Polycystiskt ovarialsyndrom (PCOS) är en hormonell störning som påverkar äggstockarnas funktion och kan leda till olika symtom, inklusive oregelbunden mens, ökad kroppshårväxt och svårigheter att bli gravid. Det är en av de vanligaste hormonella rubbningarna hos kvinnor i fertil ålder (cirka 15–20 procent av kvinnor i fertil ålder enligt vissa studier).
PCOS kännetecknas av en obalans i könshormonerna, särskilt en ökad produktion av det manliga hormonet testosteron. Denna hormonella obalans kan leda till att ägg inte mognar ordentligt, vilket resulterar i utebliven ägglossning och menstruation. I många fall bildas flera små, omogna äggblåsor i äggstockarna, vilket ger dem ett polycystiskt utseende.
Vilka symtom ger PCOS?
Symtom kan vara:
- Oregelbunden eller utebliven menstruation.
- Ökad hårväxt på kroppen (hirsutism), särskilt i ansikte, bröst och mage.
- Akne.
- Viktuppgång, särskilt runt magen.
- Svårigheter att bli gravid.
- Nedstämdhet eller minskad sexlust.
Symtomen kan variera mellan individer, och vissa kvinnor med PCOS kan ha milda eller inga symtom alls.
Hur diagnostiseras PCOS?
Diagnosen PCOS ställs vanligtvis baserat på de så kallade Rotterdam-kriterierna, där minst två av följande tre kriterier måste uppfyllas:
- Oregelbunden eller utebliven ägglossning vilket ofta manifesteras som glesa eller uteblivna menstruationer.
- Tecken på förhöjda nivåer av manliga könshormoner (hyperandrogenism) vilket kan vara kliniska tecken som ökad kroppshårväxt eller akne, eller biokemiska tecken som förhöjda testosteronnivåer i blodet.
- Polycystiska äggstockar som påvisas genom ultraljud där äggstockarna visar många små äggblåsor.
Innan diagnosen ställs är det viktigt att utesluta andra tillstånd som kan ge liknande symtom som sköldkörtelrubbningar eller hormonproducerande tumörer.
Vilka undersökningar ingår i utredningen?
De undersökningar som vanligtvis utförs vid misstänkt POCS är:
- Medicinsk historia och symtombedömning där läkaren samlar in information om menstruationsmönster, viktförändringar och andra relevanta symtom.
- Fysisk och gynekologisk undersökning med en bedömning av kroppsliga tecken på hormonell obalans.
- Blodprover där analys av hormonnivåer, inklusive testosteron, LH, FSH, prolaktin, TSH och AMH utförs.
- Ultraljud för bedömning av äggstockarnas utseende och identifiering av eventuella polycystiska förändringar.
När bör jag söka vård?
Du bör kontakta en gynekolog eller vårdcentral om du har menstruation färre än fyra gånger per år, upplever ökad kroppshårväxt eller akne och/eller har svårt att bli gravid. Tidig diagnos och behandling kan hjälpa till att hantera symtomen och minska risken för långsiktiga komplikationer som typ 2-diabetes och hjärt-kärlsjukdomar.