Anti-Müllerin Hormon (AMH)

Anti-Müllerin Hormon, även kallat anti-müllerskt hormon och Müllerinhiberande substans (MIS), är ett könshormon med viktiga funktioner hos både män och kvinnor. I manliga foster är det detta hormon som återbygger de müllerska gångarna så att kroppen inte utvecklar ett kvinnligt kön. Hos kvinnliga foster bildas hormonet flera veckor senare än hos pojkar.

AMH produceras av de celler som finns i de äggblåsor som äggstockarna producerar. Dessa äggblåsor kallas även för antrala folliklar och innehåller omogna äggceller vilka har förmågan att mogna till fungerande äggceller med möjlighet till befruktning. Läs mer om AMH.

Varför tas blodprov för analys av AMH?

Mätning av AMH utförs vanligen när man utreder varför en kvinna inte kan få barn eller inför IVF (in-vitro fertilisering). Genom att mäta AMH-värdet i blodet kan man få en bild över hur många äggfollikar en kvinna har. Oftast utför man även många andra tester för att utreda fertilitet, exempelvis FSH-test. När det kommer till just äggreserven går det även att utföra ultraljud för att få mer information.

Studier har visat att AMH nivåerna korrelerar positivt med antalet äggceller samt med sannolikheten att bli gravid (spontant eller efter stimulation). Analysen säger ingenting om äggens kvalitet. Kvinnor med PCOS brukar ha högre AMH nivåer än kvinnor med en normal ovulatorisk cykel på grund av ett större antal antralfolliklar. Under menopausen (ålders betingat eller efter kemoterapi eller strålning) sjunker AMH nivåerna till att vara icke mätbara postmenopausalt. Antalet antrala folliklar minskar med åldern liksom deras kvalitet. Läs mer om Fertilitetstestet.

Hur tolkas resultatet?

AFC står för antrala folliklar, det vill säga äggblåsorna. Ditt värde på AMH sätts i relation till referensvärdet och ger dig en indikation på sannolikheten för hur många AFC du har kvar.  Antalet folliklar uppskattas således utifrån ditt AMH-värde.  Värdet säger ingenting om kvalitén på äggblåsorna, för detta krävs det kompletterande undersökningar.

Vid högt värde

Ett högt värde innebär i de flesta fall att kroppen har en god äggreserv. Ett högre AMH-värde ökar sannolikheten för att du har fler AFC (antrala folliklar), det vill säga äggblåsor. Ett högre AMH-värde kan även förekomma hos kvinnor som har polycystiskt ovarialsyndrom. Då kan det vara svårt att bli gravid trots att man har ett högt AMH-värde. Analysen säger ingenting om äggens kvalitet. Dra inte för stora slutsatser baserat endast på ett blodprov och ställ inte en egen diagnos. Konsultera läkare om du vill ta reda på mer om din fertilitet.

Vid lågt värde

Kroppen får naturligt lägre AMH-värden med tiden. Låga AMH-värden kan innebära att äggcellerna är för små och inte hinner bli mogna för befruktning innan de lossnar. Det kan även innebära att äggreserven börjar ta slut. Sannolikheten för graviditet är mindre än vanligt vid låga AMH-värden, men det är inte omöjligt att bli gravid. Observera att om du tog/hade preventivmedel med hormoner vid tiden för blodprovet kan värdet ha sänkts på grund av detta. Dra inte för stora slutsatser baserat endast på ett blodprov och ställ inte en egen diagnos. Konsultera läkare om du vill ta reda på mer om din fertilitet.