Magnesium – vanliga frågor och svar

Magnesium är ett mineral som har hand om livsviktiga uppgifter i kroppen. Lär dig mer om magnesium genom Mediseras frågor och svar.

Hur påverkar magnesium kroppen?

Magnesium behövs för att produktionen av protein ska fungera. Mineralet reglerar även omsättningen av kalcium och bidrar till en normal nerv- och muskelfunktion samt immunförsvar.

Hur får man i sig magnesium?

Magnesium finns i livsmedel som fullkornsprodukter, nötter, baljväxter, bladgrönsaker och kött. Vi får även i oss mineralet genom kranvatten. De flesta behöver inte tillskott av magnesium, då kroppen i många fall får i sig tillräckligt via kostintag. Det normala intaget av magnesium skiljer sig åt, exempelvis skall barn ha ett mindre intag medan vuxna män ett högre.

Vilka symtom ger magnesiumbrist?

Magnesiumbrist kan förekomma vid en ensidig kost där du inte får i dig föda med magnesium. I samband med underskott på magnesium kan kroppen lida av benskörhet eller muskelsvaghet, vilket kan leda till darrningar och kramp i musklerna. Brist på mineralet kan medföra neurologiska besvär som kan göra att du får huvudvärk eller migrän. Andra symtom handlar om hög puls, utmattning och försämrat immunförsvar. En sak som symptomen ofta har gemensamt är att livskvaliteten försämras. För lågt värde av magnesium kan i värsta fall resultera i sjukdomar som bland annat benskörhet, diabetes och astma.

Kan man få i sig för mycket magnesium?

Ett förhöjt värde av magnesium kan leda till allt från lågt blodtryck till diarré. Det är dock svårt att själv få i sig kost som innehåller för mycket magnesium, ofta handlar det om ett utsöndringsproblem i kroppen. Ett förhöjt värde av magnesium kan vara en indikator på problem med sköldkörteln.

Magnesium via kosttillskott

Kan man få biverkningar av magnesiumtabletter?

Det är mycket ovanligt att känna biverkningar av tillskott på magnesium. Biverkningar som kan uppkomma är illamående, förstoppning och magont.

Vad ska man kombinera magnesium med?

Du ska sträva efter att få i dig magnesium via maten, fördelen blir att du samtidigt får i dig andra värdefulla vitaminer och mineraler. Vid tillskott av magnesium går det bra att ta det enskilt, däremot kan en kombination med zink vara en fördel på kvällen. Både zink och magnesium aktiverar kroppens parasympatiska nervsystem, vilket gör att kroppen blir trött och lättare somnar.

Är magnesium bra för sömnen?

För många hjälper magnesium kroppen att komma ner i varv och underlättar vid sömnbesvär. Hur effekten av magnesium påverkar sömnen är individuellt, tänk på att inte överskrida det dagliga intaget av magnesium.

Testa magnesiumvärde via blodprov

Genom hälsokontroll via blodprov kan du få reda på om du har magnesiumbrist. Läs om Mediseras Vitamin & Mineraltest som innehåller test av magnesium.

Beställ Vitamin & Mineraltestet där analys av magnesium ingår

Texterna under kunskapsbanken skall betraktas som populärvetenskapliga och skall ej ses som vetenskapligt säkerställda avseende råd eller rekommendationer. Medisera kan inte garantera att texterna baseras på den allra senaste forskningen.