klimakteriet

Klimakteriet – vad händer i kroppen?

8 december 2022

Klimakteriet är den hormonella övergångsfas som inträffar för kvinnor runt 50-års åldern. När äggstockarnas funktion avtar, mensen försvinner och hormonerna i kroppen förändras sker klimakteriet. Hur länge klimakteriet pågår är individuellt, det kan handla om ett år upp till mer än tio år.

Varför hamnar man i klimakteriet?

En kvinna har vid födseln miljontals omogna ägg i äggstockarna, i äggstocken finns även äggblåsor. Vid puberteten är äggblåsorna mogna och ägglossning börjar ske månadsvis. När man blir äldre börjar äggblåsorna i äggstockarna ta slut, då påbörjas klimakteriet. De kvarvarande äggblåsorna blir samtidigt försvagade och bildar mindre av hormonet östrogen, vilket gör att ägglossning och menstruation blir oregelbunden. När äggblåsorna är slut är klimakteriet sedan en längre period över och mensen kommer inte tillbaka.

Menopaus

Den sista mensen kallas för menopaus. Under en period kan mensen komma och gå, det kan gå flera månader mellan blödningarna. När det gått mer än sex månader sedan den senaste blödningen är det med stor sannolikhet den sista mensen, det vill säga menopaus.

Förklimakteriet

Förklimakteriet är den period innan den sista mensen skett. Många har oregelbunden mens och kroppen börjar förbereda sig på att gå in i en ny fas.

Symptom

Vilka symptom man får runt klimakteriet skiljer sig från person till person. En del känner påtagliga symptom som påverkar vardagslivet, medan vissa inte känner av klimakteriet särskilt mycket.

Vanliga symptom kan handla om:

  • Värmevallningar.
  • Svettningar.
  • Sömnproblem.
  • Humörsvängningar.
  • Nedstämdhet.
  • Torra slemhinnor.
  • Urinvägsbesvär.

Klimakterietest

Mediseras Klimakteritest passar dig som vill undersöka frågor kopplade till klimakteriet. Dina hormonnivåer relaterade till klimakteriet mäts via blodprov. Du får även information om hur din sköldkörtel fungerar.

Källor

www.1177.se/

Läs mer och beställ Klimakterietestet här

Texterna i kunskapsbanken skall betraktas som populärvetenskapliga och skall ej ses som vetenskapligt säkerställda avseende råd eller rekommendationer. Medisera kan inte garantera att texterna baseras på den allra senaste forskningen.