Vitamin B12 brist/kobalaminbrist – test av vitamin B12 via blodprov

Kobalamin, även kallat vitamin B12, är ett vitamin som behövs för att flera viktiga kroppsfunktioner ska fungera. Vitamin B12 hjälper bland annat till vid skapandet av nya blodceller. Det är ett av åtta olika B-vitaminer. Kroppen kan inte producera detta vitamin på egen hand, vilket innebär att man måste få i sig kobalamin genom mat eller supplement. Flera animaliska produkter innehåller vitamin B12, exempelvis kött, ost och ägg. Kobalamin (B12) samarbetar tätt med folat (B9) för att producera nya röda blodkroppar och för att hjälpa kroppen att ta upp järn från maten.

Klicka här för att läsa mer om Mediseras vitamin B12 test via blodprov.

Vitamin B12 ingår även i Mediseras Vitamin & Mineraltest.

Det ingår även i Mediseras stora hälsokontroll som innehåller 35 blodmarkörer.

Varför behövs blodanalysen av vitamin B12/kobalamin?

Eftersom vitamin B12 är viktig för flera funktioner i kroppen kan brist på detta vitamin snabbt leda till olika besvär och symptom. Analysen är oftast en del av flera olika tester eftersom onormala kobalaminvärden kan ha många orsaker. En vitamin B12-brist kan dock visa normala värden trots att det förekommer brist, vilket är en av anledningarna till att man även utför andra vitamintester för att säkerställa att värdet är korrekt.

Högt blodvärde av vitamin B12/kobalamin

Höga värden kan förekomma vid olika sjukdomar och besvär, från cancer i form av myeloisk leukemi till alkoholrelaterade leversjukdomar och njursvikt. Det förekommer även när en patient behandlas med vitamin B12.

Lågt blodvärde av vitamin B12/kobalamin

Ett lågt kobalaminvärde kan bero på att man äter en kost som inte innehåller vitamin B12. Personer som inte äter några livsmedel från djurriket kan få låga värden av kobalamin, likaså personer som till stor del äter mat som värms i mikrovågsugn.

Vitamin B12brist/kobalaminbrist

Ett lågt värde kan även uppstå om kroppen har svårt att ta upp detta vitamin från tarmarna. En rad olika sjukdomar och besvär kan påverka kroppens vitamin B12-halt, exempelvis diabetes och olika magtarmsjukdomar. Låga kobalaminvärden kan leda till anemi, det vill säga blodbrist, men kan även leda till manlig infertilitet, inkontinens eller problem med nervsystemet. Låga vitamin B12-värden åtgärdas genom bland annat vitamintabletter eller eventuellt sprutor. Vitaminen kan lagras i levern i upp till ett år.

Välj & beställ hälsokontroll

Texterna under kunskapsbanken skall betraktas som populärvetenskapliga och skall ej ses som vetenskapligt säkerställda avseende råd eller rekommendationer. Medisera kan inte garantera att texterna baseras på den allra senaste forskningen.