Insulin

Insulin är ett hormon som produceras av bukspottkörteln, närmare bestämt av de betaceller som finns i Langerhans öar i bukspottkörteln. Insulin spelar en viktig roll i kroppens ämnesomsättning genom att reglera mängden glukos (socker) i blodet. När vi äter, tas kolhydrater upp från maten och omvandlas till glukos, som används som energi av kroppens celler. Insulin hjälper till att transportera glukos från blodet till cellerna där det kan användas eller lagras. Insulin har också en viktig funktion i att lagra överskott av glukos i levern och musklerna för senare användning.

Vad är insulin?

Insulin är ett peptidhormon som består av två kedjor av aminosyror. Det frisätts från betacellerna i bukspottkörteln i respons på förhöjda blodsockernivåer efter att man har ätit. Hormonet fungerar genom att öka cellernas förmåga att ta upp glukos, vilket minskar mängden glukos i blodet. Utöver glukosreglering hjälper insulin också till att stimulera lagringen av fett och proteiner i kroppen. Det spelar en viktig roll i att hålla kroppens energibalans och stabilisera blodsockernivåerna.

Varför är insulin viktigt?

Insulin är viktigt för att hålla blodsockernivåerna inom ett visst intervall. Om kroppen inte producerar tillräckligt med insulin eller om kroppens celler inte svarar på insulin som de ska, kan blodsockernivåerna bli förhöjda, vilket kan leda till diabetes. Hos personer med typ 1-diabetes producerar kroppen inget insulin alls, medan personer med typ 2-diabetes ofta har insulinresistens, vilket innebär att kroppens celler inte svarar lika effektivt på insulin. Reglering av insulin är alltså viktig för att förhindra långsiktiga komplikationer som kan uppstå vid förhöjda blodsockernivåer, inklusive hjärt- och kärlsjukdomar, njurproblem och synförlust.

Varför tas blodprov för att mäta insulin?

Blodprov för att mäta insulin tas för att bedöma kroppens insulinproduktion och funktion. Mätning av insulin kan vara användbart för att diagnostisera diabetes eller insulinresistens samt för att följa upp på behandlingseffekten vid diabetes.

Höga nivåer av insulin kan indikera insulinresistens, vilket är ett tidigt tecken på typ 2-diabetes. Låga nivåer av insulin kan indikera typ 1-diabetes, där bukspottkörteln inte producerar tillräckligt med insulin. Testet kan också användas för att utvärdera andra metabola sjukdomar och för att hjälpa till att övervaka behandlingsframsteg hos personer med diabetes eller andra hormonella rubbningar.

Vid högt värde

Förhöjda värden, trots fasta, kan indikera eller vara en riskfaktor för diabetes typ II på grund av insulinresistens. Höga nivåer kan även ses vid olika sjukdomar.

Vid lågt värde

Låga nivåer av insulin kan indikera typ 1-diabetes, där bukspottkörteln inte producerar tillräckligt med insulin