Körtelfeber test – antikroppar IgM & IgG

Blodprovet för körtelfeber eller mononukleos undersöker om du har en pågående infektion eller immunitet mot Epstein-Barrvirus (EBV)Följande ingår i antikroppstestet:

  • Analys av antikroppar (IgM och IgG) för Epstein-Barrvirus, EBV
  • Blodprovstagning på Karolinska, Unilabs eller SYNLAB drop-in (tidsbokning på ett fåtal orter)
  • Ett läkarkommenterat provsvar online i ”Min Journal” som du loggar in med via Bank-ID och kommer åt via mobil, surfplatta och dator (du behöver inte skapa ett konto)
  • Svaret visas som negativ, svagt positiv, måttligt positiv samt starkt positiv för båda typerna av antikroppar och ger dig en kvalitativ indikation på förekomst och grad av antikroppar i ditt blod.
  • Du kan ta blodprovet direkt efter beställning

Provtagningsanvisning: Du behöver inte fasta eller ta blodprovet en viss tid på dagen.

Kan ej provats på MACC People och Öresundshälsan i Malmö, Jönköping, Uddevalla, Landskrona, Helsingborg, Kävlinge, Lund, Simrishamn, Ystad eller i Växjö.

Vad innebär körtelfeber?

Körtelfeber, även känt som mononukleos, är en virussjukdom som smittar via saliv och som därför ofta överförs via kyssar, vilket gör att körtelfeber även kallas “pussjukan” eller ”kissing disease” på engelska. Efter att viruset fångats upp via saliven sprids det till blodet och ut i kroppen. Viruset kan även överföras genom sex och kroppskontakt. Ofta är det tonåringar som drabbas värst och symptomen brukar likna halsfluss med svullen hals och hög feber.

Körtelfeber är vanligast hos unga vuxna och tonåringar, men förkommer även bland äldre och barn. Vanligtvis leder körtelfeber inte till komplikationer, men virusinfektionen ökar risken för andra problem, t.ex. med lever, njure, mjälte och blodbrist. Svullnad i halsen kan leda till svårigheter att andras, men det är ovanligt.

Vad innebär Epstein-Barr virus (EBV)?

Viruset som orsakar körtelfeber heter Epstein-Barrvirus och förkortas EBV. Det är ett sk. DNA-virus som hör till virusgruppen herpes, vilket innebär att det etablerar latens efter den första infektionen.

Vad ger blodprovet för körtelfeber svar på?

Blodprovet för Epstein-Barrvirus (EBV) ger svar på om du har en pågående körtelfeber-infektion eller om du har utvecklat antikroppar/immunitet efter genomgången infektion.

Följande blodmarkörer ingår

Analysgrupp Analys
Antikroppar

Frågor och svar om körtelfeber

Om körtelfeber

Vilka symtom ger körtelfeber?

När barn får körtelfeber får de sällan några tydliga symptom, ibland kan sjukdomen likna en förkylning. Ofta drabbas tonåringar och unga vuxna (15-25 år) värst och symptomen kan då likna en svår halsfluss med hög feber och svullna lymfkörtlar. Även vuxna kan drabbas. Vanligtvis känner man sig trött långt efter det att man blivit frisk.

Hos tonåringar och vuxna ger körtelfeber symtom som feber och ont i kroppen, svullna tonsiller (halsmandlar) och lymfkörtlar i halsen, armhålorna och ljumskarna. Tonsillerna är vanligtvis förstorade och kan ha en gråvit beläggning. Man har ont i halsen och svårt att svälja. Man är vanligtvis trött, har ont i huvudet och ingen aptit. Körtelfeber kan också ge utslag i form av blåsor på kroppen.

Vad skall man göra om man tror att man har fått körtelfeber?

Om du har svårare symtom som tyder på körtelfeber är det viktigt att söka medicinsk vård. En diagnos baseras på förekomst av både EBV-virusets IgM- och IgG-antikroppar genom ett blodprov.

Hur allvarligt är körtelfeber?

Körtelfeber kan vara mild till allvarlig, och symtomen kan pågå i flera veckor upp till månader. De flesta som får sjukdomen återhämtar sig helt inom några veckor till månader.

I vissa ovanliga fall uppstår komplikationer i luftvägarna, kraftig påverkan (förstoring) av lever och mjälte samt låga blodvärden som kan kräva behandling med läkemedel och sjukhusvård. Magsmärtor med illamående och kräkningar kan förekomma pga. påverkan på lever och mjälte. Påverkan på levern kan även leda till gula ögonvitor.

Hur länge är man sjuk?

Körtelfeber brukar läka av sig själv efter någon månad, men du kan känna dig trött under lång tid efteråt.

Hjälper antibiotika mot körtelfeber?

Nej, antibiotika hjälper inte mot körtelfeber, eftersom det är en virussjukdom.

Hur länge är körtelfeber smittsamt?

Körtelfeber kan smitta under flera veckor till månader då viruset är aktivt så länge det finns i saliven. Smittan avtar dock i takt med att sjukdomen och symtomen avtar. Man skall undvika kontakt med andra och hantera hygienen som om man är smittsam under relativt lång tid, så länge symtom kvarstår.

Vissa personer kan vara smittsamma utan symtom.

Om provet

Varför tar man blodprov för att se om det finns antikroppar?

Man tar blodprov i syfte att se om man har en pågående infektion eller om man utvecklat immunitet efter genomgången infektion.

Vilken funktion har IgM och IgG antikropparna?

Immunoglobulin M (IgM) och immunoglobulin G (IgG) är immunförsvarets svar på infektionen, och båda dessa antikroppar är viktiga i sjukdomens diagnostisering och bedömning.

Visar testat pågående EBV-infektion?

Ja, vid infektion av EBV bildas IgM-antikroppar mot viruset. Genom att analysera IgM-antikroppar får man reda på om man har en pågående infektion.

Visar testet om man är immun mot EBV?

Ja. IgG-antikoppar ger ett långsiktigt skydd och stannar kvar i kroppen under lång tid. Analys av IgG antikroppar ger en bedömning av immunitet och visar om man tidigare haft infektionen.

Kan man blir sjuk i körtelfeber igen, om man redan haft sjukdomen?

Ja, efter genomgången infektion har din kropp bildat antikroppar mot viruset, vilket innebär att du är immun och inte kan få körtelfeber igen.

Kan man vaccinera sig mot körtelfeber?

Nej, tyvärr kan man inte att vaccinera sig mot körtelfeber.

Om provtagningen

Vad behöver jag tänka på inför provtagning?

Du behöver inte fasta eller ta provet en viss tid på dagen. Du behöver dock ta med giltig legitimation till provtagningen.

Om resultatet

Vilken analysmetod används?

Den analysmetod som används kallas chemiluminiscens för påvisande av antikroppar i blod mot EBV, VCA (Viral capsid antigen) IgG respektive IgM och/eller EBNA (Epstein-Barr nuclear antigen) IgG antikroppar.

Om EBNA IgG är negativt kompletteras undersökningen med analyserna VCA IgG och IgM antikroppar, eventuellt även mononukleostest.

Förhållandet mellan VCA-IgM, VCA-IgG och EBNA-IgG

Vid symtomdebut är VCA-IgM och VCA-IgG oftast positivt medan EBNA- IgG vanligen blir positivt efter ca 8-16 veckor.

Primärinfektion

Positivt VCA-IgM och VCA-IgG i avsaknad av EBNA IgG är förenligt med en aktuell EBV-primärinfektion.

Tidigare genomgången infektion

Endast positivt EBNA-IgG eller positivt VCA-IgG och EBNA-IgG talar för tidigare genomgången infektion.

Immunitet

VCA-IgG och EBNA IgG förblir vanligen positiva livet ut vilket är förenligt med immunitet.

Kontrollprov

Vid endast positivt VCA-IgM rekommenderas ett kontrollprov för att detektera serokonvertering av VCA-IgG.

Ospecifika reaktioner och korsreaktioner

Ospecifika IgM-reaktioner och korsreaktioner med andra virus i herpesvirusgruppen (CMV, HSV, VZV) förekommer.

Läs mer om körtelfeber och antikroppar.

Beställ Körtelfeber antikroppstest - 1495 kr

Relaterade artiklar

Så fungerar Min Journal