Fertilitet – vanliga frågor och svar

Vad betyder det att man är fertil?

Att vara fertil innebär att man kan fortplanta sig genom befruktning. En befruktning kan ske på olika sätt, vanligast är genom slidsamlag. Det finns alternativa lösningar för befruktning, insemination eller provrörsbefruktning, även kallat IVF.

När är man fertil?

Som kvinna är du fertil runt tidpunkten när du har ägglossning. Dagen innan ägglossning och ägglossningsdagen är de två dagar som du har störst sannolikhet att bli gravid. Progesteron är ett steroidhormon som tillverkas i äggstockarna och styr när ägglossningen sker. Du kan läsa mer om progesteron här. 

Hur länge är man fertil?

Precis efter ägglossningen när ägget är borta, är man inte längre fertil. Det varierar hur lång tid en kvinna är fertil varje månad, då menscykeln är individuell. När en kvinna är mellan 18-25 år är hon generellt som mest fertil, medan män är mest fertila fram till 35-års åldern. För att få mer kunskap kring din fertilitet som kvinna kan du läsa om Mediseras fertilitetstest här. 

Kan man bli gravid utan att vara fertil?

En kvinna kan bli gravid även efter ägglossning, det är däremot ovanligt. Spermiens livslängd och långvarigheten på kvinnans menscykel kan påverka att man kan bli gravid även under och precis efter menstruation.

Vad kan man göra för att öka fertiliteten?

Både mäns och kvinnors fertilitetsförmåga påverkas av livsstilsval. Matvanor, rökning, alkoholintag och träning påverkar chansen att bli gravid. Att äta en balanserad kost som innehåller mycket frukt och grönt kan öka fertiliteten. Mannens spermier påverkas av värme, undvik därför bastu och varma duschar innan samlag. Om du använder läkemedel bör du rådfråga en läkare kring huruvida dessa påverkar fertiliteten.

Beställ fertilitetstest via blodprov här

Texterna i kunskapsbanken skall betraktas som populärvetenskapliga och skall ej ses som vetenskapligt säkerställda avseende råd eller rekommendationer. Medisera kan inte garantera att texterna baseras på den allra senaste forskningen.