Hur kan jag påverka mitt blodvärde

Hur kan jag påverka mina blodvärden?

12 juni 2023

För att påverka dina blodvärden på ett positivt sätt finns det flera åtgärder du kan vidta. Det är viktigt att komma ihåg att om du har specifika medicinska bekymmer eller vill förändra dina blodvärden av hälsoskäl, bör du rådfråga en läkare för individuell rådgivning.

Här är några allmänna råd som kan hjälpa till att förbättra dina blodvärden:

Kost

Ät en balanserad och näringsrik kost som innehåller en mängd olika livsmedel. Fokusera på att inkludera frukt, grönsaker, fullkorn, magert protein och hälsosamma fetter. Vissa livsmedel kan vara särskilt fördelaktiga för att förbättra blodvärdena, som järnrika livsmedel (till exempel spenat, baljväxter och rött kött), C-vitaminrika livsmedel (som citrusfrukter) för att förbättra järnupptaget och folsyrarika livsmedel (till exempel gröna bladgrönsaker och bönor) för att öka produktionen av röda blodkroppar.

Vätskeintag

Drick tillräckligt med vatten varje dag för att hålla dig hydrerad, framförallt varma dagar. Vätska spelar en viktig roll för att upprätthålla tillräcklig blodvolym och för att blodet ska kunna transportera syre och näringsämnen på ett effektivt sätt.

Motion

Regelbunden fysisk aktivitet kan bidra till att förbättra dina blodvärden på flera sätt. Det kan öka cirkulationen, förbättra syreupptagningen och främja hjärt- och lungfunktionen. Sträva efter att inkludera både aerob träning och styrketräning i ditt träningsprogram.

Undvik skadliga vanor

Rökning och överdrivet alkoholintag kan ha negativa effekter på dina blodvärden. Om möjligt bör du undvika rökning och begränsa alkoholkonsumtionen till måttliga nivåer.

Stresshantering

Långvarig stress kan påverka dina blodvärden negativt. Hitta sätt att hantera stress i ditt liv, till exempel genom avslappningsövningar, meditation eller andra aktiviteter som ger dig glädje och lugn.

Undvik näringsbrister

Om du lider av brister på viktiga näringsämnen som järn, vitamin B12 eller folsyra (vitamin B9), kan det påverka dina blodvärden. Om du misstänker att du har en brist på något näringsämne bör du rådgöra med en läkare eller dietist för att få rätt diagnos och råd om kosttillskott eller ändringar i kosten.

Dessa åtgärder kan vara generella riktlinjer för att förbättra blodvärden, men var noga med att rådfråga en läkare för personlig rådgivning baserat på dina specifika behov och hälsotillstånd.

Hur kan jag påverka mina blodvärden gällande järn och b-vitamin?

För att påverka dina blodvärden avseende järn och B-vitamin finns det generella råd att beakta:

Järn

Ät järnrik mat, inkludera livsmedel som rött kött, skaldjur, baljväxter, mörkgröna bladgrönsaker (spenat, grönkål), torkade frukter (t.ex. aprikoser och russin) och fullkornsprodukter i din kost. Kombinera järn med C-vitamin,det hjälper till att förbättra järnupptaget. Du kan äta citrusfrukter, paprika eller dricka ett glas apelsinjuice tillsammans med järnrik mat. Undvik kaffe och te, det kan hämma järnupptaget. Om möjligt, drick dem inte samtidigt som du äter järnrik mat. Koka mat i gjutjärnsgrytor. Vid matlagning i gjutjärnsgrytor kan små mängder järn överföras till maten, vilket kan bidra till ditt intag.

B-vitamin

Ät en varierad kost, B-vitaminer finns i en mängd olika livsmedel. Inkludera exempelvis kött, fisk, ägg, mejeriprodukter, baljväxter, gröna bladgrönsaker och fullkornsprodukter i din kost. Undvik överdriven bearbetning av mat. Vissa B-vitaminer kan vara känsliga för hög värme eller långvarig exponering för ljus. Att äta färsk, oförädlad mat kan hjälpa till att bevara B-vitaminerna i ditt intag. Överväg att ta kosttillskott om du har en brist på B-vitamin. Rådgör dock med en läkare eller dietist innan du börjar ta några tillskott.

Det är viktigt att komma ihåg att om du misstänker att du har en järn- eller B-vitaminbrist bör du rådgöra med en läkare eller dietist för en korrekt diagnos och eventuell behandling. De kan också ge dig mer specifika rekommendationer baserat på dina individuella behov och hälsotillstånd.

Läs mer här om hur du kan förebygga blodbrist (även kallat anemi):

Blodvärde, järn och B-vitamin

Hälsokontroll Stor - Blodstatus, järn och B-12 (samt B-9 för kvinnor)

Texterna under kunskapsbanken skall betraktas som populärvetenskapliga och skall ej ses som vetenskapligt säkerställda avseende råd eller rekommendationer. Medisera kan inte garantera att texterna baseras på den allra senaste forskningen.