Gamma-Glutamyl Transferase (GGT)
Gamma-Glutamyl Transferase (GGT) är ett enzym som främst finns i levern, men också i njurarna, bukspottkörteln och gallvägarna. GGT är en känslig markör för att upptäcka lever- och gallvägssjukdomar. Förhöjda nivåer av GGT ses vid flera tillstånd som påverkar leverfunktionen, inklusive alkoholmissbruk, gallstas och leversjukdomar. Ett blodprov för GGT används ofta för att utreda misstänkta leverproblem och komplettera andra leverfunktionsprover.
Vad är GGT?
GGT är ett enzym som är involverat i metabolismen av glutamin och transporten av aminosyror över cellmembranen. Det förekommer naturligt i flera organ, men dess högsta koncentration finns i levern. När levern eller gallvägarna skadas, frigörs GGT i blodet, vilket resulterar i förhöjda nivåer. Eftersom GGT är känsligt för skador på lever och gallvägar, är det ett viktigt test för att identifiera dessa tillstånd, särskilt när det används tillsammans med andra markörer som ALP (alkaliskt fosfatas).
Varför är GGT viktigt?
GGT är viktigt eftersom det ger information om leverns och gallvägarnas hälsa. Förhöjda nivåer kan indikera tillstånd som:
- Leversjukdomar då förhöjda nivåer kan vara tecken på leverinflammation, fettlever, cirros eller hepatit.
- Gallvägsproblem då GGT-nivåer kan öka vid blockeringar i gallgångarna, som gallstenar eller tumörer.
- Alkoholmissbruk eftersom GGT är en särskilt känslig markör för levern som kan öka vid överdriven alkoholkonsumtion.
- Medicinering då vissa läkemedel kan påverka GGT-nivåerna.
Normala nivåer av GGT varierar beroende på ålder, kön och laboratorieintervall, men höga nivåer är ofta kopplade till leversjukdomar eller andra tillstånd som påverkar gallvägarna.
Varför tas blodprov för att mäta GGT?
Blodprov för GGT tas för att utreda misstänkta lever- eller gallvägsproblem, särskilt när symtom som buksmärta, gul hud (gulsot) eller mörk urin förekommer. Det används också som ett komplement till andra leverprover för att fastställa om förhöjda ALP-nivåer beror på levern eller skelettet, eftersom GGT-nivåerna inte påverkas av bensjukdomar.
GGT-testet är också användbart för att upptäcka leverskada orsakad av alkoholmissbruk och för att övervaka patienter med kända leversjukdomar eller risk för leverkomplikationer. Det är dock inte specifikt för en viss typ av leversjukdom, vilket innebär att förhöjda värden alltid bör utvärderas i samband med andra prover och kliniska status.
Vid högt värde
Ett högt värde kan indikera leverpåverkan. GGT-värdet ökar med kvinnans ålder, men ej med mannens ålder. GGT-värdet kan temporärt höjas vid förtäring av alkohol dygnet innan provtagning.
Vid lågt värde
Ett lågt värde av GGT i blodet innebär låga halter av enzymet i blodet. Olika levervärden behöver alltid tolkas och vägas samman till en helhetsbild och ett lågt GGT i kombination med andra höga levervärden ger anledning att undersöka leverns funktion ytterligare.