FSH
Follikelstimulerande hormon (FSH) är ett viktigt hormon som produceras av hypofysen, en liten körtel belägen i hjärnan. FSH spelar en viktig roll i regleringen av reproduktionssystemet hos både män och kvinnor. FSH-testet mäter nivåerna av detta hormon i blodet och används för att utvärdera reproduktiv hälsa och hormonbalans.
FSH tillhör en grupp av hormoner som kallas gonadotropiner, som också inkluderar luteiniserande hormon (LH). Hos kvinnor stimulerar FSH utvecklingen av äggfolliklar i äggstockarna, vilket är viktigt för ägglossningen och produktionen av östrogen. Hos män är FSH involverat i produktionen av spermier genom att stimulera Sertoliceller i testiklarna.
Varför tas blodprov för analys av FSH?
FSH testet kan hjälpa till att fastställa orsaker till infertilitet hos både män och kvinnor. För kvinnor kan höga FSH-nivåer indikera att de närmar sig menopaus, eftersom äggstocksfunktionen minskar och FSH-nivåerna ökar som ett resultat. Analysen kan också användas för att identifiera hormonella obalanser och tillstånd som polycystiskt ovariesyndrom (PCOS) eller hypogonadism. Hos barn och ungdomar undersöks FSH om personen är för tidig eller för sen in i puberteten.
Vid högt värde
Om värdet av FSH är för högt kan detta ha flera orsaker. Innan och efter klimakteriet ökar t.ex. FSH-värdet i blodet. Vissa sjukdomar, exempelvis Turners syndrom och Klinifelters syndrom, ger höga FSH-värden. Det kan även indikera att en kvinnlig patient har en liten äggreserv, något som gör det svårare att bli gravid. Hos män betyder ett förhöjt värde att testiklarna och spermieproduktionen inte fungerar optimalt. I sällsynta fall kan värdet indikera på problem med hypofysen.
Vid lågt värde
Låga värden av FSH hos kvinnor indikerar att kroppen inte producerar ägg, något som i sin tur kan bero på sjukdom eller att kvinnan är gravid. Det förekommer även hos kvinnor som är undernärda eller nyligen tappat mycket vikt. Det kan även betyda att vissa av kroppens organ, oavsett kön, inte tillverkar tillräckligt med hormoner.