TRAK

TRAK är en förkortning av TSH-receptorantikroppar eller tyroideastimulerande hormon-receptor antikroppar och är en grupp autoantikroppar som riktar sig mot TSH-receptorerna på sköldkörtelns celler. Dessa antikroppar förekommer främst vid autoimmuna sjukdomar som påverkar sköldkörteln, särskilt vid Graves sjukdom.

Vad är TRAK?

TRAK är en antikropp som anfaller sköldkörteln, ett organ i halsen som skickar ut sköldkörtelhormoner som styr kroppens ämnesomsättning. TSH-receptorerna på sköldkörtelceller styr produktionen och frisättningen av sköldkörtelhormoner T3 och T4, som i sin tur reglerar kroppens ämnesomsättning.

I normala fall binder TSH till sina receptorer på sköldkörteln för att reglera produktionen, men när TRAK finns i blodet, kan dessa antikroppar binda till TSH-receptorerna och stimulera sköldkörteln att överproducera hormoner, vilket leder till hypertyreos (överaktiv sköldkörtel). Antikropparna är ofta kopplade till autoimmuna sjukdomar som Graves’ sjukdom, en form av hypertyreos som innebär överaktiv sköldkörtel.

Varför är TRAK viktigt?

TRAK är viktigt vid diagnos och övervakning av autoimmuna sjukdomar som påverkar sköldkörteln, särskilt Graves sjukdom, som är den vanligaste orsaken till hypertyreos. Förekomsten av TRAK i blodet är ett tecken på en autoimmun process som driver sjukdomen. TRAK används även för att följa upp aktiviteten och bedöma hur väl behandling fungerar och kan också hjälpa till att skilja mellan olika orsaker till överaktiv sköldkörtel, som tumörer eller andra autoimmuna sjukdomar.

Varför tas blodprov för analys av TRAK?

En TRAK-analys utförs för att säkerställa att det handlar om en autoimmun sjukdom. Man undersöker ofta andra värden i blodet innan man utför en TRAK-analys, exempelvis TSH-värdet. Kvinnor löper högre risk att få sköldkörtelrelaterade sjukdomar. Även personer som har denna typ av åkomma i släkten och som är under 40 år ligger i riskzonen, även om man kan få sjukdomen i alla åldrar. Om det finns TRAK i blodet under en graviditet kan antikropparna överföras till barnet.

Blodprov för TRAK är också viktig vid uppföljning av behandling, eftersom nivåerna ofta minskar eller försvinner vid framgångsrik behandling. Om nivåerna förblir höga kan det indikera kvarstående sjukdomsaktivitet eller risk för återfall.

Vid högt värde

Höga värden av TRAK är en stark indikator på att det handlar om Graves sjukdom. En övervägande majoritet av de fall där TRAK-värdet är högt beror på just denna åkomma. Sjukdomen gör att sköldkörteln producerar för mycket hormoner. Graves sjukdom kan även leda till andra autoimmuna sköldkörtelsjukdomar. Det finns flera effektiva sätt att behandla Graves sjukdom på.

Vid lågt värde

Ett lågt värde av TRAK innebär att antikropparna riktade mot TSH-receptorerna på sköldkörtelns celler antingen är frånvarande eller ligger på en låg nivå i blodet. Detta är normalt och ses hos friska individer som inte har en autoimmun sjukdom som påverkar sköldkörteln.

Graves sjukdom kan i sällsynta fall dock förekomma trots att det inte går att hitta höga värden av TRAK i blodet. Det kan betyda att produktionen av antikroppar är begränsad till just sköldkörteln.