Kalcium prov
Blodprovet för kalcium mäter nivån av kalcium i blodet och ger information om kroppens mineralbalans och funktionen hos skelett, nerver och muskler. Förhöjda eller sänkta värden kan vara kopplade till tillstånd som bisköldkörtelrubbningar, njursjukdom, D-vitaminbrist eller kalciumomsättningsstörningar. Följande ingår i provet:
- Analys av kalcium (Calcium). P-calcium (plasma) analyseras av Karolinska och Unilabs, och S-calcium (serum) av SYNLAB. Nivåerna i plasma och serum är i princip identiska.
- Blodprovstagning på Karolinska, Unilabs eller SYNLAB drop-in (tidsbokning på ett fåtal orter)
- Ett läkarkommenterat provsvar online i ”Min Journal” som du loggar in med via Bank-ID och kommer åt via mobil, surfplatta och dator (du behöver inte skapa ett konto)
- En analys som konstaterar normala eller avvikande blodvärden jämfört med referensvärden
- Ett telefonsamtal från ansvarig läkare vid gravt avvikande provsvar
- Du kan ta blodprovet direkt efter beställning
Provtagningsanvisning: Undvik fet mat och alkohol dagen före provtagningen.
Vad är kalcium?
Kalcium (calcium) är ett mineral som främst finns lagrat i kroppens skelett och tänder, där det bidrar till att ge dem styrka och struktur. Även om kalcium primärt ses som ett mineral, räknas det ibland som en elektrolyt eftersom det har en elektrisk laddning i kroppen och bidrar till elektriska processer.
Kalcium behövs också för att musklerna ska kunna dra ihop sig och fungera normalt, och det spelar en roll i blodets koagulationsprocess. Kalcium spelar även en roll i att reglera blodtrycket genom sin inverkan på blodkärlens sammandragning och avslappning och behövs för att blodkärlens glatta muskulatur ska kunna dra ihop sig och slappna av, vilket påverkar blodflöde och därmed blodtryck.
En liten del av kroppens kalcium finns i blodet där mineralet som elektrolyt är involverat i att upprätthålla nervsignalering, hormonfrisättning och andra cellfunktioner. Kroppen reglerar kalciumhalten i blodet för att säkerställa att dessa funktioner fungerar som de ska.
Varför behövs analysen?
Ett blodprov för analys av kalcium tas främst vid misstanke om en rubbad kalciumomsättning. Då kalcium är ett av de viktigaste mineralerna och elektrolyterna i kroppen kan brist på kalcium leda till flera problem. Kroppen reglerar kalciumhalten noggrant med hjälp av D-vitamin och hormoner från bisköldkörtlarna (parathormon), som ser till att koncentrationen i blodet hålls stabil.
Vid behov kan kroppen frigöra kalcium från skelettet eller använda kalcium från kosten för att upprätthålla balansen. Onormala kalciumvärden i blodet, vare sig de är för höga eller för låga, kan vara ett tecken på sjukdom som störningar i bisköldkörtlarna, njurproblem eller brist på D-vitamin. Blodprov för att mäta nivån av kalcium hjälper till att identifiera avvikande nivåer och eventuellt underliggande problem.