T3 (fritt) – trijodotyronin

Denna analys mäter T3 (fritt) i blodet. Följande ingår:

  • 1 analys av T3 (fritt), Trijodotyronin
  • Blodprovstagning på Karolinska, Unilabs eller SYNLAB drop-in (tidsbokning på ett fåtal orter)
  • Ett läkarkommenterat provsvar online i ”Min Journal” som du loggar in med via Bank-ID och kommer åt via mobil, surfplatta och dator (du behöver inte skapa ett konto)
  • En analys som konstaterar normala eller avvikande blodvärden jämfört med referensvärden
  • Ett telefonsamtal från ansvarig läkare vid gravt avvikande provsvar
  • Du kan ta blodprovet direkt efter beställning

Vad är T3 (fritt)?

Trijodotyronin, T3, är ett hormon som tillsammans med tyronin (T4) bestämmer hur mycket energi kroppen använder. Sköldkörtelns hormonproduktion styrs i sin tur av hypofysen genom hormonet TSH.

T3 och T4 finns både bundet till ett protein i blodet och som obundet, fritt hormon, vilket är det hormon man mäter vid olika tester.

Varför behövs analysen?

Analysen är ett av flera test man utför när man misstänker problem med sköldkörteln.

Följande ingår i T3 (fritt) testet

Analysgrupp Analys
Sköldkörtel

Frågor och svar om T3 (fritt), trijodotyronin

Om provet

Vad är T3 och vilken funktion har det i kroppen?

T3, eller trijodtyronin, är ett sköldkörtelhormon som spelar en avgörande roll i regleringen av kroppens ämnesomsättning. Det påverkar nästan varje fysiologisk process i kroppen, inklusive kroppstemperatur, hjärtfrekvens, tillväxt, och energiomsättning. T3 är det mer aktiva av de två huvudsakliga sköldkörtelhormonerna och har en starkare biologisk effekt än T4.

Vad är skillnaden mellan T3 och T4?

T4, eller tyroxin, är ett annat sköldkörtelhormon som produceras i större mängder än T3, men det är biologiskt mindre aktivt. T4 fungerar huvudsakligen som prohormon, vilket innebär att det omvandlas till T3 i kroppens vävnader för att utöva sin effekt. Medan T3 är direkt aktivt, måste T4 konverteras till T3 för att bidra till metabolism och energiproduktion.

Hur omvandlas T4 till T3 i kroppen?

Omvandlingen av T4 till T3 sker huvudsakligen i levern och njurarna, men även i andra vävnader. Enzymer kallade dejodinaser tar bort en jodatom från T4, vilket omvandlar det till T3. Denna process är avgörande eftersom det gör att kroppen kan justera mängden aktivt T3 baserat på behovet, även om majoriteten av hormonet som utsöndras av sköldkörteln är T4.

Hur kontrolleras nivåerna av T3 och T4 i kroppen?

Nivåerna av T3 och T4 regleras av ett komplext återkopplingssystem som involverar hypotalamus och hypofysen i hjärnan. När nivåerna av T3 och T4 sjunker, frigör hypotalamus hormonet TRH (tyreotropinfrisättande hormon), vilket stimulerar hypofysen att frigöra TSH (tyreoideastimulerande hormon). TSH signalerar sedan till sköldkörteln att producera och frigöra mer T3 och T4. När nivåerna av T3 och T4 är tillräckliga, minskar frisättningen av TRH och TSH, vilket minskar produktionen av sköldkörtelhormoner.

Hur behandlas onormala nivåer av T3 och T4?

Behandlingen av onormala nivåer av T3 och T4 beror på om det rör sig om för låga eller för höga nivåer. Vid hypotyreos kan behandling med syntetiskt T4 (levotyroxin) ersätta det som sköldkörteln inte producerar. Vid hypertyreos kan behandlingen inkludera läkemedel som minskar sköldkörtelns hormonproduktion, radioaktivt jod för att minska sköldkörtelvävnad, eller kirurgi. Målet med behandlingen är att återställa normala hormonella nivåer och därmed normalisera kroppens ämnesomsättning.

Om provtagningen

Behöver jag ta provet någon särskild tid?

Det är inte nödvändigt att ta blodprovet för T3 vid en specifik tid på dagen, men tidpunkten kan påverka resultaten något. Hormonnivåerna i blodet, inklusive sköldkörtelhormoner som T3, kan variera något under dagen på grund av kroppens dygnsrytm och andra faktorer som matintag, stress och fysisk aktivitet.

Vanligtvis tas sköldkörteltester, inklusive T3, på morgonen och helst på fastande mage för att minimera dessa variationer och få mer konsekventa resultat. Om du har fått specifika instruktioner från din läkare om att ta blodprovet vid en viss tidpunkt, är det bäst att följa dessa anvisningar. I andra fall kan ett morgonprov ge den mest tillförlitliga informationen om dina T3-nivåer.

Om resultatet

Vad innebär det om man har låga nivåer av T3?

Låga nivåer av T3 kan vara ett tecken på hypotyreos, vilket innebär att sköldkörteln inte producerar tillräckligt med hormoner för att tillgodose kroppens behov. Symptomen vid hypotyreos är på många sätt motsatta till hypertyreos. Istället för att kroppen går på högvarv går den på sparlåga med symtom som trötthet, viktökning, depression, torr hud, och känslighet för kyla.

Låga nivåer kan också bero på problem med omvandlingen av T4 till T3, vilket kan inträffa vid vissa sjukdomar eller undernäring.

Vad innebär höga nivåer av T3?

Höga nivåer av T3 kan indikera hypertyreos, där sköldkörteln är överaktiv och producerar för mycket hormon. Detta kan leda till symtom som viktminskning, hjärtklappning, svettningar, nervositet, och tremor.

Det finns många orsaker som kan ligga bakom hypertyreos, från problem med hypotalamus eller hypofysen till inflammation i sköldkörteln och vissa mediciner. Höga T3-nivåer kan också vara ett tecken på vissa specifika former av sköldkörtelsjukdom, som toxisk nodulär struma eller Graves sjukdom.

Vid hypertyreos brukar man säga att kroppen går på högvarv, trots att den egentligen inte gör något speciellt.

Finns det fler blodprover kopplade till sköldkörteln?

Ja, det finns det. Medisera erbjuder olika tester kopplade till Sköldkörteln. Här kan du läsa mer:

T4 (fritt)

TSH

Anti TPO

TRAK

Sköldkörteltest Stor – i samarbete med Sköldkörtelförbundet

Sköldkörteltest Mellan

Sköldkörteltest Bas

Se samtliga blodprover kopplat till sköldkörtel och ämnesomsättning

Beställ T3 (fritt) - 285 kr

Relaterade artiklar

Så fungerar Min Journal