B12 och B9 brist – symtom och blodprover
10 september 2024Vitamin B12, även kallat kobalamin, behövs för att kroppen ska kunna bilda röda blodkroppar och för cellernas ämnesomsättning. B12 är även viktigt för nervsystemet. Folat (B9) finns både i naturlig och i syntetisk form, i syntetisk form heter det folsyra. För att kroppen ska kunna producera röda blodkroppar och nya celler behövs det folat, därför är det extra viktigt när man är gravid eller när man växer.
Brist på vitamin B12 (kobalaminbrist)
Vitamin B12-brist innebär brist på cyanokobalamin eller kobalamin oberoende av vad orsaken till bristen är. Blodbrist (anemi) är vanligt om man har B12 brist. Kroppen kan inte själv producera B12, utan du behöver få i dig det genom det du äter. Vitaminet finns främst i animalisk mat som till exempel kött och mejeri, men finns även i berikade livsmedel och kosttillskott.
Brist på vitamin B9 (folatbrist/folsyrabrist)
Folatbrist innebär brist på folsyra eller folat, både folat och folsyra är B-vitamin. Man har ofta samtidigt blodbrist om man inte får i sig tillräckligt med folat. Folat finns i maten naturligt och folsyra är den syntetiska formen som används i berikning av mat och i kosttillskott. Folat finns i många olika sorters mat men främst i till exempel frukt och bär, linser, bönor, kål samt mörkt gröna bladgrönsaker.
Varför ska jag ta blodprov och testa B-vitaminer?
Man kan också fundera kring vad man har för syfte med sin provtagning, man kanske misstänker att man har en brist eller så vill man följa sitt värde över tid. Om man exempelvis vill se hur man ligger till vad gäller vitaminer/mineraler i kroppen och man vet med sig att man tar tillskott regelbundet och planerar att fortsätta göra så, så kanske det är intressant att se hur ens värden är inklusive detta intag.
Vad kan jag göra om jag misstänker att jag har B-12 eller folat brist?
- Du kan testa ditt blodvärde för att se om du har brist på B-vitaminer. Om du har brist på B12 eller folat och börjar ta kosttillskott hjälper det i de flesta fall.
- Äta mer B-vitaminrik kost till exempel: animaliska produkter, såsom kött (särskilt lever), fågel, fisk, ägg, mejeriprodukter frukt och bär, kål, mörka bladgrönsaker. Man kan också äta livsmedel berikade med B-vitamin, såsom matfetter och dryck med tillsatt B-vitamin.
- Undersöka eventuella underliggande tillstånd: Ett blodprov ger ingen vägledning om orsaken är problem med absorption eller metabolism. Det finns medicinska tillstånd som påverkar kroppens förmåga att ta upp B12, till exempel perniciös anemi eller gastrointestinala sjukdomar.
Kan man ha B12- och folatvärden inom referensintervallet på ett blodprov, men ändå ha brist?
Ja, det är möjligt att ha B12- och folatnivåer inom referensintervallet på ett blodprov och fortfarande ha brist på dessa vitaminer. Det kan finnas olika anledningar till detta:
- Funktionell brist: Vissa individer kan ha normala blodnivåer av B12 eller folat, men deras celler kan inte använda dessa vitaminer på ett effektivt sätt.
- Förhöjda nivåer av metylmalonsyra (MMA): Höga nivåer av MMA kan tyda på en brist även när B12-nivåerna på ett blodprov i plasma eller serum är normala.
- Homocysteinnivåer: Förhöjda homocysteinnivåer kan indikera en brist på B12 eller folat, även om serumnivåerna av dessa vitaminer i blodprov är normala. Här kan du läsa mer om Homocysteinprov.
- Om man tar sitt blodprov när man tar tillskott eller om man är sjuk finns det risk att blodprovet inte blir rättvisande.
- Begränsningar med tester: Blodprovet hos Medisera kommer inte att kunna visa kroppens förmåga att ta upp vitaminet. Mediseras blodprov fastställer nivåer i serum eller plasma i relation till ett referensvärde. Man kan behöva göra kompletterande tester inom vården för att utreda bakomliggande orsaker.
Observera att tillstånd där man har normala värden på blodprover, men samtidigt ett bristtillstånd är ovanligt och att man då i de flesta fall upplever symtom eller känner sig sjuk. Då behöver man söka vård för att utreda grundorsaken för att få rätt behandling.
Vilka symtom kan man ha om man har B12-brist?
Vitamin B12-brist kan leda till en mängd olika symtom som kan utvecklas gradvis. Nedan kan du läsa exempel på symtom vid B-12 brist:
- Trötthet, svaghet: Ett av de vanligaste symtomen, ofta på grund av kroppens nedsatta förmåga att producera röda blodkroppar.
- Blek eller gulaktig hud: Brist på B12 kan leda till anemi, det vill säga blodbrist, vilket kan orsaka blek hud eller en lätt gulfärgning, särskilt i ögonen.
- Problem med nerver: stickningar eller domningar i händer eller fötter. Svårigheter att hålla balansen.
- Kognitiva problem: Minnesproblem, nedstämdhet och koncentrationssvårigheter.
- Glossit och munsår: Svullnad, rodnad eller ömhet i tungan (glossit) och även munsår, kan förekomma.
- Problem med synen och yrsel.
- Hjärtklappning: Anemi kan leda till en ökad hjärtfrekvens eftersom kroppen arbetar hårdare för att leverera syre.
- Nedsatt immunfunktion: Upprepade infektioner eller sjukdomar kan också vara ett symptom.
Kan man ha B12-brist utan att ha anemi samtidigt?
Ja, det är möjligt att ha vitamin B12-brist utan att uppvisa anemi. Medan vitamin B12-brist ofta leder till megaloblastisk anemi (ett tillstånd som kännetecknas av produktionen av onormalt stora röda blodkroppar), kommer inte alla med B12-brist att utveckla anemi, särskilt i de tidiga stadierna. I ett tidigt stadium av B12-brist kan du uppleva symtom som trötthet, svaghet eller neurologiska förändringar utan att nödvändigtvis utveckla anemi. Vissa individer kan ha låga nivåer av B12 utan att uppfylla kriterierna för anemi. Det kan leda till hälsoproblem, särskilt relaterade till nervfunktion. B12-brist kan orsaka neurologiska symtom (till exempel stickningar, domningar, balansproblem) utan att man samtidigt har anemi.
Vad kan jag göra om jag misstänker brist på B-12 och samtidigt upplever symtom eller känner mig sjuk?
Om du har symtom eller känner dig sjuk och misstänker att det kan bero på B-12 brist kan du utreda den grundläggande orsaken till ditt bristtillstånd och få behandling inom vården. Det finns mediciner och om man har allvarlig brist finns det även B-12 injektioner. Var uppmärksam på eventuella symtom och informera din vårdgivare.
Beställ Vitamin B9 (folat) & B12 (kobalamin) test