Stora Allergitestet
Stora Allergitestet är för dig som har haft svårt att avgöra om och vad du är allergisk mot. Följande ingår i Stora allergitestet:
- 15 st allergitest uppdelat på födoämne, pälsdjur och pollen
- Blodprovstagning på Unilabs drop-in (tidsbokning på ett fåtal orter)
- Ett läkarkommenterat provsvar online i ”Min Journal” som du loggar in med via Bank-ID och kommer åt via mobil, surfplatta och dator (du behöver inte skapa ett konto)
- En analys som konstaterar normala eller avvikande blodvärden jämfört med referensvärden
- Ett telefonsamtal från ansvarig läkare vid gravt avvikande provsvar
- Du kan ta blodprovet direkt efter beställning
Om du är allergisk får du veta vilket ämne du är allergisk mot.
Om panelen visar förhöjda värden jämfört med referensvärden genomförs ytterligare analyser för att se specifikt vilken eller vilka allergener du har antikroppar mot, dvs. som du har en förhöjd känslighet för. Om panelen däremot visar ett värde under referensvärdet betyder detta att du inte har allergener i blodet och en fördjupad analys ger ingen ytterligare information av kliniskt värde.
Vad händer vid en allergisk reaktion?
Vid en allergisk reaktion reagerar kroppen mot ämnen som är främmande för immunförsvaret. Dessa ämnen fastnar lätt på slemhinnorna i ögonen, och även i näsan samt i halsen. Detta kan framkalla symptom. Även när vi äter livsmedel som vi är allergiska mot kan utvändiga symptom som klåda, eksem och svullnad hud uppstå, men även invändiga reaktioner som svullnade luftvägar, magont och mag-tarmproblem. Ämnen som skapar sådana här reaktioner kallas allergener.
Vanliga allergener
Vanliga allergener som framkallar reaktioner är bland annat kattallergener, som ger reaktioner hos ungefär var tionde svensk. Det förmodas också idag att en anledning till att vi blir mer och mer allergiska är att våra hem är för rena, och att vi därför utsätts för alldeles för få allergener i tidig ålder. Kroppen får då aldrig någon möjlighet att vänja sig vid allergenerna.
Allergidiagnos
Medisera kan inte ställa diagnos utifrån resultatet på ditt blodprov. För diagnos behöver man ta in mer information i bedömningen. Om du önskar gå vidare med dina resultat rekommenderar vi dig att ta kontakt med din läkare/vårdcentral.