Vitamin B12 – vanliga frågor och svar

Kobalamin, som kallas vitamin B12, är ett av åtta olika B-vitaminer. B12 behövs för att kroppens nervsystem ska fungera. Vitaminet är även nödvändigt för cellernas ämnesomsättning, bildningen av blodkroppar och en fungerande hjärnfunktion.

Hur får vi i oss vitamin B12?

Vitamin B12 finns främst i animaliska livsmedel och kan lagras i levern i upp till ett år. Genom mat som kött, ägg och mejeriprodukter får du i dig B12. Det går även att få i sig vitaminet via kosttillskott.

När ska man ta B12-tabletter?

Om du äter få livsmedel som är berikade med B12 eller har uteslutit animalistiska livsmedel kan det vara aktuellt med kosttillskott. För vegetarianer kan mejeriprodukter och ägg täcka B12-behovet, däremot är det svårt som vegan att få i sig tillräcklig mängd. Om du lider av B12-brist bör du kontakta vårdcentralen för vidare rådgivning.

Vad hämmar upptag av B12?

Det är inte alltid kostvanor som orsakar B12-brist. Hos äldre personer kan bristen bero på åldersrelaterade sjukdomar. Andra skäl till B12-brist kan vara glutenintolerans, tarmsjukdomar eller ärftlighet. Långvarig användning av vissa läkemedel mot halsbränna, magsår och diabetes kan leda till brist på B12.

Vad ska man äta när man har B12-brist?

Exempel på kost innehållande B12 är fisk, kött, mejeriprodukter, ägg och leverprodukter. Fermenterade produkter, det vill säga jästa och mjölksyrade livsmedel, kan innehålla små mängder B12. Sojadryck, havredryck eller risdryck innehåller ibland vitaminet, som kan vara ett alternativ för dig som utesluter animaliska produkter.

Kan man överdosera B12?

Det finns idag inget som påvisat att höga intag av vitamin B12 är farligt för kroppen, men man skall följa rekommendationerna.

Få reda på ditt B12-värde via blodprov

Varför behövs blodanalysen av vitamin B12?

Eftersom vitamin B12 är viktig för flera funktioner i kroppen kan brist på vitaminet leda till olika besvär och symptom. Blodanalys är ofta en del av flera olika undersökningar, då det kan finnas flera orsaker till onormala B12-värden. Analys av vitamin B12 ingår i Hälsokontroll Stor, som du kan läsa mer om och beställa här.

Vad är högt B12 värde?

Höga värden kan förekomma vid olika sjukdomar och besvär, från cancer till alkoholrelaterade leversjukdomar och njursvikt samt ärftlighet. Det förekommer även när en patient behandlas med vitamin B12.

Vad är lågt B12 värde?

Under 175 pmo/L räknas som lågt värde. Ditt B12-värde ska ligga mellan 175-700 pmol/L för att vara hälsosamt.

Vad kan konsekvenserna av B12-brist bli?

Låga B12-värden kan leda till anemi, det vill säga blodbrist. Andra hälsoproblem som kan förekomma är manlig infertilitet, inkontinens eller problem med nervsystemet. Låga vitamin B12-värden åtgärdas genom bland annat vitamintabletter eller eventuellt sprutor.

Kan man ha B12- och folat-värden inom referensintervall men ändå ha en brist i cellerna?

Ja, det kan man. Du kan läsa mer om detta här.

Beställ vitamin B12-test via blodprov här

Texterna i kunskapsbanken skall betraktas som populärvetenskapliga och skall ej ses som vetenskapligt säkerställda avseende råd eller rekommendationer. Medisera kan inte garantera att texterna baseras på den allra senaste forskningen.