Kan man ha B12- och folatvärden inom referensintervall, men ändå ha brist?

Ja, det kan man, även om det är ovanligt. Då blodprovet analyserar plasma eller serum i blodet kan man genom blodprov inte upptäcka om det primära problemet är malabsorbation det vill säga att tunntarmen inte kan ta upp vitaminet och tillgodogöra sig det. Om man äter B-vitamintillskott eller dricker energidrycker med B-vitamintillskott och får normala blodvärden finns det alltså en risk att detta maskerar en verklig vitaminbrist.

Säker på “korrekta” värden

Vill man vara säker på att det är det ”korrekta” värdet som visas behöver man alltså avstå från dessa typer av supplement i minst 4–6 månader innan ett blodprov tas. Det går dock inte att hitta några nationella svenska riktlinjer för detta och det rekommenderas inte att man gör detta utan en läkares överseende.

Man kan ha B12- och eller folat brist utan samtidig anemi, det vill säga utan samtidig blodbrist, vilket kan göra bristen än mer svårdiagnosticerad. Detta är dock ovanligt förekommande. Upplever du symtom trots normala blodvärden rekommenderar vi dig att söka läkarkontakt för en vidare utredning. Läs mer om symtom vid B-vitaminbrist här. Läs mer om Mediseras B12 test via blodprov.

 

Beställ B12 test via blodprov

Texterna under kunskapsbanken skall betraktas som populärvetenskapliga och skall ej ses som vetenskapligt säkerställda avseende råd eller rekommendationer. Medisera kan inte garantera att texterna baseras på den allra senaste forskningen.