Allergitest lök

Allergitest för lök är för dig som vill veta om du är allergisk mot lök. Följande ingår:

  • 1 st allergitest för lök
  • Blodprovstagning på Unilabs drop-in (tidsbokning på ett fåtal orter)
  • Ett läkarkommenterat provsvar online i ”Min Journal” som du loggar in med via Bank-ID och kommer åt via mobil, surfplatta och dator (du behöver inte skapa ett konto)
  • En analys som konstaterar normala eller avvikande blodvärden jämfört med referensvärden
  • Ett telefonsamtal från ansvarig läkare vid gravt avvikande provsvar
  • Du kan ta blodprovet direkt efter beställning

Vad innebär allergi?

Det är vanligt att personer överreagerar mot ämnen som är främmande för immunförsvaret. När vi kommer i kontakt med sådana ämnen kan de framkalla olika symtom. Dessa främmande ämnen som orsakar den allergiska reaktionen kallas för allergener. När immunsystemet exponeras för ett allergen produceras IgE-antikroppar hos allergikern som svar på exponeringen.

Allergi mot lök

Lökallergi är en ovanlig, men potentiellt besvärlig allergisk reaktion mot lök, en vanlig grönsak som används över hela världen. Allergin uppstår när immunsystemet reagerar på proteiner i löken.

För dem som lever med lökallergi är det viktigt att vara medveten om korsreaktioner med andra grönsaker och livsmedel som kan ha liknande proteiner och orsaka liknande allergiska reaktioner.

Följande ingår i Allergitest lök

Analysgrupp Analys
Allergi

Lök IgE-antikroppar

Frågor och svar om allergi mot lök

Kan jag ta reda på om jag är allergisk mot lök?

Om du vill ta reda på om du har IgE-antikroppar mot lök kan ett blodprov som mäter nivåerna av IgE-antikroppar tas. Om nivåerna av IgE-antikroppar är över ett visst referensintervall kan det indikera att du är allergisk. Om allergin bekräftas är den primära behandlingen att undvika lök och produkter som innehåller det.

Vilka är de vanligaste symtomen på lökallergi?

Symtom på lökallergi varierar från milda till allvarliga och kan inkludera klåda, rodnad och svullnad runt munnen och ansiktet, liksom magbesvär och matsmältningsproblem. I svårare fall kan allergiska reaktioner leda till andningssvårigheter och anafylaxi, en potentiellt livshotande tillstånd som kräver omedelbar medicinsk uppmärksamhet.

Att hantera lökallergi kräver noggrannhet vid matlagning och matinköp, och det kan vara fördelaktigt att noga läsa igenom ingredienslistor på förpackningar. Många livsmedel och restaurangrätter kan innehålla lök i olika former, inklusive lökpulver, lökextrakt och lökolja.

Beställ Allergitest lök - 395 kr

Så fungerar Min Journal