Kalcium prov

Blodprovet för kalcium mäter nivån av kalcium i blodet och ger information om kroppens mineralbalans och funktionen hos skelett, nerver och muskler. Förhöjda eller sänkta värden kan vara kopplade till tillstånd som bisköldkörtelrubbningar, njursjukdom, D-vitaminbrist eller kalciumomsättningsstörningar. Följande ingår i provet:

  • Analys av kalcium (Calcium). P-calcium (plasma) analyseras av Karolinska och Unilabs, och S-calcium (serum) av SYNLAB. Nivåerna i plasma och serum är i princip identiska.
  • Blodprovstagning på Karolinska, Unilabs eller SYNLAB drop-in (tidsbokning på ett fåtal orter)
  • Ett läkarkommenterat provsvar online i ”Min Journal” som du loggar in med via Bank-ID och kommer åt via mobil, surfplatta och dator (du behöver inte skapa ett konto)
  • En analys som konstaterar normala eller avvikande blodvärden jämfört med referensvärden
  • Ett telefonsamtal från ansvarig läkare vid gravt avvikande provsvar
  • Du kan ta blodprovet direkt efter beställning

Provtagningsanvisning: Undvik fet mat och alkohol dagen före provtagningen.

Vad är kalcium?

Kalcium (calcium) är ett mineral som främst finns lagrat i kroppens skelett och tänder, där det bidrar till att ge dem styrka och struktur. Även om kalcium primärt ses som ett mineral, räknas det ibland som en elektrolyt eftersom det har en elektrisk laddning i kroppen och bidrar till elektriska processer.

Kalcium behövs också för att musklerna ska kunna dra ihop sig och fungera normalt, och det spelar en roll i blodets koagulationsprocess. Kalcium spelar även en roll i att reglera blodtrycket genom sin inverkan på blodkärlens sammandragning och avslappning och behövs för att blodkärlens glatta muskulatur ska kunna dra ihop sig och slappna av, vilket påverkar blodflöde och därmed blodtryck.

En liten del av kroppens kalcium finns i blodet där mineralet som elektrolyt är involverat i att upprätthålla nervsignalering, hormonfrisättning och andra cellfunktioner. Kroppen reglerar kalciumhalten i blodet för att säkerställa att dessa funktioner fungerar som de ska.

Varför behövs analysen?

Ett blodprov för analys av kalcium tas främst vid misstanke om en rubbad kalciumomsättning. Då kalcium är ett av de viktigaste mineralerna och elektrolyterna i kroppen kan brist på kalcium leda till flera problem. Kroppen reglerar kalciumhalten noggrant med hjälp av D-vitamin och hormoner från bisköldkörtlarna (parathormon), som ser till att koncentrationen i blodet hålls stabil.

Vid behov kan kroppen frigöra kalcium från skelettet eller använda kalcium från kosten för att upprätthålla balansen. Onormala kalciumvärden i blodet, vare sig de är för höga eller för låga, kan vara ett tecken på sjukdom som störningar i bisköldkörtlarna, njurproblem eller brist på D-vitamin. Blodprov för att mäta nivån av kalcium hjälper till att identifiera avvikande nivåer och eventuellt underliggande problem.

Följande ingår

Analysgrupp Analys
Njurfunktion

Kalcium

Frågor och svar om kalcium (Ca)

Om provet

Vad är kalcium och varför är det viktigt?

Kalcium (calcium) är ett essentiellt mineral som spelar en viktig roll i flera kroppsfunktioner, som att bygga och bibehålla starka ben och tänder, stödja muskel- och nervfunktion samt reglera blodtrycket. Det är också viktigt för blodets koaguleringsprocess.

Kroppen består av 1-2% kalcium. Ca 99% av detta kalcium finns i skelettet och tänderna, medan resten, ca 1%, finns i blodet och kroppsvätskorna.

Vad är p-kalcium och s-kalcium?

P-kalcium mäter kalciumkoncentrationen i blodets plasma, vilket är den vätska som återstår efter att blodkropparna avlägsnats men där koagulationsfaktorer finns kvar. S-kalcium mäter kalcium i serum, den vätska som återstår efter att blodet har koagulerat och koagulationsfaktorer tagits bort. Kalciumhalten i plasma och serum är i stort sett identisk, och båda används för att bedöma kroppens kalciumbalans.

P-calcium analyseras av Karolinska och Unilabs, och S-calcium av SYNLAB.

Varför mäter man kalciumnivåerna i blodet?

Ett blodprov för att mäta kalcium tas primärt vid misstanke på rubbad kalciumomsättning. Provet tas för att utreda olika sjukdomar och tillstånd som bisköldkörtelproblem (paratyroideasjukdom), njursjukdomar och vitamin D-brist.

Testet kan också hjälpa till att övervaka personer med pågående behandling som kan påverka kalciumnivåerna, till exempel vid intag av vissa mediciner eller njurdialys.

Vilka typer av kalcium kan mätas i ett blodprov?

Det finns två huvudsakliga former av kalcium i blodet som kan mätas:

  • Totalt kalcium mäter både fritt kalcium och kalcium bundet till proteiner i blodet, särskilt albumin. Det är den vanligaste formen av kalciumtest.
  • Joniserat (fritt) kalcium är den biologiskt aktiva formen av kalcium som inte är bundet till proteiner och är viktigast för kroppens cellfunktion. Ca 50% av kalcium i blod är joniserat fritt kalcium. Ett joniserat kalciumtest kan tas om man misstänker att proteinbindningen påverkar totalkalciumvärdet, till exempel vid förändringar i albuminnivåerna.

Om provtagningen

Hur tas kalciumprovet?

Kalciumtestet tas genom ett enkelt blodprov i armen. Att ta ett blodprov för att mäta kalcium innebär minimala risker. De vanligaste biverkningarna kan vara ett litet blåmärke eller ömhet där nålen sattes in, men dessa symtom brukar försvinna snabbt. I sällsynta fall kan det uppstå lätt svullnad eller obehag vid stickstället, men allvarliga komplikationer är mycket ovanliga.

Behöver jag förbereda mig inför provtagningen?

Generellt sett krävs ingen speciell förberedelse för att mäta kalcium i blodet. Men vissa tillskott och mediciner kan påverka kalciumnivåerna som kalciumtillskott, vitamin-D eller vissa diuretika.

Påverkar vad jag äter mina kalciumnivåer i blodet?

Din diet kan påverka kalciumnivåerna, men kroppen har komplexa mekanismer för att reglera kalcium i blodet, även när du får i dig för lite eller för mycket kalcium via kosten. Det är därför ovanligt att kortsiktiga förändringar i kost direkt påverkar kalciumnivåerna.

Om resultatet

Vad är ett normalt kalciumvärde?

Normala kalciumvärden för män och kvinnor är mellan 2,15 och 2,50 mmol/L. Normala värden tyder på att kalciumomsättningen fungerar som den ska.

Läs mer om referensintervall för kalcium.

Vad innebär ett högt kalciumvärde?

Ett högt kalciumvärde eller hyperkalcemi uppstår när kroppens kalciumreglering är störd och kan till exempel bero på överaktivitet i bisköldkörtlarna (primär hyperparatyreoidism), D-vitaminöverskott, vissa cancersjukdomar eller långvarig immobilisering som leder till frisättning av kalcium från skelettet.

Symtomen är ofta diffusa i början, med trötthet, illamående, förstoppning och ökad törst, men allvarliga fall kan påverka hjärtrytmen, orsaka njurstenar och leda till förvirring.

Vad innebär ett lågt kalciumvärde?

Ett lågt kalciumvärde eller hypokalcemi innebär att kalciumhalten i blodet sjunker under normala nivåer och kan orsakas av D-vitaminbrist, nedsatt funktion i bisköldkörtlarna (hypoparatyreoidism) eller njursvikt som påverkar kalciumomsättningen. Andra faktorer inkluderar malabsorption i tarmen, låga albuminnivåer samt akuta sjukdomar som pankreatit och sepsis.

Symtomen varierar beroende på graden av kalciumbrist och kan innefatta muskelkramper, stickningar runt munnen, händer och fötter, trötthet och muskelsvaghet. Vid allvarlig brist kan hypokalcemi leda till hjärtarytmier, kramper och påverkan på medvetandet. Långvarig kalciumbrist ökar risken för benskörhet och försvagat skelett.

Vad gör man om kalciumnivåerna är avvikande?

Om dina kalciumnivåer är för höga eller för låga kan ytterligare tester behövas för att undersöka orsaken. Det kan inkludera att mäta nivån av parathormon (PTH), vitamin D, fosfor/fosfat och/eller njurfunktion.

Hur kan jag påverka mina kalciumnivåer?

Kalciumnivåerna kan påverkas genom kost och livsstil. Ett adekvat intag av kalcium och produktion av vitamin D behövs för att upprätthålla en sund kalciumbalans.

Kalciumrika livsmedel inkluderar mjölk, ost, yoghurt, grönkål och berikade växtbaserade mjölkdrycker. Solens UV-strålar stimulerar produktionen av vitamin D som hjälper kroppen att ta upp kalcium.

Beställ Kalcium (Ca) - 175 kr

Så fungerar Min Journal