör du ge akt på om ditt hår blir matt och tunt eller om naglarna och nagelband spricker och skivar sig vilket kan vara tecken på vitamin och/eller mineralbrist.

Vitamin B och D

Två vitaminer som är grundläggande och av stor vikt för oss är vitamin B och D. Gruppen med B-vitaminer reglerar hår, hud och naglar samt kroppens tillverkning av röda blodkroppar. För kvinnor i fertil ålder är vikten av B-vitaminerna avgörande. D-vitamin är den vitamin som kroppen själv kan framställa genom solljuset mot huden. Dock lever vi i en solfattig del av världen och kan därför behöva tillskott av D-vitamin genom kosten.