Allergitest ananas

Allergitest för ananas är för dig som vill veta om du är allergisk mot ananas. Följande ingår:

  • 1 st allergitest för ananas
  • Blodprovstagning på Unilabs drop-in (tidsbokning på ett fåtal orter)
  • Ett läkarkommenterat provsvar online i ”Min Journal” som du loggar in med via Bank-ID och kommer åt via mobil, surfplatta och dator (du behöver inte skapa ett konto)
  • En analys som konstaterar normala eller avvikande blodvärden jämfört med referensvärden
  • Ett telefonsamtal från ansvarig läkare vid gravt avvikande provsvar
  • Du kan ta blodprovet direkt efter beställning

Vad innebär allergi?

Det är vanligt att personer överreagerar mot ämnen som är främmande för immunförsvaret. När vi kommer i kontakt med sådana ämnen kan de framkalla olika symtom. Dessa främmande ämnen som orsakar den allergiska reaktionen kallas för allergener. När immunsystemet exponeras för ett allergen produceras IgE-antikroppar hos allergikern som svar på exponeringen.

Allergi mot ananas

Allergi mot ananas är en relativt ovanlig form av allergi, men den kan ändå påverka vissa individer. Denna allergi innebär en överreaktion från kroppens immunsystem när det utsätts för proteiner som finns i ananas. Symtomen på allergi mot ananas kan variera från milda till mer allvarliga och kan drabba både barn och vuxna.

Allergiska reaktioner mot ananas, liksom mot många andra allergener, följer vanligtvis ett mönster där kroppen först måste exponeras för allergenet för att sedan utveckla en allergisk reaktion. Vid den första exponeringen bildas antikroppar mot allergenet. Nästa gång personen kommer i kontakt med samma allergen, binder antikropparna till det och frigör ämnen, inklusive histaminer, som utlöser den allergiska reaktionen.

Följande ingår i Allergitest ananas

Analysgrupp Analys
Allergi

Ananas IgE-antikroppar

Frågor och svar om allergi mot ananas

Kan jag ta reda på om jag är allergisk mot ananas?

När immunsystemet exponeras för ett allergen produceras IgE-antikroppar hos allergikern som svar på exponeringen.

Om du vill ta reda på om du har IgE-antikroppar mot ananas kan ett blodprov som mäter nivåerna av IgE-antikroppar tas. Om nivåerna av IgE-antikroppar är över ett visst referensintervall kan det indikera att du är allergisk mot äpple.

Positiva IgE blodprov betyder dock inte alltid att du upplever symptom på en allergisk reaktion när du kommer i kontakt med ananas. Andra faktorer spelar in, din känslighet, din hälsa och exponering mot allergenet. Därför är det viktigt att diskutera dina symtom och allergitestresultat med en läkare för att få en mer omfattande bedömning.

Vilka är de vanligaste symtomen på ananasallergi?

Vanliga symtom på allergi mot ananas inkluderar:

  • Klåda och svullnad: Många personer upplever klåda och svullnad i och runt munnen efter att ha ätit ananas. Detta kan inkludera läppar, tunga och slemhinnor.
  • Magbesvär: Vissa personer kan uppleva magproblem som buksmärtor, illamående eller kräkningar efter att ha ätit ananas.
  • Hudutslag: Allergiska reaktioner på ananas kan ibland resultera i hudutslag eller nässelutslag som kännetecknas av kliande, röda fläckar på huden.
  • Andningssvårigheter: Hos några individer kan allergi mot ananas orsaka andningsproblem, inklusive hosta och andningssvårigheter, även om detta är mindre vanligt.

Det är viktigt att notera att för vissa personer kan korsreaktion förekomma mellan ananas och andra frukter som innehåller liknande proteiner. Till exempel kan personer som är allergiska mot latex också vara känsliga för ananas och andra frukter, vilket kallas latex-fruit syndrom. Detta inträffar eftersom proteiner i dessa frukter liknar proteiner i latexgummi.

Beställ Allergitest ananas - 395 kr

Så fungerar Min Journal