Sköldkörtel blodprover hjärndimma

Sköldkörteln och hjärndimma

25 maj 2024

Den 25:e maj varje år inträffar Sköldkörteldagen, en internationell dag som har som syfte att sprida kunskap om sjukdomar kopplade till sköldkörteln. Det bedrivs forskning inom olika områden gällande sköldkörteln och något forskare nyligen har tittat närmare på är kopplingen mellan hjärndimma och sköldkörtelsjukdom.

Vad är hjärndimma?

Hjärndimma är ett tillstånd som karakteriseras av nedsatt kognitiv funktion och en känsla av mental trötthet. Man brukar dela in hjärndimma i tre huvudsakliga delar: hjärntrötthet, kognitiva svårigheter och förvirring. Vanliga symtom är brist på energi, minnes-och koncentrationssvårigheter och en allmän känsla av att inte vara “klar” i huvudet. Hjärndimma är inte en diagnos i sig utan mer en samling av subjektiva upplevelser och en allmän nedsatt mental funktion.

Hur påverkar sköldkörteln hjärndimma?

Sköldkörtelhormoner är nödvändiga för att hjärncellerna ska kunna producera tillräckligt med energi för att kunna utföra sina funktioner. Otillräckliga nivåer av sköldkörtelhormoner kan resultera i brist på energi i hjärncellerna, vilket kan påverka deras funktion negativt och leda till hjärndimma.

pH-värdet i tarmen – näringsbrist

Låga nivåer av sköldkörtelhormon kan leda till pH-förändringar i tarmen som kan påverka näringsupptaget. PH-värde är ett mått på hur surt eller basiskt någonting är, ofta en vätska eller lösning. Låga pH-värden är sura (en stark syra har ett pH-värde nära 0), höga värden kallas basiska och ses som motsatsen till syror. Lösningar som har ett pH runt 7 kallas neutrala. Om tarmen inte kan ta upp tillräckligt med näring drabbas man av näringsbrist, vilket också kan vara en orsak till hjärndimma.

Kost och pH-värde

Det finns mat som gör att kroppen blir basisk och mat som gör kroppen sur. För en god pH-balans i kroppen behöver vi äta mer av det som gör kroppen basisk och minska på mat som gör kroppen sur. Om kroppen blir för sur kan man få svårt att ta upp näringsämnen i tarmen och det kan leda till inflammationer och sjukdomar. Exempel på mat som gör kroppen sur är raffinerade/processade kolhydrater som till exempel socker. “Hela” kolhydrater som inte är bearbetade och har kvar sina naturliga fibrer och molekyler (till exempel fullkorn) blir mer basiska och även frukt och grönt påverkar kroppen basiskt. Konstigt nog blir citron basisk i kroppen, trots att den har en syrlig smak. Detta beror på att citronsyran hjälper kroppen att metabolisera de basiska mineralerna den innehåller. Äter du citron får du till exempel i dig magnesium, zink, kalcium och järn. Citron innehåller också elektrolyter, natrium och kalium, som hjälper kroppen reglera salt/vätskebalansen i kroppen. Här kan du läsa mer om syror, baser och salter på Livsmedelsverkets hemsida.

Minskat blodflöde i hjärnan

Både för höga och för låga nivåer av sköldkörtelhormoner minskar blodflödet till hjärnan. Detta kan leda till en otillräcklig tillförsel av syre, energi och näringsämnen till hjärnan, vilket i sin tur kan orsaka hjärndimma.

Vad säger forskningen om sköldkörteln och hjärndimma?

I en studie 2022 hittade Matthew D. Ettleson ett tydligt samband mellan hypotyreos och hjärndimma hos sina patienter. I studien som inkluderade över 5000 deltagare upplevde nästan hälften av deltagarna hjärndimma innan de fick diagnosen hypotyreos. Ytterligare upplevde nära 80% av deltagarna i studien symtom för hjärndimma frekvent. Diagnostisering och behandling av olika sköldkörtelsjukdomar som hypotyreos viktigt för att kunna hjälpa patienter som har besvär med bland annat hjärndimma.

Behandling och botemedel för hjärndimma kopplat till hypotyroes är i dagsläget bristfällig. Begränsningarna i vår nuvarande kunskap belyser behovet av forskning inom detta område, vilket internationella sköldkörteldagen har för syfte att lyfta fram.

Kan man testa sköldkörtelns funktion med blodprov?

Ja, det kan man. Medisera erbjuder olika tester kopplade till Sköldkörteln. Här kan du se vilka som finns:

Sköldkörteltest Stor – i samarbete med Sköldkörtelförbundet

Sköldkörteltest Mellan

Sköldkörteltest Bas

TRAK

Klicka här för att se samtliga blodprover kopplat till sköldkörtel och ämnesomsättning

Källor

Sköldkörtelförbundets hemsida

Ettleson MD et al., Brain Fog in Hypothyroidism: Understanding the Patient’s Perspective. Endocr Pract. 2022

Beställ Sköldkörteltest Stor

Texterna i kunskapsbanken skall betraktas som populärvetenskapliga och skall ej ses som vetenskapligt säkerställda avseende råd eller rekommendationer. Medisera kan inte garantera att texterna baseras på den allra senaste forskningen.