Transferrin test – järntransport
Transferrin testet mäter nivån av transferrin i blodet. Följande ingår:
- Analys av transferrin
- Blodprovstagning på Karolinska, Unilabs eller SYNLAB drop-in (tidsbokning på ett fåtal orter)
- Ett läkarkommenterat provsvar online i ”Min Journal” som du loggar in med via Bank-ID och kommer åt via mobil, surfplatta och dator (du behöver inte skapa ett konto)
- En analys som konstaterar normala eller avvikande blodvärden jämfört med referensvärden
- Ett telefonsamtal från ansvarig läkare vid gravt avvikande provsvar
- Du kan ta blodprovet direkt efter beställning
Vad är transferrin?
Transferrin är ett glykoprotein som produceras i levern och är huvudsakligen ansvarigt för transport av järn i blodet. Det binder järnjoner och levererar dem till celler i kroppen där järn behövs, vilket är viktigt för produktionen av hemoglobin.
Varför behövs analysen?
Analysen används tillsammans med järn vid misstanke om blodbrist (anemi) samt vid misstanke om järnbrist utan anemi. Analysen kan även användas vid misstanke om hemokromatos som är en ärftlig sjukdom där man tar upp för mycket järn från födan, vilket leder till ett överskott på järn i kroppen över tid.
Analysen bör tolkas tillsammans med andra relevanta värden då faktorer som till exempel inflammation, hormoner (p-piller), graviditet, alkohol, malnutrition (näringsbrist) och malabsorption (svårigheter att ta upp ämnen från maten) kan påverka transferrinvärdet.
Vid bedömning behöver även järn beaktas för att räkna fram mättnadsgraden av transferrin. Transferrinmättnad räknas ut genom kvoten mellan P-Järn och P-TIBC där TIBC står för Total Iron Binding capacity och betyder den totala mängden järn som blodets plasma kan binda, det vill säga järnbindande kapacitet. TIBC korrelerar med transferrin.