Östradiol känslig

Östrogen är en grupp med steroidhormoner som finns hos bägge könen, men i betydligt högre koncentration hos kvinnor. Östradiol är den typ av östrogen som oftast mäts i blodprov. Östradiol känslig mäter låga nivåer av östradiol.

Vad är östradiol känslig?

Östradiol känslig är en känsligare metod jämfört med det rutinmässiga östradioltestet och mäter lägre nivåer. Östradiol känslig analyseras först med immunkemisk metod S-Östradiol. Resultat större än 300 pmol/L besvaras endast som S-Östradiol.

Prover med resultat som är lika med eller lägre än 300 pmol/L analyseras vidare med LC-MS/MS och besvaras som S-Östradiol, känslig. Metoden är främst avsedd för prover < 200 pmol/L. Det finns olika referensintervall för denna markör beroende på fertilitet/klimakterium samt kön.

Varför är östradiol viktigt?

Östrogen i form av östradiol är viktigt för exempelvis skelettet, livmodern, bröst och hjärta samt för kroppens sexuella funktioner och humöret. Det har visat sig ha bra egenskaper mot hjärtinfarkt, depression och tandlossning och gör att kroppen tillverkar och behåller kvinnobröst, får en större bendensitet i skelettet och styr produktionen av sekret och slem i slidan.

Östrogen tillverkas genom lång omvandling av kolesterol. Östrogen tillverkas i hög grad i äggstockarna och hos gravida kvinnor tillverkas hormonet även i moderkakan. Män bildar också östradiol, men endast i små mängder.

Varför tas blodprov för analys av östradiol känslig?

Blodprov för att mäta känsliga östradiolnivåer tas för att mäta låga nivåer vid olika situationer. För kvinnor kan testet tas vid:

  • Utredning av menstruationsrubbningar som utebliven menstruation (amenorré), oregelbundna cykler eller vid misstanke om hormonella obalanser.
  • Inför fertilitetsbehandlingar för att övervaka hormonnivåer vid exempelvis IVF-behandlingar, särskilt under nedregleringsfasen.
  • Misstanke om tumörer vid symtom som kan indikera östrogenproducerande tumörer i äggstockarna eller andra organ.
  • Pubertetsutredning vid för tidig (pubertas praecox) eller försenad pubertet (pubertas tarda).

För postmenopausala kvinnor tas blodprovet vid utredning av hyperöstrogena tillstånd vid symtom som kan indikera ökad östrogensyntes, där östradiolnivåer kan vara en del av den övergripande analysen.

För män kan blodprovet tas vid:

  • Gynekomasti vid utredning av ökad bröstvävnad som kan bero på hormonell obalans eller östrogenöverskott.
  • Misstanke om östrogenproducerande tumörer vid symtom som kan kopplas till hormonstörande tumörer.

Vid hormonrelaterade sjukdomar som hypofysproblem tas provet för att identifiera hormonella förändringar kopplade till hypofystumörer eller störningar i hypofysens funktion. Prov tas även vid misstanke om ökad östrogenproduktion i perifera vävnader (perifer östrogensyntes), exempelvis vid övervikt eller vissa metabola tillstånd.

För både män och kvinnor tas blodprov för att utreda hormonbalans vid endokrinologiska utredningar för att identifiera och utreda obalanser som kan påverka allmänt välmående, reproduktion eller risk för vissa sjukdomar.

Resultaten av blodprovet analyseras oftast tillsammans med andra blodmarkörer, och vid hyperöstrogena tillstånd kan kompletterande analyser av östron och östronsulfat vara relevanta.

Vad är S-Östradiol, känslig?

S-Östradiol, känslig är en analys av östradiolnivåer i serum, det vill säga den flytande delen av blodet efter att blodkropparna och koagulationsfaktorer har avlägsnats. Denna känsliga metod mäter mycket låga nivåer av östradiol, vilket är särskilt användbart i specifika medicinska sammanhang, till exempel för att utreda hormonella störningar, fertilitetsproblem eller vissa tumörsjukdomar.

Vad är referensintervallet för östradiol, känslig?

Karolinskas referensintervall för östradiol känslig för kvinnor är:

  • Premenopaus: 55 till 1290 pmol/L
  • Postmenopaus: mindre än 37 pmol/L

För män är referensintervallet 37 till 147 pmol/L.

pmol/L står för pikomol per liter.

Vid högt värde

När en kvinna mår bra och kroppen känns i balans är det oftast ett tecken på att östradiolnivåerna är som de ska. Om du tillför hormoner kan nivåerna påverkas. Även läkemedel innehållandes östrogen kan höja nivåerna. Problem som orsakar förhöjda värden (hyperöstrogenism) kan vara preventivmedel innehållande hormoner som påverkar din kropp, matsmältningsproblem, kost och övervikt eller kardiovaskulära sjukdomar.

Höga östradiolvärden förekommer naturligt före ägglossning (preovulatoriskt) och under graviditet, men kan även ses vid follikelpersistens som innebär att en äggblåsa (follikel) i äggstocken inte spricker som den normalt gör under ägglossningen, utan istället kvarstår och fortsätter producera östrogen. Förhöjda östrogennivåer kan observeras under vissa faser av IVF-behandling, särskilt om kroppen svarar starkt på hormonstimulering. Östrogenproducerande tumörer i äggstockarna eller andra organ kan leda till höga östrogennivåer. Förhöjda östrogennivåer kan också vara en indikator på hormonell aktivitet som startat för tidigt, som vid för tidig pubertet.

Om du har ett förhöjt värde kan det hända att du upplever symptom som viktuppgång, minskad sexlust, svullnad i kroppen, ömma bröst, humörsvängningar eller dålig blodcirkulation. Höga nivåer förekommer naturligt under graviditet.

Höga värden av östradiol för män behöver undersökas vidare och kan vara kopplade till gynekomasti och misstanke om östrogenproducerande tumörer. Höga värden kan även ses vid uttal leverskada. Om du tillför hormoner kan nivåerna påverkas. Även läkemedel innehållandes östrogen kan höja nivåerna.

Vid lågt värde

Hos kvinnor kan låga östradiolvärden (hypoöstrogenism) leda till utebliven eller oregelbunden menstruation, svårigheter att bli gravid, och påverkan på pubertetsutvecklingen. Låga östradiolvärden tyder på låg eller utebliven ovarialaktivitet och ses prepubertalt, efter klimakteriet (postmenopausalt), vid användning av p-piller eller vid äggstocksinsufficiens.

Vanliga orsaker inkluderar klimakteriet, där hormonbalansen förändras och östradiolnivåerna sjunker. Under nedregleringsfasen vid IVF-behandling är det vanligt att hormonnivåerna, inklusive östrogen, sänks avsiktligt för att skapa kontroll över kroppens hormonella miljö. Låga östrogennivåer kan indikera att pubertetsutvecklingen inte har startat som förväntat. Det kan även bidra till en försvagning av skelettet samt kopplas till minskad sexlust.

Symtom på brist kan vara huvudvärk, torr hud och återkommande urinvägsinfektioner. Efter menopaus är det normalt med låga östradiolnivåer.

Hos män är östradiolnivåerna naturligt lägre än hos kvinnor, och låga värden under referensintervallet kan indikera hypoöstrogenism, även om detta är ovanligt. Effekterna av lågt östradiol hos män är inte fullt ut klarlagda, men hormonet kan ha en viss skyddande roll för spermiernas funktion.