Transportstyrelsen kräver specifika alkoholtester för att bedöma en individs alkoholkonsumtion, särskilt i samband med körkortsåterkallelse eller ansökan om körkortstillstånd.
Dessa tester inkluderar bland annat CDT (kolhydratfattigt transferrin) och GT (gamma-glutamyltransferas) och används för att verifiera varaktig nykterhet och säkerställa att individen uppfyller de medicinska kraven för körkortsinnehav.
CDT och GT är obligatoriska
CDT (kolhydratfattigt transferrin) och GT (gamma-glutamyltransferas) är två alkoholtester som Transportstyrelsen kräver för att bedöma en individs alkoholkonsumtion. Dessa tester är särskilt viktiga i samband med körkortsåterkallelse på grund av alkoholrelaterade händelser eller vid ansökan om körkortstillstånd.
CDT mäter förändringar i transferrin, ett protein i blodet som påverkas vid långvarig och hög alkoholkonsumtion. Förhöjda CDT-nivåer indikerar ett alkoholbruk som har varit omfattande under en längre period, vanligtvis flera veckor. Testet är specifikt för alkohol.
GT som också kallas GGT är ett enzym som finns i levern och ökar vid överdriven alkoholkonsumtion. GT-testet är mindre specifikt än CDT, men tillsammans ger de en bredare bild av individens alkoholkonsumtion. Förhöjda GT-nivåer kan också bero på andra faktorer, som leversjukdom eller medicinering.
Båda dessa tester behövs för att Transportstyrelsen ska kunna bedöma om en person uppfyller de medicinska kraven för att inneha körkort.
Syftet med testerna är att säkerställa trafiksäkerheten och minska risken för alkoholrelaterade olyckor på vägarna.
MCV, ASAT, ALAT och PEth är icke obligatoriska
Förutom de obligatoriska testernakan även andra tester som MCV (medelcellvolym), ASAT (aspartataminotransferas), ALAT (alaninaminotransferas) och PEth (fosfatidyletanol), användas för att komplettera bilden av en individs alkoholkonsumtion. Dessa tester är dock inte obligatoriska enligt Transportstyrelsens riktlinjer.
MCV mäter storleken på de röda blodkropparna och kan bli förhöjt vid långvarig alkoholkonsumtion. Eftersom detta test kan påverkas av andra faktorer som vitaminbrist eller vissa sjukdomar, används det ofta som en kompletterande indikator snarare än som ett primärt test.
ASAT och ALAT är leverenzymer som kan stiga vid alkoholkonsumtion som påverkar leverfunktionen. Förhöjda nivåer kan indikera leverpåverkan, men eftersom de också kan stiga av andra orsaker, som exempelvis leversjukdom eller medicinering, är dessa tester inte tillräckligt specifika för att bedöma alkoholkonsumtion ensamma.
PEth, däremot, är en mycket specifik och känslig markör för alkoholkonsumtion. Det bildas endast i kroppen vid intag av alkohol och kan ge en bild av en persons alkoholvanor under de senaste veckorna. Trots sin höga precision är PEth inte obligatoriskt enligt Transportstyrelsens krav.
MCV ingår i blodstatus, och ASAT och ALAT prov kan beställas enskilt liksom PEth prov.
Läs mer om blankett för läkarintyg.