vegan och blodprov

Veganism och blodvärden

28 maj 2019

Veganism är ett speciellt sätt att förhålla sig till kost. Det handlar om att avstå från de animaliska produkterna. Här ingår flera typer av råvaror, bland annat kött, fisk och fågel samt ägg, honung, mjölkbaserade produkter och även olika typer av tillsatser.

Många fördelar, men även brister

Din kropp är en maskin som behöver vissa ämnen för att fungera på bästa sätt. Som vegan får du i dig många viktiga ämnen samtidigt som du även undviker många mindre bra ämnen. Flera studier har visat att veganer löper en minskad risk att drabbas av hjärt- kärlsjukdomar och högt blodtryck. Det finns med andra ord flera fördelar med den veganska kosten, dock är den inte helt perfekt.

Som vegan är det bra att ha koll på sina blodvärden

Alla restriktiva sätt att äta kan, tids nog, leda till bristsjukdomar. Anledningen till detta är enkel, när du avstår från vissa matgrupper går du även miste om de näringsämnen och mineraler som dessa matgrupper har gott om. Den veganska kosten går tyvärr miste om flera ämnen som kroppen behöver, vilket kan leda till flera besvär.

Vilka ämnen och mineraler handlar det om?

När det kommer till vitaminer handlar det oftast om vitamin D och B12, även kallad kobalamin. Vitamin D finns i stora mängder i fisk och även i mjölk. Även ägg och kött innehåller D-vitamin, dock inte i lika hög grad som hos fisk. Vitamin B12 finns i sin tur i fisk, kött, ägg och mjölkprodukter för att nämna några matgrupper. Just B12 brukar vara det stora problemet för många veganer eftersom kroppen inte kan ta upp vitaminet på ett bra sätt när den kommer från exempelvis alger, spirulina eller fermenterad soja. Förutom vitaminerna D och B12 kan kroppen även ha låga järnvärden och kalcium-depåer, samt låga nivåer av fettsyrorna DHA och EPA. Oftast leder dessa brister till olika besvär eller sjukdomar, exempelvis anemi, försämrat immunförsvar eller benskörhet.

Blodprov ger information för att kunna åtgärda eventuella brister

Det är alltid viktigt att äta rätt och få i sig alla näringsämnen och mineraler kroppen behöver, oavsett om du är vegan eller ej. Det är dock viktigare för veganer att faktiskt säkerställa att de får i sig allt som kroppen behöver eftersom den veganska kosten inte kan tillgodose hela behovet. Ett bra sätt för att snabbt upptäcka om du har någon form av brist är att ta ett blodprov. Provresultatet visar tydligt om det finns någon form av brist, vilket i sin tur gör det lättare för dig att åtgärda detta med hjälp av bland annat kosttillskott.

 

Testa viktiga blodvärden här