Blodstatus & b-cellertest
Blodstatus & b-cellertestet är för dig som vill få information om hur dina blodvärden ser ut. Följande ingår i Blodstatus & b-cellertestet:
- 12 st analyser av bl.a. röda och vita blodkroppar, blodplättar och hemoglobin.
- Blodprovstagning på Karolinska, Unilabs eller SYNLAB drop-in
- Ett läkarkommenterat provsvar online i ”Min Journal” som du loggar in med via Bank-ID och kommer åt via mobil, surfplatta och dator (du behöver inte skapa ett konto)
- En analys som konstaterar normala eller avvikande blodvärden jämfört med referensvärden
- Ett telefonsamtal från ansvarig läkare vid gravt avvikande provsvar
- Du kan ta blodprovet direkt efter beställning
OBS! Går ej att genomföra i Alingsås, Linköping, Norrköping, Umeå, Gävle, Karlstad, Sundsvall, Falun, Västerås, Örebro, Kalmar, Kristianstad, Karlskrona, Östersund, Uddevalla, Landskrona, Kävlinge, Lund, Simrishamn och Ystad på grund av att leveranstiden till laboratoriet är för lång och analysen därför ej kan utföras inom de 4 timmar som krävs för ett resultat.
Provtagningsanvisning: Du behöver inte fasta innan du lämnar blodprovet. Du kan ta provet när du vill under dagen.
Vad är blodstatus?
Blodstatus används rutinmässigt för att få en övergripande status av olika celler i blodet och är inte ett enskilt test, utan en panel som normalt inkluderar information om röda och vita blodkroppar, blodplättar och hemoglobin.
Analys och utvärdering av blodvärden
Genom att analysera och utvärdera blodvärden kan man få mycket information som rör hälsan. Om man till exempel har en pågående infektion eller ett bristande immunförsvar kan det visa sig på förhöjda eller låga vita blodkroppar. Testpanelen innebär att många olika analyser utförs till exempel:
- partikelkoncentrationen av röda blodkroppar
- partikelkoncentrationen av vita blodkroppar
- partikelkoncentrationen av blodplättar
- koncentrationen av hemoglobin i blodet
- den genomsnittliga mängden hemoglobin som en av dina röda blodkroppar har
- b-cell differentialräkning
Blodet produceras i benmärgen varför ett blodstatustest också svarar på om benmärgen fungerar som den skall. En analys av blodet kan ge svar på om de föreligger risk för vissa typer av sjukdomar till exempel blodbrist.
Vad innebär b-cell differentialräkning?
Då det finns många olika vita blodceller utförs också en så kallad b-cell differentialräkning. Om antalet vita blodceller är för högt eller lågt kan vi med en b-cell differentialräkning få information om vilka cellsystem som har rubbats.
Bra att tänka på
Blodproverna behöver inte tas innan kl. 10:00, däremot är det bra om du kan ta dem så tidigt på dagen som möjligt, då det är fördelaktigt om proverna kommer med samma dags transport till laboratoriet om transport krävs. Du kan ej ta dem dag innan röd dag och helst ej på en fredag pga. risken att de ej hinner till laboratoriet i tid.