Kalcium (Ca)

Denna analys mäter kalcium i blodet. Följande ingår i kalciumtestet:

  • 1 analys av kalcium (Ca)
  • Blodprovstagning på Karolinska, Unilabs eller SYNLAB drop-in (tidsbokning på ett fåtal orter)
  • Ett läkarkommenterat provsvar online i ”Min Journal” som du loggar in med via Bank-ID och kommer åt via mobil, surfplatta och dator (du behöver inte skapa ett konto)
  • En analys som konstaterar normala eller avvikande blodvärden jämfört med referensvärden
  • Ett telefonsamtal från ansvarig läkare vid gravt avvikande provsvar
  • Du kan ta blodprovet direkt efter beställning

Provtagningsanvisning: Undvik fet mat och alkohol dagen före provtagningen.

Vad är kalcium?

Kalcium (Calcium) är ett ämne som i första hand går att hitta i kroppens skelett. Detta mineral har även många andra viktiga funktioner i kroppen. Det bidrar till att musklerna i kroppen fungerar väl och att blodet kan koagulera. En liten del av kroppens kalcium går att hitta i blodet.

Varför behövs analysen?

Med tanke på att kalcium är ett av de viktigaste mineralerna i kroppen kan brist på kalcium leda till flera problem. Det är framförallt D-vitamin och bisköldkörtelhormoner som ser till att kalciumhalten i blodet håller sig balanserat. Även kroppens skelett och den mat vi äter kan användas av kroppen för att reglera kalciumkoncentrationen. Onormala kalciumvärden i blodet kan vara ett tecken på sjukdom.

Följande ingår i kalciumtestet

Analysgrupp Analys
Njurfunktion

Frågor och svar om kalcium (Ca)

Om provet

Vad är kalcium och varför är det viktigt?

Kalcium är ett essentiellt mineral som spelar en avgörande roll i flera kroppsfunktioner, som att bygga och bibehålla starka ben och tänder, stödja muskel- och nervfunktion samt reglera blodtrycket. Det är också viktigt för blodets koaguleringsprocess.

Hur mycket kalcium består kroppen av?

Kroppen består av 1-2% kalcium. Ca 99 % av detta kalcium finns i skelettet och tänderna, medan resten, ca 1%, finns i blodet och kroppsvätskorna.

Varför mäter man kalciumnivåerna i blodet?

Ett blodprov för att mäta kalcium används för att kontrollera om du har normala kalciumnivåer, vilket kan vara en indikation på ditt skeletts hälsa och din allmänna metabolism.

Provet kan också användas för att utreda olika sjukdomar och tillstånd, som bisköldkörtelproblem (paratyroideasjukdom), njursjukdomar och vitamin D-brist.

Testet kan också hjälpa till att övervaka patienter med pågående behandling som kan påverka kalciumnivåerna, till exempel vissa mediciner eller njurdialys.

Vilka typer av kalcium kan mätas i ett blodprov?

Det finns två huvudsakliga former av kalcium i blodet som kan mätas:

  • Totalt kalcium mäter både fritt kalcium och kalcium bundet till proteiner i blodet, särskilt albumin. Det är den vanligaste formen av kalciumtest.
  • Joniserat (fritt) kalcium är den biologiskt aktiva formen av kalcium som inte är bundet till proteiner och är viktigast för kroppens cellfunktion. Ett joniserat kalciumtest kan tas om man misstänker att proteinbindningen påverkar totalkalciumvärdet, till exempel vid förändringar i albuminnivåerna.

Om provtagningen

Hur tas kalciumprovet?

Kalciumtestet tas genom ett enkelt blodprov i armen. Att ta ett blodprov för att mäta kalcium innebär minimala risker. De vanligaste biverkningarna kan vara ett litet blåmärke eller ömhet där nålen sattes in, men dessa symtom brukar försvinna snabbt. I sällsynta fall kan det uppstå lätt svullnad eller obehag vid stickstället, men allvarliga komplikationer är mycket ovanliga.

Behöver jag förbereda mig inför provtagningen?

Generellt sett krävs ingen speciell förberedelse för att mäta kalcium i blodet. Men vissa tillskott och mediciner kan påverka kalciumnivåerna, såsom kalciumtillskott, vitamin D eller vissa diuretika.

Påverkar vad jag äter mina kalciumnivåer i blodet?

Din diet kan påverka kalciumnivåerna, men kroppen har komplexa mekanismer för att reglera kalcium i blodet, även när du får i dig för lite eller för mycket kalcium via kosten. Det är därför ovanligt att kortsiktiga förändringar i kost direkt påverkar kalciumprovet.

Om resultatet

Vad innebär ett högt kalciumvärde (hyperkalcemi)?

Höga kalciumnivåer i blodet kallas hyperkalcemi och kan orsakas av flera faktorer, inklusive:

  • Överaktiv bisköldkörtel (hyperparatyreoidism): Detta är den vanligaste orsaken till förhöjt kalcium och innebär att bisköldkörtlarna producerar för mycket parathormon (PTH), vilket leder till att kalcium frisätts från skelettet till blodet.
  • Överdosering av kalcium eller vitamin D: Ett överdrivet intag av kalcium eller vitamin D från kosttillskott kan leda till hyperkalcemi.
  • Njursjukdomar, sarkoidos och vissa genetiska tillstånd och andra sjukdomar kan också orsaka hyperkalcemi.

Symtom på hyperkalcemi kan inkludera illamående, kräkningar, förstoppning, trötthet, muskelsvaghet, och i allvarliga fall kan det leda till njursten eller hjärtproblem.

Vad innebär ett lågt kalciumvärde (hypokalcemi)?

Låga värden kan bland annat bero på att kroppen har för lite D-vitamin. D-vitamin hjälper kroppen att ta upp kalcium från den mat vi äter. Om det finns för lite kalcium i blodet försöker kroppen att balansera detta genom att ta kalcium från skelettet. Har du väldigt lågt värde kan du få kramper. Låga kalciumnivåer, eller hypokalcemi, kan bero på olika tillstånd:

  • Vitamin D-brist: Vitamin D är nödvändigt för att kroppen ska kunna absorbera kalcium, så en brist kan leda till låga kalciumnivåer.
  • Njursvikt: Njurarna spelar en viktig roll i att kontrollera kalciumnivåerna, och njursvikt kan därför leda till hypokalcemi.
  • Låga nivåer av albumin: Eftersom en stor del av kalcium är bundet till albumin i blodet, kan låga albuminnivåer påverka mätningen av totalt kalcium.
  • Hypoparatyreoidism: Detta innebär att bisköldkörtlarna inte producerar tillräckligt med parathormon, vilket leder till lågt kalcium i blodet.

Symtom på hypokalcemi kan vara stickningar i fingrar och tår, muskelkramper, kramper och i allvarliga fall problem med hjärtat.

Vad betyder ett normalt kalciumvärde?

Vanligtvis ligger normala värden mellan 2,15 och 2,50 mmol/L (millimol per liter). Se Unilabs referensvärden. Normala värden tyder på att kalciummetabolismen fungerar som den ska och att skelettet, njurarna och hormoner som styr kalcium är i balans.

Vad gör man om kalciumnivåerna är onormala?

Om dina kalciumnivåer är för höga eller för låga kan ytterligare tester behövas för att undersöka orsaken. Det kan inkludera att mäta nivån av parathormon (PTH), vitamin D, fosfor/fosfat och/eller njurfunktion.

Hur kan jag påverka mina kalciumnivåer?

Kalciumnivåerna kan påverkas genom kost och livsstil. Ett adekvat intag av kalcium och vitamin D är avgörande för att upprätthålla en sund kalciumbalans.

Kalciumrika livsmedel inkluderar mjölk, ost, yoghurt, grönkål och berikade växtbaserade mjölkdrycker. Solens UV-strålar stimulerar produktionen av vitamin D, som hjälper kroppen att ta upp kalcium.

Beställ Kalcium (Ca) - 175 kr

Relaterade artiklar

Så fungerar Min Journal