Kalium – elektrolyt

Denna analys mäter mängden kalium i blodet. Följande ingår i kaliumtestet:

  • 1 analys av kalium
  • Blodprovstagning på Karolinska, Unilabs eller SYNLAB drop-in (tidsbokning på ett fåtal orter)
  • Ett läkarkommenterat provsvar online i ”Min Journal” som du loggar in med via Bank-ID och kommer åt via mobil, surfplatta och dator (du behöver inte skapa ett konto)
  • En analys som konstaterar normala eller avvikande blodvärden jämfört med referensvärden
  • Ett telefonsamtal från ansvarig läkare vid gravt avvikande provsvar
  • Du kan ta blodprovet direkt efter beställning

Provtagningsanvisning: Undvik fet mat och alkohol dagen före provtagningen.

Vad är kalium?

Kalium är en viktig elektrolyt som hjälper till att reglera kroppens blodtryck, vätskebalans, nervfunktion och muskelsammandragningar. Kalium spelar en avgörande roll i att upprätthålla en stabil hjärtrytm och normal funktion av celler och organ, särskilt hjärtat.

Kalium finns i alla kroppsvätskor och vi får i oss mineralet genom den mat vi äter. På engelska kallas kalium för potassium.

Varför behövs analysen?

Genom att mäta hur mycket kalium det finns i blodet, antingen i plasma eller serum, kan man undersöka njurfunktionen och ifall olika läkemedel fungerar som de skall. Det tas även om man misstänker högt blodtryck eller om man äter medicin mot högt blodtryck. Blodprov för kalium tas vid misstänkt eller konstaterad vätske-, syrabas- och jonbalansrubbning.

Följande ingår i kaliumtestet

Analysgrupp Analys
Njurfunktion

Frågor och svar

Om provet

Varför utförs ett kaliumprov?

Ett kaliumprov används för att bedöma elektrolytbalansen och kan hjälpa till att diagnostisera tillstånd som njursjukdomar, högt blodtryck, eller problem med syrabasbalansen. Provet kan också utföras för att övervaka effekterna av vissa mediciner, som diuretika eller läkemedel som påverkar njurarna, eller för att kontrollera för misstänkt hyperkalemi (högt kalium) eller hypokalemi (lågt kalium).

Om provtagningen

Hur tas ett kaliumprov?

Ett kaliumprov tas genom ett blodprov där en nål sätts in i en ven i armen. Provet skickas sedan till ett laboratorium för analys av kaliumkoncentrationen.

Behöver jag förbereda mig inför provtagningen?

Undvik fet mat och alkohol dagen före provtagningen.

Finns det några risker med provtagningen?

Som med alla blodprover är riskerna små. Du kan känna ett litet stick när nålen sätts in, och ett mindre blåmärke kan uppstå vid punkteringsstället, men detta är vanligtvis ofarligt och tillfälligt.

Om resultatet

Vad innebär ett normalt kaliumvärde?

Normala kaliumvärden för vuxna ligger vanligtvis mellan 3,5 och 4,4 milliekvivalenter per liter (mmol/L). Dessa nivåer är viktiga för att bibehålla hjärt- och muskelhälsan samt för att hålla nervfunktionen stabil. Se Unilabs referensvärden.

Vad innebär ett lågt kaliumvärde?

För lite kalium gör också att kroppen känns svag och trött. Många läkemedel sänker kaliumhalten i kroppen, speciellt vätskedrivande läkemedel. En del sjukdomar som drabbar njuren kan också visa sig i sänkta kaliumhalter. Ett lågt värde av kalium i blodet kan leda till flera besvär, exempelvis att hjärtat får problem att pumpa blod.

Låga kaliumvärden (hypokalemi), kan även uppstå vid diarré, kräkningar eller undernäring och kan leda till symtom som muskelsvaghet, trötthet, oregelbundna hjärtslag och i svåra fall hjärtarytmi eller förlamning.

Vad innebär ett högt kaliumvärde?

Kroppen eftersträvar naturligt att ha en god balans mellan natrium och kalium. Om kroppen skulle ha för mycket kalium försöker kroppen få dig att förtära något med natrium, det vill säga något med salt. Det kan även göra sig av med kalium genom att njurarna tar upp ämnet. Höga kaliumvärden kan bero på flera saker, exempelvis njursjukdom, infektioner eller uttorkning. Höga värden leder oftast till att kroppen känns svag och att hjärtat slår oregelbundet.

Högt kaliumvärde (hyperkalemi), kan även bero på vissa mediciner (som ACE-hämmare eller kaliumsparande diuretika), eller vara ett resultat av skador som orsakar cellnedbrytning, vilket frigör kalium i blodet.

Symtom på hyperkalemi inkluderar trötthet, illamående, muskelsvaghet och hjärtarytmier som kan allvarliga.

Beställ Kalium - 175 kr

Relaterade artiklar

Så fungerar Min Journal