Stora Allergitestet

Stora Allergitestet är för dig som har haft svårt att avgöra om och vad du är allergisk mot. Följande ingår i Stora allergitestet:

  • 15 st allergitest uppdelat på födoämne, pälsdjur och pollen
  • Blodprovstagning på Unilabs drop-in (du behöver inte boka tid)
  • Ett läkarkommenterat provsvar online i ”Min Journal” som du loggar in med via Bank-ID och kommer åt via mobil, surfplatta och dator (du behöver inte skapa ett konto)
  • En analys som konstaterar normala eller avvikande blodvärden jämfört med referensvärden
  • Ett telefonsamtal från ansvarig läkare vid gravt avvikande provsvar
  • Du kan ta blodprovet direkt efter beställning

Om du är allergisk får du veta vilket ämne du är allergisk mot.

Vad händer vid en allergisk reaktion?

Vid en allergisk reaktion reagerar kroppen mot ämnen som är främmande för immunförsvaret. Dessa ämnen fastnar lätt på slemhinnorna i ögonen, och även i näsan samt i halsen. Detta kan framkalla symptom. Även när vi äter livsmedel som vi är allergiska mot kan utvändiga symptom som klåda, eksem och svullnad hud uppstå, men även invändiga reaktioner som svullnade luftvägar, magont och mag-tarmproblem. Ämnen som skapar sådana här reaktioner kallas allergener.

Vanliga allergener

Vanliga allergener som framkallar reaktioner är bland annat kattallergener, som ger reaktioner hos ungefär var tionde svensk. Det förmodas också idag att en anledning till att vi blir mer och mer allergiska är att våra hem är för rena, och att vi därför utsätts för alldeles för få allergener i tidig ålder. Kroppen får då aldrig någon möjlighet att vänja sig vid allergenerna.

Allergidiagnos

Medisera kan inte ställa diagnos utifrån resultatet på ditt blodprov. För diagnos behöver man ta in mer information i bedömningen. Om du önskar gå vidare med dina resultat rekommenderar vi dig att ta kontakt med din läkare/vårdcentral.

Följande ämnen testas i Stora allergitestet

Analysgrupp Analys
Allergi födoämne

Äggvita

Mjölk

Torsk

Ris

Jordnöt

Sojaböna

Allergi pälsdjur

Katt

Häst

Ko

Hund

Allergi pollen

Lönnpollen

Björkpollen

Bokpollen

Ekpollen

Valnötsträd

Beställ Stora allergitestet redan idag

Du kan ta blodprovet redan minuter efter beställning på drop-in. Provtagningen håller hög klinisk standard genom samarbete med Karolinska Universitetslaboratoriet, Unilabs och SYNLAB Medilab. Du får ett läkarkommenterat svar i “Min Journal” som du hittar här på Medisera.se inom två till sex bankdagar från den tidpunkt blodprovet tas.

Frågor och svar

Hur vet jag om jag borde testa mig för allergi?

Om du vill få mer information om allergi påverkar din livssituation eller om du upplever symptom för allergi kan det vara en god ide att testa.

Hur går allergitestet till?

Du tar ett vanligt blodprov som sedan skickas till ett laboratorium för analys och resultaten kommer tillbaka några dagar senare. Testet mäter mängden allergiantikroppar i blodet och är kvantitativt. Du utsätts inte för några allergener under testningen.

Hur presenteras resultaten?

I Min Journal redovisas provresultaten för respektive ämne på ett visuellt tilltalande sett i en graf tillsammans med läkarens kommentar. Se videon “Så fungerar Min Journal” nedan för mer information.

Beställ Stora Allergitestet - 3195 kr

Så fungerar Min Journal