Anti-Müllerin Hormon (AMH)
Anti-Müllerin Hormon (AMH), även känt som anti-mylleriskt hormon, anti-müllerskt hormon eller müllerinhiberande substans (MIS), är ett könshormon som är viktigt både för mäns och kvinnors reproduktiva hälsa. Hos kvinnor produceras det i folliklarna i äggstockarna och hos män i testiklarna, speciellt under fosterutvecklingen, och spelar en roll i könsdifferentiering.
AMH används som en blodmarkör för att bedöma äggstockarnas reserv och fertilitet hos kvinnor och kan ge information om en kvinnas reproduktiva hälsa och potentiella förmåga att bli gravid. För vuxna män används AMH sällan som en blodmarkör, men det kan vara användbart vid utredning av vissa medicinska tillstånd.
Vad är AMH?
AMH ett protein som tillhör familjen Transforming Growth Factor Beta (TGF-β). Hormonet syntetiseras i granulosa-celler hos kvinnor och Sertoli-celler hos män och dess produktion regleras av olika faktorer:
- Hos kvinnor är produktionen som högst under reproduktiv ålder och regleras delvis av follikelstimulerande hormon (FSH). När folliklar mognar och ägglossning närmar sig minskar AMH-produktionen i de större folliklarna.
- Hos män stimuleras produktionen av specifika genuttryck som initieras tidigt i fosterutvecklingen och styrs av testiklarna.
AMH verkar genom att binda till specifika receptorer på cellernas yta, vilket utlöser signalvägar som reglerar celltillväxt och differentiering.
Betydelsen för kvinnor och män
AMH produceras av granulosa-celler i de antrala och preantrala folliklarna i äggstockarna hos kvinnor och spelar en roll i follikelutveckling då det hämmar tillväxten av alltför många folliklar samtidigt. Äggblåsorna innehåller omogna äggceller vilka har förmågan att mogna till fungerande äggceller med möjlighet till befruktning. AMH-nivåerna är som högst i reproduktiv ålder och sjunker gradvis med åldern, eftersom antalet ägg och folliklar i äggstockarna minskar. Därför används AMH som en indikator på äggstockarnas kvarvarande reserv. Hos kvinnor spelar AMH flera roller:
- Det reglerar follikeltillväxt då AMH hämmar rekryteringen av för många folliklar samtidigt vilket säkerställer att endast ett fåtal folliklar aktiveras för att mogna varje månad, vilket hjälper till att bevara äggreserven över tid.
- AMH är en indikator på äggstocksreserven då hormonet endast produceras av omogna folliklar och minskar i takt med att antalet folliklar i äggstockarna minskar med åldern vilket gör det till en viktig markör för kvinnors reproduktiva potential.
Hos män spelar AMH en roll framförallt under fosterutveckling och barndom:
- Det påverkar könsdifferentiering hos manliga foster då hormonet hindrar utvecklingen av de müllerska gångarna, som annars skulle bilda livmoder, äggledare och övre delen av slidan.
- AMH-nivåerna är höga under barndomen och börjar minska efter puberteten när testosteronproduktionen ökar.
Vad innebär follikelutveckling?
Follikelutveckling är processen där folliklar i äggstockarna mognar för att släppa ett moget ägg vid ägglossning. Varje follikel innehåller en omogen äggcell (oocyt) som genomgår olika utvecklingsstadier. Denna process styrs av hormoner som FSH, LH och AMH och behövs för kvinnans fertilitet. AMH hjälper till att reglera hur många folliklar som aktiveras varje månad. Stegen i follikelutvecklingen är:
- Primordialfolliklar: Små, vilande folliklar som alla kvinnor föds med och som utgör äggreserven.
- Primärfolliklar: Vissa primordialfolliklar aktiveras och börjar växa, omges av granulosa-celler och börjar producera hormoner som AMH.
- Sekundärfolliklar: Folliklar växer ytterligare och utvecklar ett lager av theca-celler som tillsammans med granulosa-celler producerar östrogen.
- Antrala folliklar: En vätskefylld hålighet (antrum) bildas, och AMH-produktionen är som högst i detta skede.
- Dominant follikel: Bland de antrala folliklarna väljs en som fortsätter att växa och blir redo att släppa ett moget ägg.
- Ägglossning: Den dominanta follikeln brister och frigör ett moget ägg, medan den tomma follikeln omvandlas till en gulkropp som producerar progesteron.
Hur AMH förhåller sig till FSH, LH och östrogen
FSH (Follikelstimulerande hormon) stimulerar follikeltillväxt och produktionen av östrogen i granulosa-cellerna. Höga AMH-nivåer hämmar FSH-effekten, vilket förhindrar att för många folliklar utvecklas samtidigt. När AMH är lågt ökar FSH för att stimulera de återstående folliklarna.
LH (Luteiniserande hormon) initierar ägglossning genom att få den dominanta follikeln att brista. AMH påverkar inte direkt LH, men AMH-produktionen minskar när en follikel når mognad, vilket gör den mottaglig för LH-effekten.
Östrogen produceras av folliklarnas granulosa-celler under påverkan av FSH. När AMH är högt (som vid PCOS) kan östrogenproduktionen påverkas, medan låga AMH-nivåer ofta är kopplade till minskad östrogenproduktion, särskilt vid lågt antal folliklar.
Varför är analys av AMH viktigt?
AMH är en viktig blodmarkör vid fertilitetsutredningar och i bedömningen av kvinnors reproduktiva hälsa:
- Bedömning av äggstocksreserven då AMH ger en uppskattning av antalet kvarvarande omogna folliklar.
- Diagnos av PCOS då höga nivåer av AMH är vanliga hos kvinnor med polycystiskt ovariesyndrom (PCOS), vilket är kopplat till ett ökat antal antralfolliklar.
- Förutsägelse av menopaus då låga AMH-nivåer kan indikera att klimakteriet närmar sig, särskilt hos yngre kvinnor.
- Fertilitet efter cancerbehandling då kemoterapi och strålbehandling kan skada äggstockarna. AMH används för att övervaka återhämtningen av äggstocksfunktionen efter behandling.
- IVF och hormonstimulering då AMH används för att förutsäga hur äggstockarna svarar på hormonstimulering vid in vitro-fertilisering (IVF).
Även om AMH oftare används hos kvinnor, är det också relevant för män i vissa fall:
- Diagnos av könsutvecklingsstörningar (DSD) då AMH-nivåer kan ge insikt i testikelfunktionen och hjälpa till att utreda avvikelser i könsutvecklingen.
- Bedömning av testikelfunktion hos unga pojkar då AMH används för att bedöma närvaro och funktion av testikelvävnad, särskilt vid kryptorkism (undescenderade testiklar).
Varför tas blodprov för analys av AMH?
Ett blodprov för AMH är en enkel och effektiv metod för att få information om en persons reproduktiva hälsa. Det används ofta i kombination med andra tester som FSH och ultraljud för:
- Bedömning av äggstocksreserv då AMH används för att uppskatta antalet återstående folliklar i äggstockarna och förutsäga kvinnans fertilitetspotential.
- Fertilitet och ovariestimulering då AMH hjälper till att förutsäga responsen vid kontrollerad ovariestimulering inför assisterad befruktning som IVF. Det används även för att fastställa den individuella dagliga dosen av rekombinant follikelstimulerande hormon (Follitropin delta), i kombination med kroppsvikt.
- Diagnos av könsutvecklingsstörningar (DSD) eftersom AMH kan vara ett hjälpmedel vid utredning av könsutvecklingsstörningar hos barn, där hormonet ger information om närvaro och funktion av testikelvävnad.
- Övervakning av granulosacelltumörer då nivåerna av AMH används för att följa upp och övervaka granulosacelltumörer, en ovanlig typ av äggstockstumör.
- AMH är ett hjälpmedel för att diagnostisera PCOS (polycystiskt ovariesyndrom )och för att identifiera polycystisk ovariemorfologi (PCOM), som kännetecknas av ett ökat antal små folliklar i äggstockarna.
- Förutsägelse av menopaus då AMH-nivåer kan förutse tiden fram till menopaus genom att indikera hur mycket av äggstocksreserven som finns kvar.
Eftersom AMH-nivåerna är stabila under hela menstruationscykeln, kan testet tas när som helst, till skillnad från andra hormonprover som måste tas på specifika dagar.
Blodprov för AMH är särskilt användbart vid planering av fertilitetsbehandlingar och kan ge information om äggstockarnas hälsa efter behandlingar som kan påverka fertiliteten, som till exempel kemoterapi.
AMH ingår i Hälsokontroll med fertilitetsprofil, Fertilitetstest – Äggstatus, Klimakterietestet och kan beställas som ett enskilt AMH prov.
Kompletterande analyser
För en heltäckande utvärdering av äggstocksfunktionen kan följande hormonprover inkluderas:
- FSH (follikelstimulerande hormon) för att bedöma follikelaktivitet och äggstocksfunktion.
- LH (luteiniserande hormon) för att analysera hormonbalansen i menstruationscykeln.
- Östradiol (östrogen) för att utvärdera östrogenproduktionen i äggstockarna.
- Inhibin B för att komplettera information om äggstocksreserven och follikelaktiviteten.
Vad är S-AMH?
S-AMH innebär att Anti-Mülleriskt hormon analyseras i serum, vilket är den vätska som återstår efter att blodet har fått koagulera och blodcellerna har avlägsnats. Detta är den vanligaste metoden för att mäta AMH eftersom serum traditionellt används för hormonanalyser. S-AMH är särskilt användbart vid fertilitetsutredningar för att bedöma äggstocksreserv hos kvinnor eller för att diagnostisera könsutvecklingsstörningar hos barn. Dess stabilitet i serum gör det till ett pålitligt alternativ för hormonmätningar.
Karolinska, Unilabs och SYNLAB analyserar AMH i serum.
Vad är P-AMH?
P-AMH innebär att Anti-Mülleriskt hormon analyseras i plasma, den flytande delen av blodet där blodkropparna har avlägsnats utan att blodet har fått koagulera. Även om det är mindre vanligt än S-AMH, används P-AMH i vissa laboratorier beroende på metoder och utrustning. Analyser i plasma kan vara praktiska om flera tester utförs samtidigt. P-AMH ger också tillförlitliga resultat och används för samma ändamål som S-AMH, inklusive fertilitetsutredningar och hormonella analyser.
Hur tolkas resultatet av blodprovet?
AMH värdet sätts i relation till referensvärdet och ger en indikation på sannolikheten för hur många antrala folliklar (AFC) som finns kvar. Värdet säger dock ingenting om kvalitén på äggblåsorna, för detta krävs det kompletterande undersökningar.
Vad är referensintervallet för AMH?
Unilabs referensintervall för AMH är följande för kvinnor:
- Yngre än 30 år: 0,9 till 11,7 µg/L
- 30 till 34 år: 0,6 till 8,1 µg/L
- 34 till 39 år: 0,1 till 7,5 µg/L
- Äldre än 40 år: 0,1 till 5,5 µg/L
- Vid PCOS: 1,9 till 18,9 µg/L
- Postmenopausal: mindre än 0,1 µg/L
Unilabs korrelation mellan AMH värdet och antalet antrala folliklar (AFC) är:
- AMH värden på mindre än 0,7 µg/L: störst sannolikhet för 0 till 7 antrala folliklar.
- AMH värden mellan 0,7 och 2,3 µg/L: störst sannolikhet för 8 till 15 antrala folliklar.
- AMH värden högre än 2,3 µg/L: störst sannolikhet för fler än 15 antrala folliklar.
För män är en allmän nivå 0,8 till 14,5 µg/L.
Enligt Karolinska är korrelation mellan AMH-nivå och antalet antrala folliklar (AFC) enligt följande:
- Mindre än eller lika med 0,68 µg/L: högst sannolikhet för 0 till 7 antrala folliklar.
- Mellan 0,68 och 2,3 µg/L: högst sannolikhet för 8 till 15 antrala folliklar.
- Mer än 2,3 µg/L: högst sannolikhet för fler än 15 antrala folliklar.
SYNLAB har samma referensintervall som Karolinska.
Vid högt värde
Höga AMH-nivåer indikerar att det finns många antrala och preantrala folliklar i äggstockarna. Detta kan vara ett tecken på ökad äggstocksaktivitet, men kan också kopplas till vissa medicinska tillstånd. Vanliga orsaker till höga AMH-nivåer är:
- Polycystiskt ovariesyndrom (PCOS) då kvinnor med PCOS ofta har förhöjda nivåer av AMH, eftersom de har ett större antal små folliklar i äggstockarna. Detta kan störa ägglossningen och leda till oregelbundna menstruationer och svårigheter att bli gravid.
- Hos yngre kvinnor är höga AMH-nivåer vanligt eftersom äggreserven är naturligt större, och fler omogna folliklar finns tillgängliga.
- Vissa kvinnor kan ha genetiska variationer som leder till naturligt högre AMH-nivåer utan att det påverkar fertiliteten negativt.
- I vissa fall kan andra hormonella störningar leda till ökad AMH-produktion, även om detta är mindre vanligt.
Förhöjda nivåer är inte alltid ett problem, men de kan signalera en obalans som vid PCOS. Höga nivåer är ofta en positiv indikation i samband med fertilitetsbehandling, eftersom fler ägg kan stimuleras. Det kan indikera att en kvinna kommer att svara väl på hormonstimulering vid in vitro-fertilisering (IVF).
Vid lågt värde
Låga AMH-värden kan innebära att äggcellerna är för små och inte hinner bli mogna för befruktning innan de lossnar. Det kan även innebära att äggreserven börjar ta slut. Sannolikheten för graviditet är mindre vid låga AMH-värden, men det är inte omöjligt att bli gravid. Vanliga orsaker till låga AMH-nivåer är:
- Ålder då AMH-nivåerna minskar naturligt med åldern. Efter 35 års ålder börjar äggreserven sjunka markant, och nivåerna blir ofta omätbara efter menopaus.
- För tidig äggstocksinsufficiens (POI) då låga AMH-nivåer hos yngre kvinnor kan indikera att äggreserven är lägre än normalt för deras ålder, vilket kan bero på för tidig menopaus eller genetiska faktorer.
- Kemoterapi eller strålning då dessa behandlingar kan skada äggstockarna och leda till en minskad äggstocksreserv.
Låga nivåer tyder på en minskad chans att bli gravid, särskilt vid naturlig befruktning. Vid fertilitetsbehandling kan det innebära att äggstockarna inte svarar lika bra på hormonstimulering, vilket kan kräva justerade behandlingsstrategier.
Observera att om du tog/hade preventivmedel med hormoner vid tiden för blodprovet kan värdet ha sänkts på grund av detta. Dra inte för stora slutsatser endast baserat på ett blodprov och ställ inte en egen diagnos. Konsultera läkare om du vill ta reda på mer om din fertilitet.