Glukos

Denna analys mäter glukos i blodet. Följande ingår i glukostestet:

  • 1 analys av glukos
  • Blodprovstagning på Karolinska, Unilabs eller SYNLAB drop-in (tidsbokning på ett fåtal orter)
  • Ett läkarkommenterat provsvar online i ”Min Journal” som du loggar in med via Bank-ID och kommer åt via mobil, surfplatta och dator (du behöver inte skapa ett konto)
  • En analys som konstaterar normala eller avvikande blodvärden jämfört med referensvärden
  • Ett telefonsamtal från ansvarig läkare vid gravt avvikande provsvar
  • Du kan ta blodprovet direkt efter beställning

Provtagningsanvisning: Du behöver fasta minst 12 timmar innan provtagning. Drick gärna vatten, då det förenklar blodprovstagningen. Du kan även dricka kaffe eller te, men då utan mjölk, socker eller sötningsmedel.

Vad är glukos?

Glukos är en enkel sockerart och kallas även för druvsocker och dextros. Enkla sockerarter (även kallade monosackarider) är en viktig kolhydrat och energikälla som kroppen snabbt kan ta åt sig och omvandla till energi, som transporteras till hjärnan och kroppens olika delar genom blodet. Olika livsmedel omvandlas olika snabbt till glukos. Snabb omvandling leder till att blodet snabbt kan transportera stora mängder glukos till kroppens olika delar. Detta leder till en höjning av blodsockerhalten, något som hanteras av kroppen genom utsöndrandet av insulin. Personer som lider av diabetes har en nedsatt eller obefintlig produktion av insulin.

Varför behövs analysen?

Genom att analysera hur mycket glukos som finns i blodet kan man se om personen har diabetes, samt vilken typ av diabetes det handlar om. Analys av glukos utförs även på personer som redan behandlar sin diabetes.

Följande ingår i glukostestet

Analysgrupp Analys
Blodsocker

Glukos

Frågor och svar om glukos

Vad innebär ett högt värde av glukos?

Om glukosvärdet är förhöjt trots att du inte har ätit något under en relativt lång tidsperiod tyder det på diabetes. En liten ökning kan tyda på att kroppens produktion av insulin är hämmad. Detta kallas för pre-diabetes. Det är inte bara diabetes som kan ge förhöjda värden av glukos i blodet. Stress, sjukdom i bukspottskörteln, levercirros och många andra sjukdomar och syndrom kan ligga bakom en höjning.

Vad innebär ett lågt värde av glukos?

Ett lågt blodsockervärde kan också bero på diabetes och fås ofta när man tar medicin som sänker blodsockret. Man får sällan för lågt blodsockervärde om man inte har diabetes.

Beställ Glukos - 275 kr

Så fungerar Min Journal