Östradiol

Östradiol (E2) är den mest potenta och aktiva formen av östrogen, ett hormon som spelar en viktig roll i kvinnors reproduktionshälsa. Östradiol produceras främst i äggstockarna hos kvinnor, men även i mindre mängder i binjurar och fettvävnad. Hos män produceras östradiol i betydligt lägre nivåer genom omvandling av testosteron.

Vad är östradiol?

Östradiol är ett hormon som är en del av steroidhormongruppen. Det är ett så kallat estrogesteroid och den viktigaste typen av östrogen under den fertila perioden i en kvinnas liv. Att östradiol är ett steroidhormon innebär att det är fettlösligt och kan passera cellmembranen för att utöva sina effekter inuti cellerna. Hormonets kemiska struktur gör att det kan binda till specifika östrogenreceptorer på cellernas ytor, vilket aktiverar gener som reglerar cellens funktion.

Varför tas blodprov för analys av östradiol?

Östradioltester är oftast en av flera tester som utförs vid en fertilitetsutredning. Det undersöks även för att bedöma om en kvinna är i förklimakteriet eller klimakteriet, oftast tillsammans med FSH-tester.

Många medelålders kvinnor lider av klimakteriesymptom och kan bland annat uppleva problem med humöret eller lida av värmevallningar. Kvinnor som är i klimakteriet och tar östrogen kan utföra en östradiolanalys för att se att kroppen tar åt sig hormonerna. Analysen kan även utföras vid misstanke av förhöjt eller lågt värde av östrogen i kroppen. Oftast när man utför en analys av östrogen undersöker man även hur andra hormoner ser ut, exempelvis progesteron.

Vad är referensintervallet för östradiol?

Nivåerna av östradiol varierar beroende på menstruationscykelns fas och kön samt på laboratoriets mätmetod. Enligt Unilabs är referensintervallet för östradiol följande:

  • Follikelfas för kvinnor: 70 till 530 pmol/L
  • Midcykelfas för kvinnor: 230 till 1300 pmol/L
  • Lutealfas för kvinnor: 200 till 790 pmol/L
  • Postmenopaus för kvinnor: mindre än 120 pmol/L
  • Män: mindre än 150 pmol/L

Enligt Karolinska är referensintervallet för östradiol följande:

  • Follikelfas för kvinnor: mindre än 600 pmol/L
  • Midcykelfas för kvinnor: 300 till 2000 pmol/L
  • Lutealfas för kvinnor: 300 till 1000 pmol/L
  • Alla faser för män: 41 till 159 pmol/L

Där pmol/L står för Pikomol per liter.

Vid högt värde

Problem som orsakar förhöjda värden kan vara allt från p-piller som inte fungerar som de ska för din kropp, matsmältningsproblem, kost och övervikt till kardiovaskulära sjukdomar, läkemedel innehållandes östrogen och sjukdom i testiklarna. Om du har ett för högt värde kan det hända att du upplever symptom som viktuppgång, minskad sexlust, svullnad i kroppen, ömma bröst, humörsvängningar eller dålig blodcirkulation. Det finns många tillstånd och besvär kopplade till för höga östradiolnivåer, bland annat förstorad livmoder. Höga nivåer kan även förekomma under graviditet eller vid leverskador.

Vid lågt värde

Låga östradiolvärden kan orsaka oregelbunden menstruation och svårigheter att bli gravid. Det kan även leda till att skelettet blir svagare och att man kommer sent in i puberteten. Lågt östradiolvärde brukar även vara kopplat till en lägre sexdrift. När kroppen producerar för lite östrogen kallas detta för hypoöstrogenism. Även män kan ha hypoöstrogenism. Det finns flera anledningar till varför man kan ha brist på östradiol, en vanlig orsak kan vara klimakteriet. När man kommer i klimakteriet rubbas hormonbalansen och många får brist på östradiol. Symptomen kan vara olika, vissa upplever huvudvärk, torr hud och återkommande urinvägsinfektioner.