menstruationscykeln hormoner blodprov

Menstruationscykeln och hormonnivåer i blodet

21 augusti 2019

Att menstruationscykeln påverkas av hormoner är något de flesta av oss vet, men färre känner till vilka hormoner som det handlar om och hur allt hänger ihop. Läs vidare för att lära dig mer om fyra viktiga hormoner och få en genomgång av menstruationscykeln steg för steg. ”Mensis” betyder månatlig på latin och menstruationscykeln eller menscykeln även kallad är det tidsintervall som löper mellan två blödningar. Man räknar från första dagen på en menstruation till första dagen på nästa.

Vilka hormoner styr menstruationen?

Hormonerna östrogen, progesteron, FSH och LH har alla en viktig funktion i menstruationscykeln.

Vad är östrogen?

Östrogen är en grupp hormoner som bidrar till styrningen av menstruationscykeln. De påverkar även andra funktioner i kroppen. Till exempel humör och hjärta. De tre formerna av östrogen är östradiol, östron och östriol. Vid blodprov mäts framförallt östradiol. Mängden östrogener i kroppen minskar när kvinnor går in i klimakteriet, vilket kan orsaka flera symptom. Till exempel torra slemhinnor, värmevallningar och svängningar i sinnesstämningen. De som upplever klimakteriebesvär kan lindra dem med läkemedel som innehåller östrogen. Även vissa p-piller innehåller östrogen. Läs om Mediseras östrogentest.

Vad är progesteron?

Hormonet progesteron har inverkan på bland annat fertilitet, ämnesomsättningen och sinnesstämning. Det kallas även gulkroppshormon. Mängden progesteron i kroppen ökar när du har haft ägglossning och minskar igen efter ungefär två veckor om du inte blir gravid. Även om forskare tror att PMS och PMDS kan orsakas av ämnen som uppstår när progesteron bryts ner, så vet de inte det med säkerhet. Balansen mellan progesteron och östrogen är viktig för hur kroppen fungerar och hur vi mår. Om balansen rubbas och du får brist på ett av hormonerna, innebär det att du kommer få för mycket av det andra. Det kan leda till olika besvär. För lite progesteron kan leda till att du får missfall, går upp i vikt, blir trött och/eller får ömma bröst. Brist på östrogen kan leda till besvär som förknippas med klimakteriet. Obalans av progesteron och östrogen kan orsakas av för lite fettvävnad på kroppen, hård träning, dålig kost eller att du är gravid. Läs om Mediseras progesterontest.

Vad är FSH?

FSH står för Follikelstimulerande hormon. Hormonet bildas i hypofysens framlob och utsöndras till blodet. FSH stimulerar utvecklingen av könsceller (ägg hos kvinnor och spermier hos män). Under tonårstiden stiger koncentrationen av FSH, hos kvinnor varierar nivåerna med menstruationscykeln och för män ligger nivån konstant på en basnivå motsvarande kvinnans i fertil ålder. Hos kvinnan stiger nivåerna av FSH särskilt under åren före, under och efter den sista mensen innan klimakteriet (det vill säga menopaus). Patienter med polycystiskt ovariesyndrom (PCOS) har vanligen normala FSH-nivåer. Läs mer om Mediseras FSH test.

Vad är LH?

Hormonet LH stimulerar gulkropparnas funktion hos kvinnor. Hur mycket av hormonet som finns i kroppen varierar under menscykeln, med en topp under ägglossningen. Mängden LH i kroppen stiger under åren före, under och efter den sista mensen innan klimakteriet (men i mindre utsträckning än FSH). Läs mer om Mediseras LH test.

Menstruationscykelns faser

En menstruationscykel löper från mensens första dag till nästa mens första dag. Den brukar pågå i mellan 21 och 35 dagar. Men, som mycket annat som rör mensen kan det variera från person till person, så observera att tidpunkten för de olika faserna därför har en individuell variation och att tidpunkterna nedan skall ses som vägledande, ej exakta. Nedan följer en beskrivning av de olika faserna.

Follikelfas, inför ägglossning

Starten på din cykel, dag 1: du får mens, som ofta varar i mellan 3–6 dagar. Hormonet FSH är viktigt i början av din cykel. Hypofysens produktion av FSH brukar öka runt dag 5. Det fungerar som en signal till äggstockarna att sätta igång mognandet av ett ägg. Ägget ligger i en blåsa i äggstocken, det är denna blåsa som kallas follikel. I äggblåsan bildas östrogener.

Ägglossning, i mitten av cykeln

Nivån av östrogener ökar gradvis och vid en viss nivå leder detta till en snabb ökning av LH, en så kallad ”LH-topp”. Det fungerar som en signal för äggblåsan, som brister och släpper loss ägget. Det mogna ägget glider in i äggledaren. Där kan det befruktas av spermier. I den här fasen kan du känna obehag och lite smärta i nederdelen av magen. Men vissa känner inte av ägglossningen alls. Du kan få flytningar som är genomskinliga, sega och trådaktiga, och ibland en mindre blödning. I denna fasen ligger nivåerna av östrogener, LH och FSH högre medan nivån av progesteron ligger lägre.

Vilka dagar kan jag bli gravid?

Efter ägglossningen kan ägget leva i ca 12–24 timmar och spermierna kan överleva i flera dagar. Sannolikheten att bli gravid är som störst dagen före och samma dag som du har din ägglossning. Många tror att ägglossningen sker på dag 14, men den faktiska tidpunkten för ägglossningen kommer att variera beroende på hur många dagar din menstruationscykel är.

Lutealfas, efter ägglossningen

Efter att äggblåsan har spruckit blir den en gulkropp, som tillverkar olika hormoner varav det viktigaste är progesteron. Progesteronets uppgift är att sätta igång tillväxten av slemhinnan i livmodern, för att den ska kunna ta emot ett befruktat ägg. Nu är nivåerna av progesteron högt, östrogenet sjunker och FSH och LH ligger på låga nivåer.

Mot slutet av cykeln

Om du inte blir gravid så behövs inte gulkroppen mer. I så fall skrumpnar den, vilket leder till att mängden progesteron i kroppen nu sjunker. Även östrogenet fortsätter att sjunka. Vissa får PMS eller PMDS  i den här fasen, vilket kan bero på att du är känslig för ämnena som bildas när progesteron bryts ner (men ingen vet säkert varför PMS och PMDS uppstår, och vissa får besvär redan under ägglossningen). Den minskade mängden progesteron sätter igång processen som leder till att slemhinnan stöts ut som en blödning, med andra ord: du får mens och det hela början om från början igen.

Om du blir gravid

Blir du gravid stiger istället nivåerna av östrogener och progesteron mot slutet av cykeln. LH och FSH uppvisar då låga värden. Graviditetshormonet HCG (koriongonadotropin eller humant koriongonadotropin) börjar produceras av moderkakan och kan detekteras av graviditetstester genom blodprov eller urinprov. Läs mer om Mediseras graviditetstest via blodprov.

Vi hoppas att du har lärt dig något nytt om menstruationscykeln och hormonerna som påverkar den. Om du är nyfiken på hur hormonvärdena i din kropp ser ut kan du göra en eller flera av våra hälsoundersökningar. Känner du dig inte frisk, kontakta din vårdcentral.

Källor

Björkman, I. (red.) (2018) S- Follikelstimulerande hormon, S-FSH

FSH

Björkman, I. (red.) (2018) S- Lutropin, luteiniseringshormon, S-LH

LH

Friedmann, I (red.) (2017) Mens

Om Mens

Friedmann, I. (red.) (2017) PMS och PMDS

PMS och PMDS

Schelin, Å. (red.) (2016) Läkemedel vid klimakteriebesvär

Läkemedel vid klimakteriebesvär

Zetterqvist Eriksson, T. (2017) Hur vet jag när jag har störst chans att bli gravid?

Hur vet jag när jag har störst chans att bli gravid?

Läs mer om Mediseras blodprover för kvinnor

Texterna i kunskapsbanken skall betraktas som populärvetenskapliga och skall ej ses som vetenskapligt säkerställda avseende råd eller rekommendationer. Medisera kan inte garantera att texterna baseras på den allra senaste forskningen.