Herpes test – herpes simplex typ 1 & 2
Blodprovet för herpes svarar på om du har herpes, det vill säga om du tidigare har smittats med munsherpes eller könsherpes och därmed bär på viruset. IgG antikroppar bildas efter en första infektion och kvarstår i kroppen livet ut. Ett positivt testresultat bekräftar att du någon gång har haft herpes och att viruset är latent i kroppen, även om du inte har några symtom. Ett negativt test innebär att du inte har smittats med HSV-1 eller HSV-2 och därmed inte har herpes. Följande ingår i testet:
- HSV-1 och HSV-2 IgG antikroppar. S-herpes simplex 1 och 2 (serum) analyseras av Karolinska.
- Blodprovstagning på Karolinska drop-in (tidsbokning på ett fåtal orter)
- Ett läkarkommenterat provsvar online i ”Min Journal” som du loggar in med via Bank-ID och kommer åt via mobil, surfplatta och dator (du behöver inte skapa ett konto)
- Svaret visas som negativ, svagt positiv, måttligt positiv samt starkt positiv för båda typerna av antikroppar och ger dig en kvalitativ indikation på förekomst och grad av antikroppar i ditt blod.
- Du kan ta blodprovet direkt efter beställning
Provtagningsanvisningar: Du behöver inte fasta eller ta detta blodprov vid en specifik tidpunkt på dygnet.
Kan ej provtas på Unilabs elller SYNLABs provtagningsställen.
Observera: Om du är gravid och misstänker att du nyligen smittats med en primärinfektion, dvs. smittats med HSV för första gången, rekommenderar vi dig att uppsöka vården.
I första hand tas prov för herpes direkt från blåsor eller sår, eftersom det ger bäst förutsättningar att påvisa viruset. Serologiska tester (blodprover för antikroppar) är aktuellt primärt vid upprepade återfall där andra testmetoder varit negativa, eller vid utredning av misstänkt primärinfektion.
Vad är Herpes simplex typ 1 och typ 2?
Herpes simplex-virus (HSV) är ett virus i herpesfamiljen (Herpesviridae) som orsakar livslånga infektioner. Efter den första smittan stannar viruset kvar latent i nervsystemet, och immunförsvaret producerar IgG-antikroppar som kvarstår i blodet resten av livet. IgG-testet kan bekräfta om en person tidigare har haft en HSV-infektion, även om inga symtom har förekommit.
HSV sprids genom direktkontakt med infekterad hud eller slemhinnor, även när inga synliga blåsor finns. Många som bär på viruset är omedvetna om infektionen, eftersom de aldrig upplever symtom. När infektionen väl har etablerats i kroppen kan viruset reaktiveras vid stress, sjukdom, hormonförändringar eller nedsatt immunförsvar, vilket leder till återkommande utbrott.
HSV-1 (Herpes simplex typ 1)
Herpes simplex typ 1 är den vanligaste orsaken till munherpes och munsår (oral herpes), men kan även orsaka genital herpes vid oralsex. Viruset smittar via saliv, hudkontakt och delade föremål som till exempel glas, bestick och handdukar. Den första infektionen kan orsaka feber, svullna lymfkörtlar och smärtsamma blåsor runt munnen.
HSV-2 (Herpes simplex typ 2)
Herpes simplex typ 2 är den vanligaste orsaken till könsherpes eller genital herpes och smittar vid sexuell kontakt, även när inga symtom finns. HSV-2 kan även orsaka munherpes, men det är ovanligare. Infektionen kan i vissa fall ge milda eller inga symtom, vilket gör att många inte vet att de bär på viruset, men kan ge blåsor och sår i underlivet, smärta vid urinering och influensaliknande symtom vid första infektionen.
Båda typerna av herpes kan orsaka återkommande utbrott, men symtomen blir ofta mildare över tid när kroppen har utvecklat IgG-antikroppar.
Varför utförs analysen?
Blodprovet för IgG antikroppar för HSV-1 och HSV-2 används för att undersöka om en person har haft en herpesinfektion och kan vara relevant vid:
- Graviditet för att bedöma om en person har immunitet och därmed lägre risk för överföring till fostret. Primär herpesinfektion under graviditeten kan innebära en ökad risk för neonatal herpes, men om IgG-antikroppar redan finns, innebär det att personen har haft viruset tidigare och risken för överföring minskar.
- Oklara symtom. Många personer upplever aldrig några tydliga symtom, men IgG-testet kan bekräfta en tidigare infektion, även om utbrott aldrig har märkts av. Detta kan vara viktigt för personer som vill förstå sin smittstatus.
- Testet används vid screening, exempelvis inför fertilitetsbehandlingar eller immunsuppressiv behandling. För personer med nedsatt immunförsvar kan det vara viktigt att veta om de har en latent herpesinfektion som kan reaktiveras.
- Infektionsutredning. Vid långvarig oförklarlig trötthet, hudutslag eller neurologiska symtom kan HSV IgG-test vara en del av en bredare utredning för att förstå om en tidigare herpesinfektion kan ha bidragit till symtomen.
HSV och inflammation
Om du har huvudvärk, feber, allmän sjukdomskänsla, neurologiska symtom eller påverkat medvetande, kan det i ovanliga fall handla om hjärnhinneinflammation eller hjärninflammation orsakad av herpes simplex-virus (HSV).
Vid sådana symtom är det viktigt att du omedelbart söker läkare eller kontaktar akutsjukvården för bedömning och eventuell behandling. Tidig vård kan minska risken för komplikationer.
Om du är gravid
HSV kan innebära risker under graviditeten, särskilt om den gravida personen smittas för första gången (primärinfektion) under graviditeten. I sådana fall saknas skyddande IgG-antikroppar, och viruset kan överföras till barnet, antingen under graviditeten eller vid förlossningen. Detta kan leda till neonatal herpes, en allvarlig infektion som i vissa fall kan påverka barnets nervsystem och ge allvarliga komplikationer.
Har den gravida personen redan IgG-antikroppar mot HSV, tyder det på en tidigare infektion. I dessa fall är risken för överföring betydligt lägre, särskilt om inga symtom finns vid förlossningen.
Inkubationstid för IgG-antikroppar
Vid en primärinfektion tar det vanligtvis 3 till 6 veckor innan IgG-antikroppar har hunnit utvecklas i blodet. Det innebär att ett blodprov som tas för tidigt efter smittotillfället kan ge ett falskt negativt IgG-svar, trots att personen nyligen smittats. Därför är det viktigt att vid misstänkt primärinfektion och negativt test, upprepa analysen efter några veckor.