Sköldkörteln oro trötthet nedstämdhet

Sköldkörteln, oro och trötthet – styr hormoner ditt psykiska mående?

20 maj 2025

Många upplever perioder av nedstämdhet, oro eller oförklarlig trötthet utan att förstå orsaken. Vad färre vet är att dessa symtom ofta kan ha en hormonell förklaring – närmare bestämt i sköldkörteln. Eftersom sköldkörteln styr ämnesomsättningen i kroppens alla celler, påverkar den också hjärnans funktion och vår mentala balans. Sköldkörtelrubbningar kan drabba både män och kvinnor även om det är vanligare hos kvinnor. Beställ Sköldkörtelprov.

Sköldkörteln och psykisk ohälsa – den dolda kopplingen

Sköldkörtelhormonerna T3 och T4 har en central roll i hjärnans funktion. De påverkar nivåerna av signalsubstanser som serotonin och dopamin, vilka är avgörande för vårt humör och vår stresstålighet. Vid hypotyreos (underfunktion) sjunker dessa nivåer, vilket kan leda till depression, initiativlöshet och ångest. Vid hypertyreos (överfunktion) kan symtomen i stället likna paniksyndrom, sömnlöshet och överaktivitet. Trots detta förbises ofta sköldkörteln som en möjlig orsak till psykiska symtom – något som kan leda till felbehandling eller att man inte får rätt diagnos. Läs mer om sköldkörtelrubbning.

Blodprover kan ge dig vägledning

En blodanalys kan ge dig värdefull information. De vanligaste blodproverna kopplade till sköldkörtelproblem är TSH, T3 och T4. Man kan även testa antikroppar med koppling till skäöldkörteln och då brukar man välja blodproverna Anti-TPO och TRAK. Även näringstatus bra att kontrollera om man misstänker sköldkörtelrubbning. Vitaminer: B12 (kobalamin), B9 (folat) och D-vitamin samt ferritin (järndepåer). Dessa blodvärden är centrala för både sköldkörtelns funktion och hjärnans hälsa. Sköldkörteltest stor, som Medisera satt samman tillsammans med Sköldkörtelförbundet täcker många av dessa markörer. Beställ Sköldkörteltest Stor.

Hjärndimma och sköldkörteln – mer än bara trötthet

Hjärndimma innebär en känsla av mental tröghet, glömska eller svårigheter att fokusera. Detta är ett vanligt symtom vid hypotyreos, men kan ofta missas då det inte uppfattas som ett klassiskt “sjukdomstecken”. Orsaken kan vara att låg ämnesomsättning påverkar nervsystemet och hjärnans tillgång till syre och energi. En autoimmun sköldkörtelrubbning som Hashimotos tyreoidit kan leda till inflammation i hjärnan, vilket ytterligare bidrar till kognitiva besvär. Här kan du läsa mer om Sköldkörteln och hjärndimma.

Beställ Sköldkörteltest Bas som inkluderar TSH, T3 (fritt) och T4 (fritt)

Är sköldkörtelproblem vanligare hos kvinnor?

Ja, sköldkörtelproblem är betydligt vanligare hos kvinnor än hos män. Autoimmuna sköldkörtelsjukdomar, som Hashimotos tyreoidit (underfunktion) och Graves sjukdom (överfunktion), är upp till 10 gånger vanligare hos kvinnor än hos män. Ungefär en av åtta kvinnor kommer att drabbas av någon form av sköldkörtelrubbning under sin livstid och det är vanligast vid hormonella skiften som vid pubertet, graviditet, postpartumperioden (tiden efter förlossningen) samt klimakteriet.

Varför drabbas kvinnor oftare?

  • Immunförsvaret: Kvinnor har generellt ett mer aktivt immunförsvar, vilket ökar risken för autoimmuna sjukdomar.
  • Östrogenets roll: Östrogen påverkar immunsystemet och tros spela en roll i utvecklingen av autoimmunitet.
  • Genetik: Vissa HLA-gener (kopplade till immunsystemet) är vanligare hos kvinnor och ökar risken.

Kvinnor i klimakteriet och sköldkörteln

Under klimakteriet förändras kroppens hormonella balans och detta kan påverka sköldkörtelns funktion. Östrogenet minskar, vilket kan leda till att kroppens känslighet för sköldkörtelhormon förändras. Vanliga klimakteriesymtom som trötthet, hjärtklappning, nedstämdhet och viktökning kan också vara tecken på en sköldkörtelrubbning. Därför är det viktigt att ta hänsyn till sköldkörteln vid utredning av klimakteriebesvär. Beställ Klimakterietest, här ingår sköldkörtelhormonerna TSH och T4 (fritt) samt hormoner kopplade till klimakteriet: FSH, östrogen (östradiol) och AMH.

När ska man testa sig?

Följande symtom är vanliga vid sköldkörtelrubbningar med psykisk påverkan:

  • Nedstämdhet, depression eller oro
  • Sömnstörningar
  • Plötsliga humörsvängningar
  • Hjärndimma och koncentrationssvårigheter
  • Klimakterieliknande besvär

Att testa sköldkörteln och näringsstatus är ett enkelt sätt att börja förstå sina symtom. Du kan enkelt beställa ett test online och få resultat med läkarkommentar hos Medisera, här kan du skräddarsy din remiss om du själv vill välja vilka blodanalyser du vill genomföra.

Sköldkörtelrubbning påverkar hur du mår psykiskt

Sköldkörtelrubbningar kan påverka inte bara kroppen, utan också ditt psykiska välmående. Genom att förstå sambandet mellan hormoner och psykisk hälsa kan fler få rätt diagnos och behandling i tid. Blodanalyser är ett verktyg för att komma till rätta med symtom som annars riskerar att feltolkas. Beställ Blodprover – Sköldkörtel och ämnesomsättning.

Internationella sköldkörteldagen – 25 maj 2025

World Thyroid Day (WTD) grundades av ETA 2008 och antogs 2010 vid den internationella sköldkörtelkongressen i Paris. Dagen som inträffar årligen under maj månad syftar till att öka medvetenheten bland allmänheten och yrkesverksamma om hur sköldkörtelsjukdom påverkar människors hälsa.

Källor

American Thyroid Association

-Thyroid and Mental Health

-Women are five to eight times more likely than men to have thyroid problems

National Library of Medicine  (official webbsite of United States Goverment)

-PubMed (2021) – The Impact of Thyroid Disorders on Mental Health

Sköldkörtelförbundet

-Psykiska symtom vid sköldkörtelsjukdom

European Thyroid Association

-Thyroid and menopause

Vårdguiden 1177

-Sköldkörtelproblem är vanligare hos kvinnor, särskilt i samband med graviditet eller klimakterium.

Beställ Blodprover - Sköldkörtel och ämnesomsättning

Texterna i kunskapsbanken skall betraktas som populärvetenskapliga och skall ej ses som vetenskapligt säkerställda avseende råd eller rekommendationer. Medisera kan inte garantera att texterna baseras på den allra senaste forskningen.