LH – Luteniserande hormon
LH, eller luteniserande hormon, är ett hormon som spelar en viktig roll i den endokrina regleringen av reproduktionssystemet hos både män och kvinnor, genom att reglera viktiga funktioner i könskörtlarna, det vill säga äggstockar hos kvinnor och testiklar hos män.
Vad är luteniserande hormon?
Luteniserande hormon (LH) är ett så kallat gonadotropin som produceras av hypofysens framlob. Ett gonadotropin är ett hormon som produceras av hypofysen eller moderkakan och som påverkar funktionen hos könskörtlarna. Hormonet frisläpps när hypofysen får signaler från hypotalamus i form av GnRH vilket står för gonadotropinfrisättande hormoner.
Luteniserande hormoner har olika funktioner hos män och kvinnor. Hos män stimulerar LH testiklarnas produktion av testosteron och hos kvinnor inleder LH kroppens ägglossning, aktiverar progesteronsyntesen och hjälper gulkroppsfunktionen.
Vad är lutropin och ICSH?
Lutropin är ett annat namn för luteiniserande hormon och ICSH (Interstitial Cell-Stimulating Hormone) är en alternativ benämning för LH hos män och syftar på dess specifika roll i att stimulera Leydig-cellerna i testiklarna till att producera testosteron.
LH:s funktion hos kvinnor
Hos kvinnor är LH en viktig del av menstruationscykeln och fertiliteten. Under cykelns första halva frisätts LH i låga nivåer, men strax före ägglossningen (ovulationen) sker en kraftig ökning av LH, den så kallade LH-toppen. Denna plötsliga ökning av LH:
- Triggar ägglossning, där en mogen äggcell frigörs från äggstocken.
- Stimulerar gulkroppen (corpus luteum) att producera progesteron, vilket gör livmoderslemhinnan redo för en eventuell graviditet.
LH-nivåerna varierar under menstruationscykeln och obalanser kan påverka fertiliteten. Höga eller låga LH-nivåer kan vara ett tecken på ägglossningsrubbningar, PCOS eller klimakteriet.
ICSH:s funktion hos män
Hos män kallas LH även för ICSH (Interstitial Cell-Stimulating Hormone) eftersom det stimulerar Leydig-cellerna i testiklarna att producera testosteron. Testosteron behövs för:
- Utvecklingen av manliga könskarakteristika som skäggväxt, röstförändringar och muskelmassa.
- Spermieproduktionen i testiklarna (spermatogenesen).
- Libido och sexuell funktion.
Balansen mellan LH och testosteron behövs för manlig fertilitet. För låga nivåer av LH kan leda till testosteronbrist, vilket kan påverka spermieproduktionen och orsaka symtom som minskad sexlust, trötthet och muskelsvaghet.
Varför är LH viktigt?
Hos kvinnor är LH viktigt för att reglera menstruationscykeln eftersom hormoet utlöser ägglossningen, vilket är den process där ett moget ägg släpps från äggstocken. LH stimulerar också produktionen av progesteron från corpus luteum, vilket förbereder livmodern för en eventuell graviditet.
Hos män stimulerar LH Leydig-celler i testiklarna att producera testosteron, ett hormon som är viktigt för spermieproduktionen och utvecklingen av manliga könskarakteristika.
Varför tas blodprov för analys av LH?
Ett LH-test kan utföras av flera anledningar, bland annat för att undersöka fertilitetsproblem eller som en del av en utredning gällande hormonrubbning. Kvinnor som vill bli med barn kan undersöka kroppens LH-värde för att ta reda på när ägglossningen är på gång och när kroppen är som mest fertil. Det förekommer även när man misstänker sjukdom i äggstockarna/testiklarna eller hypofysen.
LH kan ge en indikation på om du som kvinna har PCOS eller andra tillstånd som till exempel Turners syndrom som påverkar fertiliteten. Hur mycket av hormonet som finns i kroppen varierar under menscykeln, med en topp under ägglossningen. Mängden LH i kroppen stiger under åren före, under och efter den sista mensen innan klimakteriet (men i mindre utsträckning än FSH). För män finns det en koppling mellan nivåer av LH och testosteron och blodanalysen kan ge en indikation på eventuell testosteronbrist.
Blodprov för analys av luteniserande hormon ingår i fertilitetstest – äggstatus, homonpaneltestet och kan beställas som ett enskilt LH test.
Vad är S-LH?
S-LH (Serum-LH) är ett blodprov som analyserar nivån av luteiniserande hormon (LH) i serum, den del av blodet som återstår efter koagulering. Eftersom LH frisätts i pulser från hypofysen och transporteras i blodet, ger analysen en bild av hormonbalansen i kroppen.
Karolinska, Unilabs och SYNLAB analyserar LH i serum.
Vad är referensintervallet för LH?
Referensintervallet varierar beroende på kön, ålder och laboratoriets mätmetod. För kvinnor varierar värdet även beroende på cykelfas och är för män relativt konstant.
Unilabs referensintervall för kvinnor 18 år eller äldre är:
- Follikelfas: 1,9 till 13 IE/L
- Midcykel: 8,7 till 76 IE/L
- Lutealfas: 0,5 till 17 IE/L
- Menopaus: 16 till 54 IE/L
För män 20 år eller äldre är referensintervallet 1,5 till 9,3 IE/L.
Karolinskas referenintervall för kvinnor är:
- Follikelfas: 2,4 till 13 E/L
- Ovulationsfas: 14 till 96 E/L
- Lutealfas: 1,0 till 11 E/L
- Postmenopaus: 7,7 till 59 E/L
För män är refernsintervallet 1,7 till 8,6 E/L.
SYNLABs referensintervall är:
- Prepubertet för båda könen: mindre än 4,0 E/L
- Kvinnor i fertil ålder: mindre än 13 E/L
- Kvinnor i mittcykel och postmenopaus: mer än 13 E/L
- Män yngre än 50 år: mindre än 9 E/L och högre koncentrationer vid högre ålder
IE/L står för Internationella Enheter.