Borrelia test – antikroppar IgM & IgG
Blodprovet för borrelia analyserar antikroppar mot Borrelia-bakterien och är för dig som vill undersöka om du har en aktiv eller genomgången infektion. Testet mäter både IgM- och IgG-antikroppar, vilket kan ge en indikation på om infektionen är pågående eller har inträffat tidigare. Följande ingår i testet:
- Borrelia antikroppar IgM och IgG. Borrelia Ak -S (serum) analyseras av Unilabs.
- Blodprovstagning på Unilabs drop-in (tidsbokning på ett fåtal orter)
- Ett läkarkommenterat provsvar online i ”Min Journal” som du loggar in med via Bank-ID och kommer åt via mobil, surfplatta och dator (du behöver inte skapa ett konto)
- Svaret visas som negativ, svagt positiv, måttligt positiv samt starkt positiv för båda typerna av antikroppar och ger dig en kvalitativ indikation på förekomst och grad av antikroppar i ditt blod.
- Du kan ta blodprovet direkt efter beställning
Provtagningsanvisningar: Du behöver inte fasta eller ta detta blodprov vid en specifik tidpunkt på dygnet. Observera att kan ta upp till 2 veckor innan du får ditt svar på denna analys.
Kan ej provats i Växjö eller på Öresundshälsan i Malmö.
Vad är borrelia?
Borrelia är en bakterie som överförs till människor genom bett från smittade fästingar och orsakar sjukdomen borrelios, även kallad Lyme-sjukdom. Den huvudsakliga bakterien som orsakar borrelia är borrelia burgdorferi, men andra arter inom samma släkte kan också ge upphov till borreliainfektion. Borrelia kan leda till en rad symtom som hudutslag, feber, huvudvärk, muskel- och ledvärk, och i svåra fall påverka nervsystemet och leder.
Varför testar man för borrelia antikroppar?
Antikroppstest via blodprov mäter kroppens immunrespons på infektionen genom att påvisa antikroppar av typerna IgM och IgG där:
- IgM antikroppar produceras tidigt i infektionen, vanligtvis inom några veckor efter att fästingen har bitit. Förhöjda nivåer av IgM tyder på en aktiv eller nyligen pågående infektion.
- IgG antikroppar utvecklas senare i infektionen, vanligtvis efter några veckor eller månader. IgG-antikroppar kan finnas kvar i blodet under en längre tid efter att infektionen har läkt, och de används för att indikera tidigare infektioner.
Är man immun mot borrelia om man har antikroppar?
Nej, att ha IgM- eller IgG-antikroppar mot borrelia innebär inte att man är immun mot sjukdomen. Det är möjligt att få borrelia flera gånger, även om man haft det tidigare. Immunförsvaret ger inte ett långvarigt skydd mot nya infektioner, eftersom Borrelia-bakterien inte skapar ett bestående immunologiskt minne på samma sätt som vissa andra sjukdomar, exempelvis mässling eller vattkoppor.
Finns vaccin mot borrelia?
Det finns inget godkänt vaccin mot borrelia för människor idag, men forskning pågår. Ett nytt vaccin, VLA15 är i fas 3-studier och kan bli tillgängligt inom några år. Tidigare fanns ett vaccin (LYMErix), men det drogs tillbaka. Tills vidare är förebyggande åtgärder som långa kläder, fästingmedel och snabb borttagning av fästingar det bästa skyddet.
Viktig information om testet
- Patienter reagerar immunologiskt mycket individuellt på borreliabakterien och antikroppsnivåerna i serum kan vara förhöjda i varierande grad hos olika patienter.
- Antibiotikabehandling kan påverka antikroppssvaret. Antibiotikabehandling av borrelia tidigt i infektionsförloppet kan fördröja eller helt undantrycka IgG svaret.
- Om du har fått erythema migrans, det vill säga en hudrodnad på platsen där du fick fästingbettet, rekommenderas att du får en klinisk diagnos direkt hos din läkare och blodprov är i de flesta fall inte nödvändigt. Patienter med erytema migrans bildar bara påvisbara antikroppar i cirka 50% av fallen. Hudrodnaden uppkommer 1-4 veckor efter bettet, men alla som blivit biten av en fästing får ej hudrodnad.
- Förhöjda antikroppsvärden kan finnas kvar månader eller år även efter antibiotikabehandling varför behandlingskontroll inte anses motiverad.
- Vid olika infektioner och autoimmuna sjukdomar förekommer det falskt positiva svar. Av dessa kan nämnas EBV (Epstein-Barr Virus eller körtelfeber) och CMV (Cytomegalovirus) infektioner som båda är virussjukdomar och som tillhör gruppen herpesvirus, samt vid autoimmuna tillstånd och syfilis.