Nedan text handlar om blodvärde, järn och ferritin samt risk- och friskfaktorer: det du själv kan påverka genom främst kosten.
Vad är blodvärde och blodstatus?
När man talar om blodvärde menar man koncentrationen av hemoglobin (Hb) i blodet, alltså en av analyserna som ingår i blodstatus. Hemoglobinet finns i de röda blodkropparna och ser till att syre transporteras från lungorna ut i kroppen. Män och kvinnor har olika referensvärden. Blodstatus är en benämning på en panel innehållande flera olika analyser av ditt blod; Blodvärde – Hemoglobin (Hb), Leukocyter (LPK), Trombocyter (TPK), MCH (hemoglobinmassa), Erytrocyter (EPK), Hematokrit (EVF) och Medel cell volym (MCV).
Hur kan jag förebygga blodbrist och bibehålla ett bra blodvärde?
Blodbrist (anemi) kan ofta förebyggas genom att få med dagsbehovet av järn, vitamin B12 och folat i kosten, gärna i kombination med C-vitamin då det främjar järnupptaget. Många får i sig för lite folat via maten och riskerar då att drabbas av blodbrist, eftersom kroppen får svårt att tillverka röda blodkroppar. Man kan lida av B-vitamin brist trots att man har ett normalt Hb, det vill säga brist på B-vitamin utan att man samtidigt har anemi. Det är dock mycket ovanligt och beror då ofta på att tarmen inte kan ta upp vitaminet på ett fungerande sätt, trots att det finns i blodet.
Kostråd – järn
Livsmedel som innehåller järn är exempelvis kött, ägg, inälvsmat, blodpudding och skaldjur. Gällande vegetabiliska livsmedel finns järn i fullkornsbröd, frön och nötter, baljväxter och torkad frukt. Undvik rödvin, kaffe, te eller mjölk samtidigt som du äter då detta försämrar upptaget av järn.
Kostråd – vitamin B12, kobalamin
Genom kosten kan man påverka sitt intag av kobalamin -vitamin B12. Främst finns B12 i livsmedel så som mjölkprodukter, lever, ägg, kött fisk och skaldjur. Mjölksyrade och fermenterade livsmedel kan också innehålla mindre mängder av vitamin B12. I vegetabilisk mat finns det ofta en inaktiv form av B12 och den kan kroppen inte ta upp.
Kostråd – vitamin B9, folat/folsyra
Folsyra och folat är olika typer av samma sorts B-vitamin: även kallat B9. Folsyra är den formen som producerats på konstgjord väg och som finns i berikad mat och i kosttillskott. Folat finns naturligt i maten. Du får i dig folat genom att äta kål, bönor, mörkgröna bladgrönsaker, kikärtor, frukt, bär och linser. Äter du fullkorn samt yoghurt och filmjölk får du i dig relativt mycket B9.
Vitamin B9 – viktigt för gravida
Eftersom folat behövs för cellbildningen och för skapandet av röda blodkroppar är det extra viktigt för gravida att få i sig vitaminet.
Vitamin B12 – viktigt för veganer och vegetarianer
Om du är vegan eller lakto-ovo-vegetarian är det viktigt att du tillför vitamin B12, då det kan vara svårt att få i sig tillräckliga nivåer endast via kosten. Exempelvis berikas vissa drycker till exempel soja- eller havredryck, det finns även andra typer av tillskott.
Lågt blodvärde (lågt Hb)
Om man har för låga värden av Hb betyder detta att man lider av anemi, det vill säga blodbrist. Då har du för få röda blodkroppar i blodet. Det finns olika anledningar till blodbrist, vanligast är att man har brist på järn eller vitamin B12 (även kallat kobalamin). Det kan även vara följden av sjukdom och i de flesta fall kan man få medicin för att höja sina nivåer av röda blodkroppar.
Kvinnor – högre risk för låga värden av hemoglobin (Hb) och järn
Kvinnor kan ha lägre Hb och järnvärde om man har kraftig menstruation. Detta på grund av att järndepåerna i kroppen kan minska över tid på grund av blodförlusten och på sikt även leda till ett lägre Hb. Även under graviditet dessa värden viktiga att kontrollera.
Rökare har ofta förhöjda blodvärden
När man röker blir hemoglobinet blockerat av kolmonoxid, som binder till de röda blodkropparna hårdare än syre. Kroppen tror då att det finns för lite hemoglobin och ökar produktionen. Att röka är således en riskfaktor för förhöjda värden.
Kan man behandla blodbrist?
Om du har blodbrist och den beror på att du har för lågt järn kan du få tabletter eller järnsprutor. Om det låga blodvärdet orsakas av en underliggande sjukdom måste även denna behandlas. Beror anemin på att det saknas B12/kobalamin eller B9/folat, behövs även tillskott av dessa för att kroppen ska kunna producera röda blodkroppar. Vid allvarlig blodbrist kan det krävas blodtransfusioner.