Bilirubin prov

Blodprovet för bilirubin mäter totalt bilirubin i blodet. Följande ingår i testet:

  • Analys av bilirubin, totalt
  • Blodprovstagning på Karolinska, Unilabs eller SYNLAB drop-in (tidsbokning på ett fåtal orter)
  • Ett läkarkommenterat provsvar online i ”Min Journal” som du loggar in med via Bank-ID och kommer åt via mobil, surfplatta och dator (du behöver inte skapa ett konto)
  • En analys som konstaterar normala eller avvikande blodvärden jämfört med referensvärden
  • Ett telefonsamtal från ansvarig läkare vid gravt avvikande provsvar
  • Du kan ta blodprovet direkt efter beställning

Vad är bilirubin?

Bilirubin är en restprodukt som bildas när kroppen bryter ner hemoglobin från röda blodkroppar. Det transporteras till levern där det bearbetas och utsöndras via gallan.

Det är bilirubinet som ger både urin och avföring dess färg. Om man har helt färglös, nästan vit, avföring och en närmast mörkbrun urin kan detta betyda att man har en helt igensatt gallgång. Detta beror på att när gallan inte fungerar behöver allt bilirubin utsöndras via urinen.

Vad är bilirubin totalt?

Bilirubin totalt är ett blodprov som mäter den totala mängden bilirubin i blodet, inklusive konjugerat (direkt) och okonjugerat (indirekt) bilirubin.

Varför behövs analysen?

Test av bilirubin kan vara ett led i att undersöka sjukdom i lever eller problem med gallan. Blodprov kan tas inför en operation eller för att undersöka om en nedsatt leverfunktion kan bero på att gallvägarna är igensatta.

Analysen av bilirubin totalt kan också användas för att undersöka anemi, särskilt hemolytisk anemi som innebär att röda blodkroppar bryts ner snabbare än vad benmärgen kan ersätta dem. Det frisätts då mer hemoglobin, vilket omvandlas till bilirubin.

Följande ingår

Analysgrupp Analys
Leverfunktion

Bilirubin, totalt

Frågor och svar om bilirubin

Om provet

Bilirubin är en restprodukt som bildas när röda blodkroppar bryts ned. Det transporteras sedan till levern där det omvandlas och utsöndras via gallan vidare till tarmen.

Varför testas bilirubin?

Man kan ta blodprov för att testa bilirubinvärden om man vill bedöma galla eller leverfunktion, då nedsatt galla och leverfunktion kan leda till högre värden av bilirubin.

Analysen används också för att utreda hemolytiska tillstånd och ökad nedbrytning av röda blodkroppar (erytrocyter).

För vem passar ett bilirubintest?

Om du lever med kronisk lever- eller gallvägssjukdom eller har symtom som kan indikera att du har drabbats av dessa typer av sjukdomar kan det vara bra att kontrollera bilirubinvärden.

Det kan även vara bra att kontrollera sina värden om man av oklar anledning drabbats av gulsot, ett tillstånd där huden och ögonvitorna blir gulaktiga, eftersom det ofta kan vara ett tecken på förhöjda bilirubinnivåer.

Vilka faktorer kan påverka bilirubinnivåerna?

Vissa läkemedel kan påverka leverns förmåga att bearbeta bilirubin, vilket kan leda till förhöjda bilirubinnivåer. Bland annat kan vissa anabola steroider, antidepressiva läkemedel, antibiotika, antiepileptika och blodtrycksmediciner resultera i högre bilirubinvärden då de kan påverka levern.

Vad visar provresultatet?

Provresultatet visar den totala mängden bilirubin i blodet. Resultaten jämförs med referensvärden för att bedöma om det finns anledning att misstänka nedsatt lever- och gallgångsfunktion eller hemolytisk sjukdom. I dessa fall kan det behövas ytterligare tester för att kunna utreda orsaken.

Varje analys presenteras utifrån referensvärde samt med en kommentar från Mediseras läkare. Är resultatet gravt avvikande kommer en  läkare att kontakta dig via telefon.

Om provtagningen

Behöver jag förbereda mig inför provtagningen?

Du behöver inte fasta eller förbereda dig på något särskilt sätt inför provtagningen.

Bilirubinvärden varierar dock under dygnet och är högre på morgonen än på eftermiddagen, det är därför rekommenderat att ta provet vid samma tidpunkt på dagen om man vill följa sina värden under en längre tid.

Var och när kan provtagningen ske?

Provtagningen kan ske på de flesta provtagningsenheter och laboratorier som Medisera samarbetar med.

Om resultatet

Var är normala värden av bilirubin?

Värden för bilirubin varierar beroende på ålder och laboratoriets mätmetod.

Normala värden av totalt bilirubin för kvinnor och män 18 år eller äldre är mellan 5 och 25 µmol/L enligt Unilabs.

Läs mer om referensinervall för bilirubin.

Vad innebär ett högt värde av bilirubin?

Förhöjda nivåer av totalt bilirubin kan bero på många olika tillstånd. Låg konjugeringsgrad kan tyda på ökad produktion av okonjugerat bilirubin, som vid hemolytisk anemi där röda blodkroppar bryts ner snabbare än normalt. Det kan också orsakas av leverns oförmåga att konjugera bilirubin, exempelvis vid Gilberts syndrom, ett ärftligt tillstånd som påverkar leverns funktion.

En ökad mängd konjugerat bilirubin kan signalera gallvägshinder, som gallsten eller tumörer, som blockerar utsöndringen av bilirubin. Det kan också bero på leverskador från immunologiska, infektiösa, metabola, maligna eller toxiska orsaker. Bilirubinstegring behöver utvärderas vidare för att fastställa orsaken.

Vad innebär ett lågt värde av bilirubin?

Ett lågt värde av bilirubin i blodet är sällan av medicinsk betydelse och orsakar vanligtvis inga bekymmer. Det kan dock förekomma vid låg omsättning av röda blodkroppar, vilket minskar mängden bilirubin.

Ökad utsöndring av bilirubin, förändringar i lever- och gallvägsfunktion eller fysiologiska förändringar under graviditet kan också leda till låga nivåer.

Kan provresultaten påvisa orsak till avvikande värden?

Nej, ett enskilt blodprov kan inte avgöra orsaken till avvikande värden. Medisera kan alltså inte ställa diagnos.

Kan jag se tidigare provresultat?

Ja, alla analyssvar som beställts via Medisera finns tillgängliga i ”Min Journal”.

Beställ Bilirubin - 175 kr

Så fungerar Min Journal