Totalt, bundet, obundet och fritt testosteron, vad är skillnaden?

Testosteron är ett hormon som produceras i testiklarna hos män, äggstockarna hos kvinnor och i små mängder av binjurarna. Testosteronet behövs i utvecklingen av manliga egenskaper för att bygga upp muskeler, för sexlust och energi, men är också viktigt för kvinnors hälsa.

Vad är totalt, bundet, obundet och fritt testosteron?

Skillnaden mellan totalt, bundet, obundet och fritt testosteron är främst hur stor del av testosteronet som är bundet till proteiner.

  • Totalt testosteron är den totala mängden testosteron i blodet, inklusive bundet och obundet testosteron.
  • Bundet testosteron innebär att testosteronet är starkt bundet till SHBG (Sex Hormone Binding Globulin). Ca 50% av testosteronet är bundet till SHBG och är inaktivt, vilket innebär att det inte är tillgängligt för kroppens vävnader och organ.
  • Obundet (bioaktivt) testosteron är den del av testosteronet som är löst bundet till albumin, det vill säga ca 48-49%, samt fritt testosteron, det vill säga 1-2 %. Albuminbundet testosteron kan enklare frigöras och bli biologiskt aktivt, till skillnad från det som är starkt bundet till SHBG.
  • Fritt testosteron utgör ca 1-2% av testosteronet och innebär den del av testosteronet som inte är bundet till proteiner. Det är den aktiva formen av hormonet och den form som är direkt tillgänglig och som påverkar många funktioner i kroppen.

Även om totalt testosteron ger en bild av kroppens testosteronnivåer, är det nivån av bioaktivt testosteron samt fritt testosteron som ger en mer exakt bild av den biologiskt aktiva andelen av testosteron.

Vad är bioaktivt testosteron?

Bioaktivt testosteron är den delen av testosteron som är obundet, det vill säga den del som är löst bundet till albumin samt fritt testosteron.

Hur räknar man ut fritt testosteron?

Fritt testosteron beräknas med hjälp av värdena för totalt testosteron, SHBG och albumin. Förenklat ger detta att det fria testosteronet är totalt testosteron minus SHBG-bundet och albumin-bundet testosteron.

Se kalkylator för beräkning av fritt testosteron.

Hur räknar man ut bioaktivt testosteron?

Bioaktivt testosteron beräknas som summan av fritt testosteron och albuminbundet testosteron, eftersom dessa två fraktioner är biologiskt aktiva och kan binda till androgenreceptorer i kroppens vävnader. Den del som är starkt bundet till SHBG är inaktiv och inkluderas därför inte i det bioaktiva testosteronet.

För att beräkna bioaktivt testosteron används nivåer av totalt testosteron, SHBG och albumin. Ett konstant albuminvärde (vanligtvis 42 g/L) kan användas om aktuellt albuminvärde inte är tillgängligt. Specifika formler eller kalkylatorer, som bygger på bindningsdynamiken mellan testosteron, SHBG och albumin, används ofta för att ge en noggrann uppskattning.

Se kalkylator för beräkning av bioaktivt testosteron.

Vad kan orsaka låga nivåer av bioaktivt testosteron?

Låga nivåer av bioaktivt testosteron kan bero på olika faktorer som ålder, övervikt, stress och sjukdomar som påverkar hormonproduktionen eller höga nivåer av SHBG. När SHBG-nivåerna är förhöjda, binds mer testosteron, vilket minskar mängden testosteron som är tillgängligt för kroppen.

Hur behandlas låga nivåer av testosteron?

Behandling av testosteronbrist beror på orsaken. Livsstilsförändringar som bättre kost, regelbunden träning och stresshantering kan hjälpa. I vissa fall kan läkare rekommendera testosteronersättningsterapi (TRT) eller behandlingar som minskar SHBG-nivåerna, så att mer testosteron blir tillgängligt för kroppen.

Varför är det viktigt att mäta bioaktivt testosteron?

För vissa personer kan totalt testosteron vara inom det normala referensintervallet, medan bioaktivt testosteron är lågt. Detta kan förklara symtom som trötthet, minskad muskelmassa, låg sexlust eller depression, trots att det totala testosteronvärdet verkar normalt.

Läs mer om testosteron.

Se alla blodprov inom anabolism

Texterna i kunskapsbanken skall betraktas som populärvetenskapliga och skall ej ses som vetenskapligt säkerställda avseende råd eller rekommendationer. Medisera kan inte garantera att texterna baseras på den allra senaste forskningen.