PCOS

Hur påverkas fertiliteten av PCOS?

15 september 2022

PCOS står för polycystiskt ovarialsyndrom och är en hormonrubbning som innebär att äggstockarna producerar för mycket av hormonet testosteron. Det kan leda till att outvecklade äggblåsor blir kvar i äggstockarna. När kvinnans kropp har för mycket testosteron i sig, lyckas inte äggen utvecklas tillräckligt för att en ägglossning ska ske.

Kan man inte bli gravid om man lider av PCOS?

Det kan bli svårare att bli gravid om man lider av PCOS, tillståndet betyder inte att du är infertil. Kvinnor med PCOS löper större risk att drabbas av havandeskapsförgiftning under graviditeten, samt tidig förlossning och graviditetsdiabetes.

Därför drabbas många av PCOS

Mellan 5-10% av alla kvinnor lider av PCOS, många utan att veta om det. Det är vanligast att få hormonrubbningen när man är mellan 20-30 år gammal. Forskare försöker hitta samband i kvinnors fall av PCOS. Det samband som vi har kunskap om idag handlar om att det finns en rubbning i kroppens blodsockersystem hos drabbade och att tillståndet är ärftligt. Risken för att drabbas ökar om en mamma eller syster har PCOS.

Symptom

Symptom av PCOS är individuella och kan därför upplevas som både subtila och kraftfulla. De flesta kvinnor märker inget förrän de försöker bli gravida och inte lyckas. Menstruationen kan bli gles eller försvinna helt, vissa får problem med vikten och kan bli överviktiga. Övervikten beror på att kroppen är känslig mot testosteron som ökar avsevärt av PCOS. Testosteronet kan även öka hungern.

Andra symptom som är vanliga vid PCOS är:

  • Akne
  • Ökad kroppsbehåring
  • Nedstämdhet
  • Minskad sexlust

För att säkert säkerställa att man lider av PCOS brukar en läkare utföra en undersökning där sjukdomar med liknande symptom utesluts. Även en gynekologisk undersökning samt blodprov för att mäta hormoner genomförs.

Behandling av PCOS

Det går inte att bli helt friskförklarad från PCOS, det går däremot att behandla en del av de besvär man lider av i samband med tillståndet. För de som lider av övervikt och PCOS kan det räcka med att gå ner i vikt för att hormonbalansen ska bli återställd och menstruationen komma tillbaka. I vissa fall får man börja med p-piller för att framkalla mer blödningar. Dessa p-piller, som kallas kombinerade p-piller, kan även minska den ökade kroppsbehåringen. Vid fertilitetssvårigheter kan man framkalla ägglossning med hjälp av läkemedel.

Hälsokontroll med fertilitetsprofil via blodprov

Om du som kvinna vill få mer information om din hälsa kopplat till fertilitet kan du utföra Hälsokontroll med fertilitetsprofil. Hälsokontrollen tas via blodprov och innehåller 38 analyser inklusive bland annat hormonerna AHM, testosteron, SHBG samt blodmarkörer kopplat till diabetes, sköldkörtel, njurfunktion, vitamin- och mineralbrist.

Källor

Ki.se

Rfsu.se

1177.se

Läs mer om och beställ Hälsokontroll med fertilitetsprofil

Texterna i kunskapsbanken skall betraktas som populärvetenskapliga och skall ej ses som vetenskapligt säkerställda avseende råd eller rekommendationer. Medisera kan inte garantera att texterna baseras på den allra senaste forskningen.