Blodgrupps-test
Blodgrupps-testet är för dig som vill ta reda på vilken blodgrupp du har. Följande ingår:
- 1 st analys av av blodgrupp, sk. ABO-Rh gruppering samt erytrocyt-antikroppsscreening
- Blodprovstagning på Karolinska Universitetslaboratoriet drop-in
- Ett läkarkommenterat provsvar online i ”Min Journal” som du loggar in med via Bank-ID och kommer åt via mobil, surfplatta och dator (du behöver inte skapa ett konto)
- Du kan ta blodprovet direkt efter beställning
Observera att blodgrupps-testet enbart kan tas på Karolinska Universitetslaboratoriets provtagningsställen.
Olika blodgrupper
Det finns ca 380 kända markörer för blodgrupper och av dessa är ca 345 indelade i 43 olika blodgruppssystem varav de vanligaste är ABO-systemet och Rh-systemet.
ABO-systemet
ABO-systemet är indelat i A, B, AB och O, som står för ”Ohne” (tyska för “utan”) och som används i de flesta länder. I Sverige benämns även O som 0 (noll). Enligt detta system kan du ha någon av följande blodgrupper:
A
B
AB
0 (noll)
A är vanligast i Sverige och därefter kommer blodgrupp 0 (noll). Blodgrupperna B och AB är relativt ovanliga.
Antigener avgör
På de röda blodkropparnas yta finns proteiner, så kallade antigener, som skiljer blodgrupperna åt. Blodgrupp A har A-antigen på blodkropparnas yta och blodgrupp B har B-antigen. Blodgrupp AB har både A-antigen och B-antigen på blodkropparnas yta och i de fall där A-antigen och B-antigen saknas tillhör man blodgrupp 0.
Antikroppar
Utöver antigener har vi också antikroppar i blodet. Dessa angriper blodkroppar med en viss typ av antigen på sin yta vilket ger att blod från olika blodgrupper inte kan blandas hur som helst.
Blodgrupp A har antikroppar som angriper B-blodkroppar. Blodgrupp B har antikroppar mot A-blodkroppar. Blodgrupp AB saknar antikroppar mot både A-blodkroppar och B-blodkroppar. Blodgrupp 0 har antikroppar både för A-blodkroppar och B-blodkroppar.
Rh-systemet
Det som förr kallades Rh-faktorn (numera D), finns hos cirka 85 procent av Sveriges befolkning. Dessa kallas Rh-positiva (RhD+). Resten av befolkningen, som saknar denna faktor, kallas Rh negativa (RhD-).
Erytrocyt-antikroppsscreening
Irreguljära erytrocytantikroppar är antikroppar som inte förekommer i blodet naturligt. Personer som varit gravida eller blodtransfunderats med röda blodkroppar kan ha irreguljära erytrocytantikroppar. Inför en blodtransfusion vid val av erytrocyter (röda blodkroppar) måste man veta vilka/vilken antikroppar en person har för att den mottagande personens immunförsvar inte ska angripa det transfunderade blodet. Utöver vid blodtransfusion är det viktigt att veta i mödravården i förebyggande syfte för att undersöka om det nyfödda barnet kan komma att drabbas av en blodrelaterad sjukdom.