FSH
FSH, eller follikelstimulerande hormon, är ett hormon som produceras av hypofysen i hjärnan. Det spelar en viktig roll i reproduktionssystemet hos både kvinnor och män. FSH behövs för äggstocks- och testikelfunktionen och bidrar till fertiliteten genom att reglera utveckling och mognad av könsceller (ägg och spermier). Blodprov för FSH mäter nivåerna av detta hormon i blodet och används för att utvärdera reproduktiv hälsa och hormonbalans.
Vad är FSH?
FSH är ett gonadotropinhormon som verkar på könskörtlarna, det vill säga äggstockarna hos kvinnor och testiklarna hos män. Hos kvinnor stimulerar FSH tillväxten och mognaden av folliklar i äggstockarna, vilket förbereder dem för ägglossning. Hos män stimulerar FSH spermieproduktionen genom att verka på Sertolicellerna i testiklarna. FSH fungerar i samspel med luteiniserande hormon (LH) och styr viktiga reproduktionsprocesser som menstruationscykeln och spermatogenesen.
Varför är analys av FSH viktig?
Analys av FSH är viktig eftersom det ger insikt i kroppens reproduktiva hälsa och hormonella balans. Hos kvinnor kan höga nivåer av FSH indikera nedsatt äggstocksfunktion, till exempel vid klimakteriet eller äggstocksfel. Låga nivåer kan tyda på störningar i hypofysen eller hypotalamus, som kan påverka fertiliteten. Hos män kan FSH-test ge information om testikelfunktionen och orsaker till låg spermieproduktion. FSH används också för att utreda hormonella obalanser och sjukdomar som polycystiskt ovariesyndrom (PCOS) eller hypogonadism.
Varför tas blodprov för analys av FSH?
Blodprov för FSH tas för att utreda fertilitetsproblem, hormonella störningar och reproduktionsrelaterade tillstånd. Hos kvinnor används det för att utvärdera äggstockarnas funktion och diagnostisera tillstånd som klimakteriet, PCOS eller oregelbunden menstruation. Hos män används FSH-test för att bedöma orsaker till låg spermieproduktion eller andra problem med testikelfunktionen. FSH-test är också en del av utredningar vid pubertetsavvikelser, som försenad eller för tidig pubertet hos både flickor och pojkar.
FSH testet kan hjälpa till att fastställa orsaker till infertilitet hos både män och kvinnor. För kvinnor kan höga FSH-nivåer indikera att de närmar sig menopaus, eftersom äggstocksfunktionen minskar och FSH-nivåerna ökar som ett resultat. Blodprovet kan också användas för att identifiera hormonella obalanser och tillstånd. Hos barn och ungdomar undersöks FSH om personen är för tidig eller för sen in i puberteten.
Vad är referensintervallet för FSH?
Referensintervallet för FSH enligt Unilabs är:
- Folikulär fas för kvinnor 18 år eller äldre: 2,5 till 10 IE/L
- Midcykel för kvinnor 18 år eller äldre: 3,4 till 33 IE/L
- Lutealfas för kvinnor 18 år eller äldre: 1,5 till 9,1 IE/L
- Menopaus för kvinnor 18 år eller äldre: 23 till 116 IE/L
- Män 20 år eller äldre: 1,4 till 18 IE/L
IE/L står för internationella enheter per liter.
Referensintervallet för FSH enligt Karolinska är:
- Follikelfas för kvinnor: 3,5 till 13 E/L
- Ovulationsfas för kvinnor: 4,7 till 22 E/L
- Lutealfas för kvinnor: 1,7 till 7,7 E/L
- Postmenopaus för kvinnor: 26 till 135 E/L
- Män: 1,5 till 12 E/L
E/L står för Enheter per liter.
Vid högt värde
Höga nivåer av FSH kan indikera att könskörtlarna inte fungerar som de ska. Hos kvinnor kan detta vara ett tecken på klimakteriet, äggstocksfel eller minskad äggstocksreserv.
Hos män kan höga FSH-nivåer tyda på testikelskada eller försämrad spermieproduktion, till exempel vid Klinefelters syndrom eller efter en infektion som påverkat testiklarna.
Vissa sjukdomar, exempelvis Turners syndrom och Klinifelters syndrom, ger höga FSH-värden. I sällsynta fall kan värdet indikera på problem med hypofysen.
Vid lågt värde
Hos kvinnor kan låga nivåer av FSH orsaka utebliven ägglossning och oregelbunden menstruation, medan det hos män kan leda till låg spermieproduktion och påverka fertiliteten.
Låga värden av FSH hos kvinnor indikerar att kroppen inte producerar ägg, något som i sin tur kan bero på sjukdom eller att kvinnan är gravid. Det förekommer även hos kvinnor som är undernärda eller nyligen tappat mycket vikt. Det kan även betyda att vissa av kroppens organ, oavsett kön, inte tillverkar tillräckligt med hormoner.
Låga FSH nivåer kan bero på störningar i hypofysen eller hypotalamus, som påverkar hormonproduktionen. Låga nivåer kan också ses vid tillstånd som hypogonadotrop hypogonadism eller vid långvarig stress.