LD prov – vävnadsskada

Blodprovet för LD mäter laktatdehydrogenas i blodet. Följande ingår i provet:

  • Analys av LD (laktatdehydrogenas). P-LD (plasma) analyseras av Karolinska, och S-LD av Unilabs och SYNLAB.
  • Blodprovstagning på Karolinska, Unilabs eller SYNLAB drop-in (tidsbokning på ett fåtal orter)
  • Ett läkarkommenterat provsvar online i ”Min Journal” som du loggar in med via Bank-ID och kommer åt via mobil, surfplatta och dator (du behöver inte skapa ett konto)
  • En analys som konstaterar normala eller avvikande blodvärden jämfört med referensvärden
  • Ett telefonsamtal från ansvarig läkare vid gravt avvikande provsvar
  • Du kan ta blodprovet direkt efter beställning

Provtagningsanvisningar: Du behöver inte fasta eller ta detta blodprov vid en specifik tidpunkt på dygnet.

Vad är LD?

LD, eller laktatdehydrogenas, är ett enzym som finns i nästan alla kroppens celler och som spelar en roll i cellernas energiproduktion. Enzymet är involverat i omvandlingen av laktat till pyruvat och omvänt, vilket är en del av kroppens metabolism.

LD finns i höga koncentrationer i vävnader som hjärta, lever, njurar, muskler, lungor och röda blodkroppar. När celler skadas eller dör, frisätts LD i blodet. Ett LD-test mäter mängden laktatdehydrogenas i blodet och kan användas för att bedöma cellskador eller sjukdomar som påverkar dessa organ.

Förhöjd LD-nivå ses vid olika sjukdomar med cellsönderfall/vävnadsskada som kan ha att göra med hjärtmuskulatur, muskler kopplat till skelettet eller levern. Analysen ger inte svar på var i kroppen som vävnadsskadan finns någonstans.

LD kallas även LDH.

Varför mäter man LD?

Blodprov för analys av LD används för att identifiera och övervaka tillstånd som orsakar cellskada eller vävnadsnedbrytning. Vanliga tillstånd där LD kan vara förhöjt inkluderar:

  • Skada på hjärtat då LD-nivåerna stiger när hjärtvävnad skadas
  • Sjukdomar som hepatit, levercirros eller gallgångsobstruktion kan leda till förhöjda LD-värden
  • Njurproblem kan öka LD-nivåerna om njurvävnaden påverkas
  • Muskelskador, muskeldystrofi eller andra muskelsjukdomar kan leda till ökat LD
  • Vid sjukdomar som påverkar de röda blodkropparna, exempelvis hemolytisk anemi, kan LD-värden stiga

Följande ingår

Analysgrupp Analys
Vävnad

Laktatdehydrogenas, LD

Frågor och svar

Om provet

Varför mäter man LD?

LD-testet används för att upptäcka vävnadsskada i kroppen. Eftersom LD frigörs i blodet när celler skadas eller dör, är blodprovet en generell markör för cellskada. Det används också för att övervaka sjukdomsförloppet eller effekten av en behandling.

Hur snabbt stiger LD efter en cellskada?

LD stiger vanligtvis inom 24–48 timmar efter en cellskada och kan förbli förhöjt i flera dagar eller veckor beroende på skadans omfattning.

Är LD specifikt för någon sjukdom?

Nej, LD är en ospecifik markör som kan stiga vid flera olika tillstånd som hjärtinfarkt, leversjukdom, muskelskada eller cancer. Därför används LD oftast i kombination med andra tester för att fastställa en diagnos.

Kan LD användas för att övervaka behandling?

Ja, LD-nivåer kan användas för att övervaka sjukdomsprogression eller effekten av behandling, särskilt vid cancer och andra kroniska sjukdomar.

Kan vissa aktiviteter eller tillstånd påverka LD-nivåerna?

Ja, faktorer som hård fysisk träning, nyligen genomgången operation eller muskelskador kan tillfälligt höja LD-nivåerna. Även konsumtion av alkohol eller vissa läkemedel kan påverka testresultaten.

Vilka typer av LD (LD-isoenzymer) finns det?

LD finns i olika former som kallas isoenzymer. Dessa isoenzymer finns i olika koncentrationer i kroppens vävnader och organ. Genom att analysera specifika LD-isoenzymer kan man avgöra vilka organ som kan vara påverkade. De vanligaste isoenzymerna är:

  • LD1 finns främst i hjärtmuskel och röda blodkroppar (erytrocyter)
  • Mellanfraktionerna LD2, LD3 och LD4 finns främst i lunga och lymfatisk vävnad
  • LD5 finns främst i lever och skelettmuskel

Mediseras test av LD är en ospecifik markör.

Vad är P-LD och S-LD?

P-LD (Plasma-Laktatdehydrogenas) och S-LD (Serum-Laktatdehydrogenas) är analyser som mäter nivån av LD i olika delar av blodet. P-LD mäts i plasma, där koagulationsfaktorer är kvar, medan S-LD mäts i serum, där koagulationsfaktorer har avlägsnats efter blodets koagulering. Båda metoderna används för att upptäcka cellskada och vävnadsnedbrytning, vilket kan indikera tillstånd som hjärtinfarkt, leverproblem, cancer eller infektioner. Valet mellan P-LD och S-LD beror på laboratoriets rutiner och analysens syfte, men båda ger värdefull information om kroppens cellaktivitet.

Om provtagningen

Hur tas ett LD-prov?

LD mäts genom ett vanligt blodprov. En liten mängd blod tas från en ven i armen och skickas till laboratorium för analys. Testet utförs vanligtvis som en del av en hälsokontroll eller vid misstanke om sjukdomar som påverkar vävnader eller organ.

Kan man mäta LD-nivåer flera gånger?

Ja, LD-nivåer kan mätas vid flera tillfällen för att följa förändringar över tid, särskilt vid övervakning av behandling eller vid misstanke om pågående cellskada.

Behöver jag förbereda mig inför provtagningen?

För ett LD-prov krävs normalt inga speciella förberedelser. Du kan äta och dricka som vanligt innan provtagningen.

Finns det några risker med provtagningen?

Riskerna med att ta ett LD-prov är små. Du kan känna ett litet stick när nålen sätts in i armen, och ibland kan ett mindre blåmärke uppstå vid punkteringsstället.

Om resultatet

Vad är ett normalt LD värde?

Normala LD värden för kvinnor och män mellan 18 år och 70 år är 1,8 till 3,4 µkat/L enligt Unilabs. För kvinnor och män över 70 år är ett normalt värde mellan 1,9 och 4,2 µkat/L.

Läs mer om referensintervall för laktatdehydrogenas.

Vad innebär ett normalt LD-värde?

Ett normalt LD-värde indikerar att det inte finns någon påtaglig cellskada eller vävnadsnedbrytning i kroppen. Normala värden kan dock variera beroende på laboratoriets referensintervall och patientens ålder. Om andra kliniska fynd eller symtom tyder på sjukdom, kan det fortfarande finnas anledning att utreda vidare trots normala LD-nivåer.

Vad innebär ett förhöjt LD-värde?

Ett förhöjt LD-värde innebär att det finns cellskada eller vävnadsnedbrytning i kroppen. Detta kan bero på en rad olika tillstånd, till exempel hjärtinfarkt eller hjärtsjukdomar, leverproblem som leverinflammation, levercirros eller gallgångsobstruktion, akuta eller kroniska sjukdomar i lungorna, hemolytisk anemi (nedbrytning av röda blodkroppar) och muskelskador. Höga värden kan även ses vid infektion och syrebrist.

Eftersom LD kan vara förhöjt av många olika orsaker är det viktigt att tolka resultatet tillsammans med andra blodprover och den kliniska bilden.

Kan LD-nivåer vara förhöjda utan att det är farligt?

Ja, milda ökningar av LD kan ses vid tillfälliga eller mindre skador, till exempel efter hård fysisk träning, och behöver inte vara ett tecken på sjukdom.

Vad innebär ett lågt LD-värde?

Normala och låga nivåer av LD indikerar vanligtvis inte ett problem. Det finns normalt en nivå av LD i blodet till följd av läckage från celler.

Låga LD-värden är mindre vanliga och anses normalt inte vara kliniskt betydelsefulla. De flesta tillstånd som påverkar LD orsakar en ökning av enzymet, snarare än en minskning. Låga värden kan ibland ses hos personer med nedsatt enzymaktivitet på grund av genetiska faktorer, men detta är sällsynt.

Hur tolkas LD-resultat tillsammans med andra blodprover?

LD-värden tolkas ofta tillsammans med andra tester som ALAT (alaninaminotransferas), ASAT (aspartataminotransferas) och CK (kreatinkinas), för att avgöra vilket organ eller vävnad som kan vara påverkad. Om till exempel både LD, ALAT och ASAT är förhöjda, kan detta tyda på leversjukdom. Om LD och CK är förhöjda tillsammans, kan det indikera muskelskador.

Vad gör man om LD-värdet är avvikande?

Om ditt LD-värde är förhöjt kan man behöva utvärdera resultatet tillsammans med andra blodprover och din medicinska historik. Ytterligare tester kan behövas för att identifiera vilken vävnad eller vilket organ som påverkas.

Kan mat eller dryck påverka LD-resultatet?

Nej, vanligtvis påverkar inte mat eller dryck LD-nivåerna.

Finns det tillstånd då LD inte är tillförlitligt?

Ja, hemolys vid provtagning (när röda blodkroppar går sönder i blodprovet) kan påverka LD-resultatet och ge falskt höga värden.

Beställ LD test (Laktatdehydrogenas) - 175 kr

Så fungerar Min Journal