Under en kvinnas menstruationscykel delas hormonnivåerna in i olika faser baserat på kroppens hormonella förändringar. Dessa faser är:
Menstruationsfasen (dag 1–5)
Cykeln börjar med menstruationen, då livmoderslemhinnan stöts ut i form av en blödning eftersom ingen graviditet har inträffat. Östrogen- och progesteronnivåerna är låga, och kroppen förbereder sig för en ny cykel.
Follikelfasen (dag 1–14)
Follikelfasen inleds samtidigt som menstruationen och fortsätter efter att blödningen upphört. Under denna period stimulerar follikelstimulerande hormon (FSH) äggstockarna att mogna äggblåsor. En av dessa blir dominant och börjar producera östrogen, vilket gör att livmoderslemhinnan byggs upp igen för att kunna ta emot ett befruktat ägg. Läs mer om follikelutvecklingen.
Ägglossningsfasen (kring dag 14)
Runt mitten av cykeln sker ägglossningen, utlöst av en kraftig ökning av luteiniserande hormon (LH). Detta gör att ett moget ägg släpps från äggstocken och kan befruktas. Östrogennivån är som högst, och progesteron börjar stiga för att förbereda kroppen på en eventuell graviditet.
Lutealfasen (dag 15–28)
Efter ägglossningen bildas gulkroppen, som producerar progesteron för att stödja en möjlig graviditet. Om ingen befruktning sker bryts gulkroppen gradvis ner, progesteronnivåerna sjunker, och livmoderslemhinnan börjar lossna. Detta leder till en ny menstruation och starten på en ny cykel.
Menopaus
Menopaus är tidpunkten då en kvinna har sin sista menstruation. Det fastställs retroaktivt när det har gått 12 månader utan mens. Under denna period minskar produktionen av östrogen och progesteron, vilket kan leda till symtom som värmevallningar, sömnproblem och torra slemhinnor.
Postmenopaus
Postmenopaus är fasen som följer efter menopausen och varar resten av livet. Östrogen- och progesteronnivåerna är låga, och symtom från klimakteriet kan gradvis avta. Under denna period ökar risken för benskörhet och hjärt-kärlsjukdomar, eftersom östrogenets skyddande effekt på skelett och blodkärl minskar.