Magnesium test

Blodprovet för magnesium analyserar koncentrationen av magnesium i blodet, en mineral och elektrolyt som spelar en viktig roll för muskelfunktion, nervsystem och energiomsättning. Följande ingår i testet:

  • Analys av magnesium (Mg). P-magnesium (plasma) analyseras av Karolinska och Unilabs, och S-magnesium (serum) av SYNLAB.
  • Blodprovstagning på Karolinska, Unilabs eller SYNLAB drop-in (tidsbokning på ett fåtal orter)
  • Ett läkarkommenterat provsvar online i ”Min Journal” som du loggar in med via Bank-ID och kommer åt via mobil, surfplatta och dator (du behöver inte skapa ett konto)
  • En analys som konstaterar normala eller avvikande blodvärden jämfört med referensvärden
  • Ett telefonsamtal från ansvarig läkare vid gravt avvikande provsvar
  • Du kan ta blodprovet direkt efter beställning

Vad är magnesium?

Magnesium är ett mineral och en elektrolyt som spelar en viktig roll i många av kroppens funktioner. Det bidrar till att stabilisera cellmembranen och är nödvändigt för aktiveringen av över 300 enzymer, vilket behövs för energiomsättning, muskel- och nervfunktion samt proteinsyntes. Magnesium är också viktigt för att stödja ett starkt immunförsvar och upprätthålla hjärthälsa.

Magnesium finns naturligt i många livsmedel, och en varierad kost täcker oftast dagsbehovet. Bra källor inkluderar linfrön, pumpafrön, mineralsalt, nötter och bladgrönsaker som spenat.

Varför behövs analysen?

Analysen används för att utreda bakomliggande orsaker till symtom som oförklarlig trötthet och muskelkramper. Sådana symtom kan bero på obalanser i kroppens elektrolyter, där magnesiumbrist är en möjlig faktor. Analysen används också vid utredning av sjukdomar som påverkar binjurebarkens funktion, eftersom dessa kan leda till störningar i kroppens reglering av elektrolyter och vätskebalans.

Vid kroniska tillstånd som orsakar långvarig diarré kan kroppen förlora betydande mängder magnesium och andra viktiga mineraler, vilket kan påverka energinivåer och muskel- och nervfunktion. Analysen används också vid behandling med parenteral nutrition, där näring ges direkt i blodet.

Eftersom symtomen på magnesiumbrist ibland är diffusa och svåra att upptäcka, kan en blodanalys ge information om kroppens magnesiumstatus och vägleda behandling vid behov.

Följande ingår i magnesiumtestet

Analysgrupp Analys
Mineral

Magnesium

Frågor och svar om magnesium

Om provet

Vilka grupper är i riskzonen för magnesiumbrist?

Riskgrupper inkluderar äldre personer, eftersom absorptionen av magnesium minskar med åldern, samt personer med mag-tarmsjukdomar som Crohns eller celiaki. Även individer som tar vissa mediciner, som diuretika eller protonpumpshämmare, löper ökad risk för brist.

Varför är magnesium viktigt?

Magnesium spelar en roll i över 300 enzymatiska reaktioner, inklusive de som hjälper till att omvandla mat till energi, reglera blodsocker och stödja nerv- och muskelfunktion. Magnesium är också viktigt för att bibehålla en normal hjärtrytm och stärka skelettet.

Kan låga magnesiumvärden påverka träning och fysisk prestation?

Ja, magnesium är viktigt för muskel- och nervfunktion samt energiomsättning. Brist kan orsaka muskelkramper, trötthet och nedsatt prestationsförmåga vid fysisk aktivitet.

Vilka symtom ger magnesiumbrist?

Magnesiumbrist kan ge upphov till en rad olika symtom, som varierar beroende på bristens svårighetsgrad. Tidiga tecken inkluderar muskelsvaghet, kramper, tremor, trötthet, aptitlöshet och illamående. Om bristen förvärras kan mer allvarliga symtom uppstå som hjärtarytmier, personlighetsförändringar, domningar och stickningar i extremiteterna.

Vid långvarig magnesiumbrist kan även mer kroniska tillstånd utvecklas, som benskörhet, eftersom magnesium är viktigt för att bibehålla skelettets styrka och för att reglera kalciumnivåerna i kroppen.

Hur påverkar magnesium kroppen vid stress?

Magnesium behövs för att kroppen ska kunna hantera stress. Det reglerar stresshormonet kortisol och bidrar till avslappning i muskler och nerver. Låga nivåer av magnesium kan göra att kroppen reagerar starkare på stress och öka risken för trötthet och ångest.

När tar man vanligtvis blodprov för magnesium?

Test för analys av magnesium görs för att upptäcka och behandla brist, vilket inte är helt ovanligt. Blodprov tas vanligtvis vid utredning av oklara trötthets- och kramptillstånd, vid binjurebarkssjukdomar samt vid långvariga tillstånd med diarré och parenteral nutrition där näring ges direkt i blodet.

Eftersom magnesium är involverat i så många av kroppens funktioner kan långvarig brist bidra till utvecklingen av sjukdomar senare i livet som hjärtsjukdomar, benskörhet och metabola störningar.

Hur kan jag få i mig tillräckligt med magnesium genom kosten?

Magnesium finns i många olika livsmedel. Bra källor inkluderar gröna bladgrönsaker som spenat, nötter och frön (särskilt mandel och pumpafrön), fullkornsprodukter, avokado, bananer och fisk som makrill och lax. Även mörk choklad är en bra källa till magnesium.

Kan man få för mycket magnesium?

Det är ovanligt att få i sig för mycket magnesium genom kosten eftersom överskott vanligtvis utsöndras av njurarna. Dock kan överdrivet intag av magnesiumtillskott leda till problem som diarré, illamående och magkramper. I extrema fall kan höga nivåer orsaka allvarligare biverkningar som hjärtproblem.

Kan magnesiumbrist påverka sömnen?

Ja, magnesiumbrist kan störa sömnkvaliteten. Magnesium bidrar till avslappning i muskler och nerver samt reglerar produktionen av melatonin, ett hormon som styr sömn-vakenhetscykeln. Brist kan leda till sömnproblem som insomni och orolig sömn.

Vad är p-magnesium och s-magnesium?

P-magnesium mäter magnesium i plasma, där koagulationsfaktorer finns kvar, medan S-magnesium mäter magnesium i serum, som är vätskan efter att blodet koagulerat. Båda analyserna används för att bedöma kroppens magnesiumstatus vid tillstånd som långvarig diarré, njurproblem, malnutrition eller diuretikabehandling. De ger en ögonblicksbild av magnesiumet i blodet, vilket bara utgör en liten del av kroppens totala magnesiumförråd, eftersom det mesta finns lagrat i celler och skelett.

Är magnesium en elektrolyt i kroppen?

Ja, magnesium (Mg²⁺) fungerar som en elektrolyt i form av en positivt laddad jon i kroppen och spelar en roll i många biologiska processer, inklusive nervsignalering, muskelkontraktion, hjärtrytm och enzymaktivitet. Elektrolyter är mineraler som har en elektrisk laddning när de är lösta i kroppsvätskor som blod och intracellulär vätska.

Trots att natrium, kalium, kalcium och klorid oftast nämns som de primära elektrolyterna, är magnesium också en viktig elektrolyt eftersom det bidrar till att reglera andra elektrolyters funktion, inklusive kalcium och kalium. En obalans i magnesium kan påverka kroppens elektrolytbalans och leda till symtom som muskelsvaghet, kramper och hjärtarytmier.

Om provtagningen

Hur tas provet för magnesium?

Provet för magnesium tas som ett vanligt blodprov i armen, som därefter skickas till laboratorium för analys.

Behöver jag förbereda mig inför provtagningen?

Du behöver inte fasta inför detta prov. Du kan ta provet vilken tid som helst under dagen.

Kan flera tester genomföras samtidigt?

Har du beställt flera blodprover från Medisera är det bra om du uppmärksammar sköterskan på detta så hen inte missar att ta blodprov för alla remisser.

Om resultatet

Vad är ett normalt magnesiumvärde?

Normala magnesiumvärden för män och kvinnor 18 år eller äldre är 0,7 till 0,95 mmol/L.

Vid bedömning av magnesiumnivåer bör man ta hänsyn till albuminkoncentrationen och kroppens syra-basbalans, eftersom dessa kan påverka mätbara nivåer och magnesiumets fördelning mellan blod och celler.

Läs mer om referensintervall för magnesium.

Vad innebär ett lågt värde av magnesium?

Låga magnesiumnivåer (hypomagnesemi) är vanligare än höga nivåer och kan bero på olika faktorer. Dessa inkluderar grav malnutrition, absorptionsrubbningar som vid steatorré eller efter tunntarmsresektion, samt långvarig diarré eller parenteral nutrition utan tillräcklig magnesiumtillförsel.

Kronisk alkoholism och diuretikabehandling, särskilt med tiaziddiuretika, kan också leda till magnesiumförluster. Dessutom kan hormonella rubbningar som hyperaldosteronism och hypoparatyreoidism orsaka låga nivåer.

Symtomen på hypomagnesemi inkluderar trötthet, muskelkramper, hjärtarytmier och i svårare fall kramper eller neurologiska störningar.

Vilka sjukdomar kan kopplas till magnesiumbrist?

Magnesiumbrist kan kopplas till flera tillstånd som hjärt-kärlsjukdomar, migrän, benskörhet, diabetes typ 2 och högt blodtryck. Det kan också förvärra symtom vid sjukdomar som fibromyalgi och kroniskt trötthetssyndrom.

När är magnesiumtillskott nödvändigt?

Magnesiumtillskott kan vara nödvändigt vid dokumenterad brist, vid vissa sjukdomar som Crohns sjukdom eller celiaki, eller efter långvarig diarré. Det kan också övervägas vid hög fysisk aktivitet eller stress, som kan öka kroppens behov av magnesium.

Hur lång tid tar det att återställa magnesiumbalansen vid brist?

Tiden för att återställa magnesiumbalansen beror på bristens svårighetsgrad och behandlingsmetod. Vid lindrig brist kan balans återställas inom några veckor med rätt kost eller tillskott. Vid svårare brist kan det ta längre tid och kräva kontinuerlig uppföljning.

Vad innebär ett högt magnesiumvärde?

Höga magnesiumnivåer (hypermagnesemi) är relativt ovanliga men kan uppstå vid kronisk njurinsufficiens, där njurarna inte kan utsöndra magnesium effektivt. Höga värden kan också orsakas av överdriven användning av magnesiumhaltiga tillskott, antacida (läkemedel som neutraliserar magsyra) eller laxermedel, samt vid tillstånd som myxödem (en form av hypotyreos).

Hypermagnesemi kan leda till symtom som muskelsvaghet, lågt blodtryck, diarré, illamående och i allvarliga fall påverka hjärtats funktion.

Går det att följa värden över tid?

Ja, samtliga provsvar går att nå via ”Min Journal” på Medisera.se.

Beställ Magnesium - 345 kr

Så fungerar Min Journal