T3 (fritt) prov – trijodtyronin
Blodprovet för fritt T3 (trijodtyronin) analyserar nivån av den biologiskt aktiva formen av sköldkörtelhormonet T3 i blodet. Blodprovet ger en viktig indikation på sköldkörtelns funktion och ämnesomsättningen. Följande ingår i provet:
- Analys av T3 (fritt), Trijodtyronin. P-T3 fritt (plasma) analyseras av Unilabs, och S-T3 fritt (serum) av Karolinska och SYNLAB.
- Blodprovstagning på Karolinska, Unilabs eller SYNLAB drop-in (tidsbokning på ett fåtal orter)
- Ett läkarkommenterat provsvar online i ”Min Journal” som du loggar in med via Bank-ID och kommer åt via mobil, surfplatta och dator (du behöver inte skapa ett konto)
- En analys som konstaterar normala eller avvikande blodvärden jämfört med referensvärden
- Ett telefonsamtal från ansvarig läkare vid gravt avvikande provsvar
- Du kan ta blodprovet direkt efter beställning
Vad är T3 (fritt)?
Trijodtyronin, eller T3, är ett av sköldkörtelns viktigaste hormoner, tillsammans med tyroxin (T4). Dessa hormoner reglerar kroppens ämnesomsättning och energiförbrukning. Sköldkörtelns hormonproduktion styrs av hypofysen genom hormonet TSH (tyreoideastimulerande hormon), som aktiverar sköldkörteln att producera och frisätta T3 och T4.
I blodet finns T3 både bundet till transportproteiner och som fritt hormon. Det fria T3 (fritt T3) är den aktiva formen som kan tas upp av cellerna och därmed påverka kroppens processer. Vid blodprov mäts det fria T3, eftersom det ger en bättre bild av sköldkörtelns funktion jämfört med alternativen.
Varför behövs analysen?
Blodprov för analys av fritt T3 används för att utreda misstänkta problem med sköldkörteln som hypertyreos (överaktiv sköldkörtel) eller hypotyreos (underaktiv sköldkörtel). Blodprovet kompletterar andra tester som TSH och fritt T4, för att ge en helhetsbild av sköldkörtelns funktion.
Analysen används också vid uppföljning av behandling för sköldkörtelsjukdomar eller vid ospecifika symtom som trötthet, viktförändringar och hjärtklappning, där en sköldkörtelrubbning kan misstänkas.