Kortisol
Kortisol är ett steroidhormon som produceras av binjurebarkens zona fasciculata och är en del av kroppens svar på stress. Det kallas ibland för “stresshormonet” eftersom nivåerna ökar vid stressiga situationer, men kortisol har många viktiga funktioner i kroppen utöver att hantera stress.
Vi producerar hela tiden olika mängder kortisol under dagen. Som mest produceras hormonet på morgonen när man vaknar. En av kortisolets främsta uppgifter är att få levern att börja producera glukos, något som höjer kroppens blodsockernivå.
Vad är kortisol?
Kortisol tillverkas genom att använda kolesterol och är ett hormon som tillhör glukokortikoiderna, en grupp hormoner som påverkar metabolismen av kolhydrater, fett och protein. Det frisätts som svar på stimulering av adrenokortikotropt hormon (ACTH), som produceras av hypofysen.
Läs mer om kortisoltestet. Kortisol ingår också i stora prestationstestet.
Varför är kortisol viktigt?
Vid stressiga situationer, oavsett om de är fysiska eller psykiska, ökar kroppens produktion av kortisol. Detta är en del av kroppens “fight or flight”-respons, vilket förbereder individen för att hantera hot.
Vid akut stress hjälper kortisol till att mobilisera energi och förbättra reaktionsförmågan genom att reglera metabolismen av kolhydrater, fett och protein. Det hjälper kroppen att omvandla lagrad energi till glukos, vilket behövs för att ge energi under stressiga situationer.
Vid kronisk stress förblir kortisolnivåerna förhöjda under en längre tid vilket kan leda till negativa hälsoeffekter, inklusive viktökning, sömnproblem, depression, ångest och försvagat immunförsvar.
Kortisol har även antiinflammatoriska egenskaper och hjälper till att dämpa kroppens immunrespons vilket är viktigt för att förhindra överdriven inflammation vid skador eller infektioner. Hormonets effekter på vätske- och elektrolytbalansen bidrar också till att reglera blodtrycket.
Kortisol påverkar även hjärnfunktionen, inklusive minne och inlärning. Normala nivåer av kortisol är nödvändiga för att upprätthålla mental hälsa och kognitiv funktion.
Varför tas blodprov för analys av kortisol?
Alla hormoner i kroppen är kopplade till olika kroppsfunktioner och uppgifter. När ett hormon kommer i obalans påverkar det alla andra hormoner och kroppsfunktioner. Om dina kortisolnivåer är för låga kommer du att känna dig trött och du kommer även att börja gå ned i vikt.
Både låga och höga kortisolhalter är förknippade med stress. Kortvarig stress leder till att binjurarna släpper ut mer kortisol. Långvarig stress innebär att kroppen ständigt har mycket kortisol i omlopp, något som i sin tur är skadligt för hälsan. Långvarig och hög stress kan även leda till att binjurarna blir utmattade, vilket innebär att kortisolnivån i kroppen sjunker drastiskt. Genom att undersöka kroppens kortisolhalt kan en läkare få svar på flera viktiga frågor om din hälsa.
Det är vanligt att mäta kortisolnivåer vid misstänkt binjurebarkinsufficiens, Cushings syndrom (överproduktion av kortisol) eller Addison’s sjukdom (underproduktion av kortisol).
Vid högt värde
Höga kortisolvärden kan bero på flera faktorer men är oftast förknippat med stress. Höga halter påverkar kroppen på olika sätt, bland annat genom att du lättare får huvudvärk och ryggont, svårt att sova, viktuppgång (främst bukfetma) och försvagat immunförsvar. Du får även en högre blodsockerhalt eftersom hormonet både får levern att producera mer glukos och samtidigt minskar den effekt som insulinet har.
Vid lågt värde
Att ha för lite kortisol påverkar också kroppen på flera sätt, de flesta negativa, och i vissa fall är detta allvarligt. Först och främst faller energinivån, speciellt på morgonen och eftermiddag. Kroppens blodtryck blir lägre, vilket i sin tur leder till att man kan få yrsel och andra symtom. Immunförsvaret försvagas och gör att du lättare blir sjuk. Låga kortisolvärden kan bero på Addisons sjukdom, vilket innebär att binjurarna inte längre utför sin uppgift på ett bra sätt. Låga kortisolvärden påverkar även många andra kroppsfunktioner.