Progesteron test – kvinnligt könshormon

Blodprovet för progesteron mäter nivåerna av progesteron i blodet och ger en indikation på hormonbalansen, särskilt i relation till ägglossning och menstruationscykeln. Testet kan användas för att bedöma fertilitet, lutealfasfunktion och hormonella obalanser. Följande ingår i provet:

  • Analys av progesteron. S-progesteron (serum) analyseras av Karolinska, Unilabs och SYNLAB.
  • Blodprovstagning på Karolinska, Unilabs eller SYNLAB drop-in (tidsbokning på ett fåtal orter)
  • Ett läkarkommenterat provsvar online i ”Min Journal” som du loggar in med via Bank-ID och kommer åt via mobil, surfplatta och dator (du behöver inte skapa ett konto)
  • En analys som konstaterar dina blodvärden jämfört med referensvärden
  • Ett telefonsamtal från ansvarig läkare vid gravt avvikande provsvar
  • Du kan ta blodprovet direkt efter beställning

Provtagningsanvisningar: Gällande hormoner och kvinnans fertilitet finns anvisningar beroende på din fråga och ditt syfte med provtagningen och i relation till dag i din menscykel. Läs mer här.

Vad är progesteron?

Progesteron är ett steroidhormon som finns hos både kvinnor och män och som spelar en viktig roll för fertilitet, ämnesomsättning och sinnesstämning.

Hos kvinnor produceras progesteron i äggstockarna under ägglossning, i nervsystemet och i binjurarna. Efter ägglossning förbereder progesteron livmodern för en eventuell graviditet och bidrar till att upprätthålla graviditeten om befruktning sker. Under graviditet produceras hormonet även i moderkakan. Hos kvinnor som inte är gravida hjälper progesteron till att reglera menstruationscykeln och kan även påverka humör och allmänt välbefinnande. Hos män bildas progesteron i testiklarna, nervsystemet och binjurarna.

Progesteron har många funktioner som påverkar hälsan. Det verkar antidepressivt, kan bidra till bättre sömn, normaliserar blodets koaguleringsförmåga och har vätskedrivande egenskaper.

Hormonet samspelar med östrogen, som påverkar immunförsvaret, minnet, benstyrka och fungerar som ett skydd mot hjärt- och kärlsjukdomar. Tillsammans bidrar de till hormonell balans och välbefinnande.

Varför behövs analysen av progesteron?

Blodprov för analys av progesteron används ofta som en del av fertilitetsutredningar för att utvärdera hormonbalansen och äggstockarnas funktion. Den är också relevant vid utebliven menstruation (amenorré) eller vid glesa och oregelbundna menstruationer (oligomenorré), då dessa tillstånd kan indikera hormonella obalanser eller ägglossningsproblem.

Vid misstanke om bristande funktion i gulkroppen (corpus luteuminsufficiens) kan testet bidra till att identifiera orsaken, eftersom låga progesteronnivåer kan påverka både menstruationscykeln och möjligheten att upprätthålla en graviditet.

Hos män kan analysen hjälpa till att identifiera hormonella rubbningar.

Nivåerna varierar naturligt beroende på menstruationscykeln, graviditet, ålder och kön.

Följande blodmarkör ingår

Analysgrupp Analys
Hormon

Progesteron

Beställ test av progesteron

Du kan ta blodprovet redan minuter efter beställning på drop-in. Tidsbokning på ett fåtal orter. Provtagningen håller hög klinisk standard genom samarbete med Karolinska Universitetslaboratoriet, Unilabs och SYNLAB. Du får ett läkarkommenterat svar i ”Min Journal” som du hittar här på Medisera.se inom två till sex bankdagar från den tidpunkt blodprovet tas.

Frågor och svar

Om provet

Vad är progesteronets roll i kroppen?

Progesteron är ett hormon som bland annat förbereder livmodern för graviditet efter ägglossning. Det hjälper till att upprätthålla graviditeten och reglerar menstruationscykeln. Hos kvinnor som inte är gravida påverkar det även humör och välbefinnande.

För vem passar ett progesterontest?

Progesterontest (gulkroppshormon) används främst av kvinnor, eftersom hormonet har en viktig roll i menstruationscykeln, fertilitet och graviditet. Testet används ofta vid utredning av ägglossning, hormonella obalanser eller fertilitetsproblem. Även om progesteron finns hos män, är avvikande värden sällan aktuella för män.

Vilka faktorer påverkar nivåerna av progesteron?

Naturligt varierar progesteron under menstruationscykeln, under graviditet och efter klimakteriet. Hormonella störningar, som polycystiskt ovariesyndrom (PCOS) eller utebliven ägglossning (anovulation), kan också leda till avvikande nivåer.

Yttre faktorer kan också spela en roll. Hormonella läkemedel, som p-piller eller hormonspiraler, innehåller syntetiska gestagener som kan påverka de naturliga progesteronnivåerna. Kronisk stress kan störa hormonbalansen genom att öka kortisolproduktionen, vilket i sin tur kan sänka progesteron. Sjukdomar som påverkar binjurarna, hypofysen eller äggstockarna som hypotyreos eller hyperprolaktinemi, kan också rubba progesteronproduktionen. Livsstilsfaktorer som kost, näringsstatus och kroppsvikt är viktiga då undernäring eller brist på specifika näringsämnen som magnesium eller vitamin B6 kan minska progesteronproduktionen, medan extremt låg kroppsvikt eller övervikt kan störa den hormonella balansen.

Vilka andra tester kan kombineras med progesterontestet?

Progesterontestet kombineras ofta med tester av östrogen, testosteron eller LH (luteiniserande hormon) för en mer omfattande bild av hormonbalansen.

Kan flera provtagningar ske vid samma tillfälle?

Ja, det är möjligt att beställa flera prover från Medisera och ta blodprov för dem vid samma tillfälle. Nämn i så fall detta till sjuksköterskan via provtagningsstället.

Varför tas progesteron ofta vid östrogenbehandling?

Östrogenbehandling är vanlig vid klimakteriebesvär. Detta hormon påverkar slemhinnan i livmodern och gör den tjockare vilket resulterar i förhöjd risk för sjukdom i slemhinnan. För att motverka detta sker även behandling med progesteron, som hindrar slemhinnan från att växa.

Vad är S-progesteron och P-progesteron?

S-progesteron och P-progesteron avser olika typer av provtagning för att mäta progesteronnivåer i kroppen. S-progesteron står för ”serum-progesteron” och innebär att progesteronnivåerna mäts i blodserum, det vill säga den vätska som återstår efter att blodet har koagulerat. Detta är den vanligaste metoden för att analysera hormonet.

P-progesteron står för ”plasma-progesteron” och innebär att progesteronnivåerna mäts i blodplasma, vilket är blodets vätskedel där koagulationsfaktorerna är kvar.

Kan män göra ett progesterontest?

Även om progesterontester sällan används för män, kan det i vissa fall användas för att utreda hormonella obalanser, inklusive låga testosteronnivåer eller binjureproblem.

Om provtagningen

Hur tas provet?

Progesterontestet tas som ett venöst blodprov som därefter skickas till laboratorium för analys.

När under menstruationscykeln bör provet tas?

Progesteron bör testas cirka 7 dagar efter ägglossning (vanligtvis dag 21 i en 28-dagars cykel) för att få en korrekt bild av nivåerna.

När kan provtagning ske?

Vid beställning skickas automatiskt en digital remiss till provtagningsstället. Därefter kan provtagning ske under drop-in tider. I vissa städer är det dock tidsbokning. De flesta provtagningsställen har öppet måndag till fredag.

Behöver jag vara fastande inför provtagningen?

Nej, progesterontester kräver inte att du fastar. Du kan äta och dricka som vanligt innan provtagningen.

Kan jag ta provet om jag är gravid?

Ja, progesterontestet används ofta under graviditet för att övervaka hormonbalansen och säkerställa att nivåerna är tillräckliga för att stödja graviditeten.

Om resultatet

Vad är normala progesteronvärden?

Under follikelfasen är normala värden för kvinnor mindre än 4,5 nmol/L enligt Unilabs. Under follikelfasen, som är den första delen av menstruationscykeln, förbereder kroppen för ägglossning. Progesteronnivåerna är låga eftersom äggstockarna ännu inte har bildat en gulkropp som producerar progesteron.

Under lutealfas är normala värden för kvinnor mellan 11 och 81 nmol/L. Denna fas inträffar efter ägglossning då gulkroppen (corpus luteum) bildas och börjar producera progesteron. Hormonets roll är att förbereda livmodern för en eventuell graviditet genom att göra slemhinnan i livmodern mer mottaglig för ett befruktat ägg.

Under postmenopaus är normala värden mindre än 2,3 nmol/L. Efter klimakteriet minskar hormonproduktionen drastiskt, inklusive progesteron, eftersom ägglossningen upphör och gulkroppen inte längre bildas.

För män är normala värden 0,9 till 3,9 nmol/L. Hos män produceras progesteron i små mängder av binjurarna och spelar en roll i produktionen av andra hormoner, som testosteron och kortisol.

Progesteronnivåerna varierar beroende på kön, ålder och menstruationscykelns fas, vilket är viktigt att beakta vid tolkning av provresultat.

Läs mer om referensintervall för progesteron.

Vad innebär höga progesteronnivåer?

En naturlig orsak till höga nivåer är graviditet, där progesteronproduktionen ökar för att stödja fostrets utveckling.

Förhöjda nivåer kan också bero på äggstockscystor, särskilt gulkroppscystor, som producerar progesteron. I mer ovanliga fall kan molar graviditet, där onormal vävnad växer i livmodern, orsaka höga nivåer.

Hormonbehandlingar som de som används vid IVF eller fertilitetsbehandlingar, kan också leda till höga progesteronnivåer. Dessutom kan vissa binjurebarksstörningar, där steroidhormoner överproduceras, påverka progesteronproduktionen.

Vad innebär låga progesteronnivåer?

Låga progesteronnivåer är ofta ett tecken på hormonella obalanser eller ägglossningsproblem. Utebliven ägglossning (anovulation) eller nedsatt funktion i gulkroppen (corpus luteuminsufficiens) kan leda till otillräcklig progesteronproduktion. Hos gravida kan låga nivåer signalera ökad risk för missfall.

Lågt progesteron är också vanligt vid hormonella tillstånd som PCOS, där oregelbunden eller utebliven ägglossning påverkar nivåerna. Sjukdomar som hypotyreos eller hyperprolaktinemi, som påverkar hormonbalansen, kan också minska progesteronproduktionen. Under förklimakteriet och menopaus sjunker progesteronnivåerna naturligt på grund av minskad äggstocksaktivitet.

Kan provresultatet påvisa infertilitet?

Nej, däremot bör ett kraftigt avvikande värde undersökas vidare.

Påverkas resultatet av p-piller?

Ja, all hormontillförsel påverkar analysresultatet. Tar du p-piller eller äter läkemedel med hormoner kommer resultatet därmed inte visa kroppens ursprungliga nivåer. Exempelvis ingår syntetiskt progesteron i p-piller. I detta fall behöver ett uppehåll först ske, men rådfråga alltid en läkare innan eventuella läkemedel tas bort.

Kan stress påverka progesteronnivåerna?

Ja, långvarig stress kan påverka hormonproduktionen, inklusive progesteron. Detta sker ofta genom att binjurarna prioriterar produktionen av kortisol, vilket kan minska kroppens progesteronproduktion.

Vad betyder ”referensvärde” i provresultaten?

Referensvärdet är det normala spannet för progesteron hos en frisk person baserat på kön, ålder och, för kvinnor, cykelns fas eller graviditet. Avvikelser kan signalera hormonella rubbningar som behöver utredas.

Hur presenteras resultatet?

Provresultatet presenteras med referensvärde samt läkarkommentar. Vid gravt avvikande värden ringer ansvarig läkare upp via telefon.

Hur lång tid tar det att få provsvaren?

Normalt tar det 2 till 6 dagar att få svar på progesterontestet. Om det ingår i ett större testpanel kan det ta något längre tid.

Beställ Progesteron-test - 345 kr

Så fungerar Min Journal