PEth (fosfatidyletanol)

PEth (fosfatidyletanol) är ett fosfolipidliknande ämne som bildas i kroppen enbart i närvaro av etanol (alkohol). Det används som en blodmarkör för att påvisa och kvantifiera alkoholkonsumtion. PEth är specifikt för alkohol och kan påvisa alkoholanvändning under de senaste veckorna, och används vid medicinska utredningar, behandling av alkoholberoende och i rättsmedicinska sammanhang.

Vad är PEth?

PEth bildas när enzymet fosfolipas D reagerar med etanol i cellmembranen. Detta sker enbart när alkohol är närvarande, vilket gör PEth till en unik och specifik markör för alkoholkonsumtion. PEth i blodet har en halveringstid på cirka 4 till 10 dagar, vilket innebär att ett blodprov kan upptäcka alkoholkonsumtion upp till 2 till 4 veckor efter intag, beroende på mängden och frekvensen av alkoholanvändning. Ju större mängd och frekvens av alkoholintag, desto högre blir PEth-nivåerna.

Normalt använder fosfolipas D vatten som substrat för att bryta ned fosfatidylkolin (en vanlig fosfolipid i cellmembran) till fosfatidsyra. När etanol är närvarande i kroppen ersätter den vattnet i denna reaktion, vilket leder till bildandet av fosfatidyletanol (PEth). PEth lagras därefter i membranen hos röda blodkroppar och kan mätas i helblod. Detta innebär att PEth endast produceras under alkoholkonsumtion och inte finns naturligt i kroppen under normala förhållanden.

PEth är en av de mest specifika och pålitliga alkoholmarkörerna som finns. Till skillnad från andra alkoholmarkörer, som CDT (kolhydratfattigt transferrin) eller gamma-GT, påverkas PEth inte av andra faktorer än alkoholkonsumtion.

Mängden PEth i blodet är proportionell mot den totala mängden alkohol som konsumeras. Regelbundet och högt alkoholintag resulterar i högre PEth-nivåer, medan sporadiskt eller lågt intag ger låga eller omätbara värden.

Varför är PEth viktigt?

PEth är viktigt eftersom det är en pålitlig blodmarkör för att mäta alkoholkonsumtion. PEth används för att:

  • Påvisa alkoholmissbruk eller -beroende
  • Utvärdera alkoholintag hos patienter med lever- eller andra hälsoproblem kopplade till alkohol
  • Följas upp vid behandling av alkoholberoende
  • Bedöma alkoholkonsumtion i samband med arbetsplatsutredningar, vårdnadstvister eller rättsmedicinska frågor

Normala PEth-nivåer, under detektionsgränsen, tyder på avsaknad av alkoholkonsumtion eller mycket lågt intag. Förhöjda nivåer, beroende på koncentration, kan indikera låg till måttlig alkoholkonsumtion eller hög konsumtion.

Varför tas blodprov för att mäta PEth?

Blodprov för PEth tas för att få en objektiv bedömning av alkoholkonsumtion. Det är särskilt användbart när alkoholens roll behöver utvärderas i medicinska, psykologiska eller rättsliga sammanhang. Provet är känsligare än andra alkoholmarkörer som CDT (kolhydratfattigt transferrin) eller gamma-GT (GGT), och det kan identifiera alkoholkonsumtion även efter några dagar av avhållsamhet.

PEth är också användbart för att följa upp patienter som är i behandling för alkoholberoende. En minskning av PEth-nivåerna över tid visar framgång med avhållsamhet eller reducerad konsumtion.

En enstaka berusning ger ingen förhöjning av B-PEth, mätvärdet stiger dock vid regelbundet intag av alkohol.

Fördelar och begränsningar

Fördelarna med PEth är dess höga specificitet och känslighet för alkohol. Det kan upptäcka alkoholkonsumtion på ett mer tillförlitligt sätt än självrapporter eller andra biomarkörer. En begränsning är att PEth-nivåer inte kan skilja på kronisk konsumtion och hög engångskonsumtion, samt att det finns variationer mellan individer, vilket innebär att resultaten alltid bör tolkas i samband med klinisk information och patientens historia.

Vad är B-PEth?

B-PEth står för blod-fosfatidyletanol, där ”B-” anger att analysen utförs på helblod, det vill säga blod i sin ursprungliga form som innehåller alla blodkroppar, plasma och övriga komponenter. Detta skiljer sig från analyser som sker i serum (S-) eller plasma (P-), där celler och vissa andra komponenter har avlägsnats.

PEth bildas och lagras i röda blodkroppars cellmembran som en direkt följd av alkoholkonsumtion, när enzymet fosfolipas D reagerar med etanol i cellmembranens fosfolipider, varför analysen görs i helblod.

Karolinska, Unilabs och SYNLAB analyserar B-PEth.

Vad är referensintervallet för PEth?

Referensintervallet för PEth är fastställt i enlighet med nationell harmonisering som utformades under 2013. Enligt denna är  Karolinskas, Unilabs och SYNLABs referensintervall för PEth-formen 16:0/18:1 enligt följande:

  • Ett negativt resultat, det vill säga ett värde på mindre än 0,05 μmol/L, tyder på ingen eller endast låg, sporadisk alkoholkonsumtion
  • Mätvärden i intervallet 0,05 till 0,30 μmol/L indikerar måttlig konsumtion
  • Gränsvärdet för att indikera ett mer omfattande, regel­bundet alkoholintag eller överkonsumtion är 0,30 μmol/L

Gränsvärdena för PEth är vägledande och det finns ingen exakt koppling mellan mängden alkohol som konsumerats och ett specifikt PEth-värde varför resultaten ska tolkas som indikationer. Läs mer om hur resultatet tolkas.

µmol/L står för mikromol per liter.

Vid högt värde

PEth-värden över 0,30 μmol/L används som gräns för att indikera ett mer omfattande och regelbundet alkoholintag, vilket kan definieras som överkonsumtion. I intervallet 0,05 till 0,30 μmol/L anses konsumtionen vara måttlig, vilket kan innebära ett regelbundet, men inte överdrivet intag av alkohol.

Vid lågt värde

Ett negativt resultat, definierat som ett PEth-värde på mindre än 0,05 μmol/L, indikerar att det inte förekommer någon alkoholkonsumtion eller att konsumtionen är låg och sporadisk. Denna nivå anses vara normal och tyder på att det inte finns något regelbundet alkoholintag av betydelse.