LH – Luteniserande hormon
LH, eller luteniserande hormon, är ett hormon som spelar en viktig roll i den endokrina regleringen av reproduktionssystemet hos både män och kvinnor, genom att reglera viktiga funktioner i könskörtlarna (äggstockar hos kvinnor och testiklar hos män).
Vad är luteniserande hormon?
Luteniserande hormon (LH) är ett så kallat gonadotropin som produceras av hypofysens framlob. Ett gonadotropin är ett hormon som produceras av hypofysen eller moderkakan och som påverkar funktionen hos könskörtlarna. Hormonet frisläpps när hypofysen får signaler från hypotalamus i form av GnRH (gonadotropinfrisättande hormoner).
Luteniserande hormoner har olika funktioner hos män och kvinnor. Hos män stimulerar LH testiklarnas produktion av testosteron och hos kvinnor inleder LH kroppens ägglossning, aktiverar progesteronsyntesen och hjälper gulkroppsfunktionen.
Varför är LH viktigt?
Hos kvinnor är LH viktigt för att reglera menstruationscykeln eftersom hormoet utlöser ägglossningen, vilket är den process där ett moget ägg släpps från äggstocken. LH stimulerar också produktionen av progesteron från corpus luteum, vilket förbereder livmodern för en eventuell graviditet.
Hos män stimulerar LH Leydig-celler i testiklarna att producera testosteron, ett hormon som är viktigt för spermieproduktionen och utvecklingen av manliga könskarakteristika.
Varför tas blodprov för analys av LH?
Ett LH-test kan utföras av flera anledningar, bland annat för att undersöka fertilitetsproblem eller som en del av en utredning gällande hormonrubbning. Kvinnor som vill bli med barn kan undersöka kroppens LH-värde för att ta reda på när ägglossningen är på gång och när kroppen är som mest fertil. Det förekommer även när man misstänker sjukdom i äggstockarna/testiklarna eller hypofysen.
LH kan ge en indikation på om du som kvinna har PCOS eller andra tillstånd som till exempel Turners syndrom som påverkar fertiliteten. Hur mycket av hormonet som finns i kroppen varierar under menscykeln, med en topp under ägglossningen. Mängden LH i kroppen stiger under åren före, under och efter den sista mensen innan klimakteriet (men i mindre utsträckning än FSH). För män finns det en koppling mellan nivåer av LH och testosteron och blodanalysen kan ge en indikation på eventuell testosteronbrist.
Vad är referensintervallet för LH?
Referensintervallet varierar beroende på kön och laboratoriets mätmetod. För kvinnor varierar värdet även beroende på cykelfas och är för män relativt konstant. Unilabs referensintervall för kvinnor 18 år eller äldre är:
- Follikelfas: 1,9 till 13 IE/L
- Midcykel: 8,7 till 76 IE/L
- Lutealfas: 0,5 till 17 IE/L
- Menopaus: 16 till 54 IE/L
För män 20 år eller äldre är referensintervallet 1,5 till 9,3 IE/L.
Karolinskas referenintervall för kvinnor är:
- Follikelfas: 2,4 till 13 E/L
- Ovulationsfas: 14 till 96 E/L
- Lutealfas: 1,0 till 11 E/L
- Postmenopaus: 7,7 till 59 E/L
För män är refernsintervallet 1,7 till 8,6 E/L.
IE/L står för Internationella Enheter.
Vid högt värde
Ett högt LH-värde hos kvinnor beror ofta på att ägglossning är på gång. Det brukar höjas ungefär två dygn innan själva ägglossningen. LH värdet varierar under menstruationscykeln. Högt LH-värde förekommer även när kvinnan är på väg in i klimakteriet. Det kan även vara ett tecken på att något är fel i äggstockarna eller testiklarna. För män finns det en koppling mellan högt värde av LH och testosteronbrist.
Vid lågt värde
Ett lågt LH-värde kan indikera att man har hypogonadotropism, det vill säga att man sannolikt har låga värden av andra könshormoner. Det kan indikera nedsatt funktion i testiklar eller äggstockar. Det kan bero på att hypotalamus inte fungerar som den ska, vilket i sin tur hämmar hypofysens hormonproduktion.
Låga LH-värden betyder att kroppen kommer att ha problem med sin fortplantningsförmåga, något som gäller både män och kvinnor. Män får svårt att producera spermier och kvinnor får problem med ägglossningen. För män finns det en koppling mellan lågt värde av LH och testosteronbrist.