Progesteron

Progesterontestet via blodprov är för dig som vill undersöka blodvärden relaterade till progesteronFöljande ingår i progesterontestet:

  • 1 st analys av progesteron
  • Blodprovstagning på Karolinska, Unilabs eller SYNLAB drop-in (tidsbokning på ett fåtal orter)
  • Ett läkarkommenterat provsvar online i ”Min Journal” som du loggar in med via Bank-ID och kommer åt via mobil, surfplatta och dator (du behöver inte skapa ett konto)
  • En analys som konstaterar dina blodvärden jämfört med referensvärden
  • Ett telefonsamtal från ansvarig läkare vid gravt avvikande provsvar
  • Du kan ta blodprovet direkt efter beställning

Provtagningsanvisningar: Gällande hormoner och kvinnans fertilitet finns anvisningar beroende på din fråga och ditt syfte med provtagningen och i relation till dag i din menscykel. Läs mer här.

Vad är progesteron?

Progesteron är ett hormon som påverkar fertilitet, ämnesomsättning och sinnesstämning, medan hormonet östrogen påverkar immunförsvaret, minnet, benstyrka och som skydd mot hjärt- och kärlsjukdomar.

Progesteron är ett steroidhormon som förekommer hos både kvinnor och män. Hos kvinnor bildas hormonet i äggstockarna under ägglossning, i nervsystemet och i binjurar. Hos män produceras progesteron i testiklarna, i nervsystemet och i binjurarna. Gravida kvinnor producerar även progesteron i moderkakan. Hormonet är oerhört viktigt för båda könen eftersom det har många egenskaper. Dels verkar progesteron antidepressivt och kan vara sövande, normalisera blodets koaguleringsförmåga samt vara vätskedrivande.

Det finns olika referensintervall för denna markör, alltså inte ett normalt värde. Värdet kan variera i relation till menstruationscykeln, ålder samt kön.

Följande blodmarkör ingår i progesterontestet

Analysgrupp Analys
Hormon

Progesteron

Beställ progesteronprov

Du kan ta blodprovet redan minuter efter beställning på drop-in. Tidsbokning på ett fåtal orter. Provtagningen håller hög klinisk standard genom samarbete med Karolinska Universitetslaboratoriet, Unilabs och SYNLAB. Du får ett läkarkommenterat svar i “Min Journal” som du hittar här på Medisera.se inom två till sex bankdagar från den tidpunkt blodprovet tas.

Frågor och svar om Progesterontestet

Om provet

För vem passar progesterontestet?

Test av progesteron (gulkroppshormon) sker främst av kvinnor då progesteron är vitalt för fertiliteten. Detta steroidhormon finns även hos män, men avvikande värden uppstår främst hos kvinnor.

Vad kan vara orsak till för högt eller lågt värde av progesteron?

Förhöjt värde kan orsakas av att en kvinna har kommit in i klimakteriet, har fått livmodercancer eller blivit gravid. Symtom är trötthet, vaginal torrhet, ont i brösten och/eller mindre sexlust.

Lågt värde kan tyda på att äggstockarna har lägre funktion, rubbning i menstruationscykeln samt fosterproblem (gravida).

Kan även tester ske av östrogen?

Ja, välj mellan följande tester:

Östrogentest
Östrogen- och progesterontest
Progesterontest

Om provtagningen

Påverkas resultatet av p-piller?

Ja, all hormontillförsel påverkar analysresultatet. Tar du p-piller eller äter läkemedel med hormoner kommer resultatet därmed inte visa kroppens ursprungliga nivåer. Exempelvis ingår syntetiskt progesteron i Pp-piller. I detta fall behöver ett uppehåll först ske, men rådfråga alltid en läkare innan eventuella läkemedel tas bort.

När kan provtagning ske?

Redan ett par minuter efter beställning skickas automatiskt en digital remiss till provtagningsstället. Därefter kan provtagning ske under drop-in tider. De flesta provtagningsställen har öppet måndag till fredag, däremot är det vanligt med kortare öppettider på fredagar.

Kan flera provtagningar ske vid samma tillfälle?

Ja, det är möjligt att beställa flera prover från Medisera.se och sedan genomföra blodprov för dem vid samma tillfälle. Nämn i så fall detta till sjuksköterskan via provtagningsstället.

Om resultatet

Vad anger resultaten?

Provresultatet presenteras med referensvärde samt läkarkommentar. Vid gravt avvikande värden kommer en läkare att kontakta personen, via telefon, och ange vad som behöver göras.

Kan provresultatet påvisa infertilitet?

Nej, däremot bör ett kraftigt avvikande värde undersökas vidare. Kontakta i detta fall en läkare på en hälsocentral för en bredare hälsokontroll.

Varför tas progesteron ofta vid östrogenbehandling?

Östrogenbehandling är vanlig vid klimakteriebesvär. Detta hormon påverkar slemhinnan i livmodern och gör den tjockare vilket resulterar i förhöjd risk för sjukdom i slemhinnan. För att motverka detta sker även behandling med progesteron, som hindrar slemhinnan från att växa.

Beställ Progesterontest - 345 kr

Så fungerar Min Journal